Betiltanák az új fogyasztói csoportokat

Megtiltaná a fogyasztói csoportok alapítását a pénzügyi felügyelet, mert nincs elég tőkéjük ahhoz, hogy kártalanítsák a tagjaikat, ha felszámolás alá kerül a csoportot szervező cég. A válság hatására egyre több pénzügyi cég próbál meg a zavarosban halászni. Többségük a nehéz helyzetben lévő adósokról húzna le még egy bőrt, az ő kárukra próbál meggazdagodni.

Csécsi László
2010. 12. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Betiltaná a fogyasztói csoportokat a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), mert az ezeket szervező cégek megfelelő jogi szabályozás nélkül működnek, ráadásul nincs elég tőkéjük, hogy egy esetleges felszámolás után kifizessék a tagjaikat. A fogyasztói csoportok rendszerint valamilyen termék megvásárlásának céljából jönnek létre. A tagok azt vállalják, hogy havonta befizetnek bizonyos összeget a szerződésben szereplő időszak alatt, a csoport pedig az így befolyó részletekből minden befizetés alkalmával megvásárol néhány nagyobb értékű terméket – például lakást, autókat –, amiket a tagok között sorsolás útján osztanak szét.
A felügyelet szakemberei tegnap elmondták: a piacon jelenleg tíz csoportszervező társaság működik, ezeknek több ezer tagja van, ők több milliárd forint befizetésére kötöttek szerződést. A zavaros állapotokat jól tükrözi, hogy a PSZÁF-hoz 2010 októberéig mintegy ötszáz olyan panasz érkezett, amelyik a félrevezető tájékoztatást kifogásolta. A PSZÁF ezért kezdeményezte az illetékes szakminisztériumoknál a fogyasztóicsoport-szervezők tevékenységének betiltását. Tegnapi tájékoztatójukon a felügyelet szakemberi elmondták: a már elindított fogyasztói csoportok nem szűnnek meg, azok a szerződések még kifuthatnak, de új csoportok alakítása már nem lehetséges. A PSZÁF tapasztalatai szerint a válság hatására gyakoribbá váltak a piaci visszaélések, és az ezek által okozott kár is nőtt. A csökkenő banki betéti kamatok miatt kapósabbá váltak a gyors meggazdagodással kecsegtető befektetések. Ezeknek az ígéreteknek több száz ügyfél dőlt be, ők milliárdos nagyságrendű összeget helyeztek el az illegális betétgyűjtőknél, és általában el is veszítették a pénzüket.
Az engedély nélküli hitelezők száma is nőtt. Ők általában a bedőlt hitelű, állástalan vagy túlzottan eladósodott adósok helyzetét próbálják kihasználni. Olcsó és gyors megoldást kínálnak a bajaikra, ám nemegyszer adósságcsapdába kergetik a kölcsönfelvevőket. Mindez az érintett családok legértékesebb vagyontárgyának, a lakás elvesztéséhez is vezethet – jegyezték meg a felügyelet szakemberei. A jogosulatlan hitelezők ügyfeleinek száma akár több száz is lehet, a kihelyezett kölcsönösszeg több száz millió forintra rúghat.
A felügyelet szerint gombamód megszaporodtak a részvény- és devizakereskedési technikát oktatók is. Miközben hangzatos ígéreteik nagy haszonról szólnak, a valóságban az ügyfelek egyáltalán nincsenek tisztában a kockázatokkal. A PSZÁF már fellépett a szabálytalanul működő pénzügyi cégek ellen, és tegnapi határozataiban közel százmillió forint bírságot szabott ki kilenc társaság és magánszemély részére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.