Boldogságot mérnének GDP helyett

Karczag Eszter
2010. 12. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Klaus nem akar eurót. Két név nélkül nyilatkozó cseh miniszter szerint Václav Klaus államfő azt várja el a prágai kormánytól, hogy kezdjen tárgyalásokat Brüsszellel az euró tervezett bevezetéséről szóló kötelezettségvállalás felmondásáról. Radim Ochvat elnöki szóvivő nem kommentálta az iDNES.cz hírportál értesülését, Miroslav Kalousek pénzügyminiszter viszont az mondta, álláspontja eltér az államfőétől. Felmérések szerint a csehek 55 százaléka ellenzi a korona euróra cserélését. (P. I.)


David Cameron brit kormányfő hivatalosan is bejelentette, hogy jövő év áprilisában megkezdik a lakosság életminőségének rendszeres vizsgálatát, amelynek során a megkérdezettek véleményezhetik többek között a közegészségügyet, a szociális biztonságot és az oktatási szféra problémáit. Az ötlet eredete az 1970-es évekre nyúlik vissza, amikor Bhután a GDP életszínvonal-mutató helyett inkább a „nemzeti összboldogság” indexét vezette be. Nagy-Britanniában az új módszer – amely a GDP-mutatókkal szemben reálisabb képet ad az állapotokról – kihirdetésének időzítése nagyon szerencsétlen, ugyanis éppen az igen nagy felháborodást kiváltó októberi megszorítások után egy hónappal jelentették be. A Munkáspárt szerint viszont Cameron mindent pontosan eltervezett: ezzel a látványos – ám üres – ötlettel próbálják megvezetni a polgárokat.
A brit ellenzék – a terv november közepi bejelentése óta – természetesen izgatottan várja a felmérés végeredményét; reményeik szerint a számokból tisztán ki lehet majd olvasni a brit nép reményvesztettségét, amit pedig egyértelműen a Cameron-kormányzat munkájára lehet visszavezetni. Cameron ötletét – ahogy az lenni szokott – minden szempontból kritizálják. A Munkáspárt szerint felelőtlen pénzkidobás a felmérés, az arra szánt kétmillió font kárba vész, hiszen egy boldogságindextől senkinek nem lesz jobb az élete. Más baloldali hozzászólók szerint mielőtt a kormány elkezdene méregetni, egyáltalán lehetőséget kellene adnia a brit társadalomnak a pénzügyi és szociális felemelkedésre.
A kormányfő legutóbbi beszédében következetesen vallotta, hogy a közvélemény-kutatással nem csupán számokat kap a kormány, hanem az igazi társadalmi jólét kulcsát is. Cameron szerint – ellenzéke korábbi véleményére rácáfolva – kormánya az index révén igenis képes a britek jólétén és általános boldogságán javítani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.