Bosszú

Szabó Anna
2010. 12. 31. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Simor András, akit a Global Finance Európa legrosszabb jegybankárának választott hétfőn, ismét bebizonyította, hogy személyes sérelmei és politikai megfontolásai neki többet nyomnak a latban, mint a nemzeti bank hitelessége. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) legutóbbi, indokolhatatlan kamatemelése a jegybanktörvényben leírtakkal leplezetlenül szembemenetel, és semmiféle szolidaritást nem mutat a kormány gazdaságpolitikájával. A bank monetáris tanácsa – amelynek tagjai Simorhoz hasonlóan még Gyurcsány Ferenc jóvoltából üldögélnek a testületben – alaptalanul és szakmailag megkérdőjelezhető módon emelte fel az alapkamatot. Tették mindezt a megnyugtató inflációs kilátások ellenére, egy viszonylag nyugodt, csendes globális pénzpiaci hangulatban, amely a forint árfolyamát is stabilan tartotta. Simor András nehezen vagy egyáltalán nem képes a kormány és a személye közötti feszültségeken túllépni, kerül, amibe kerül. Márpedig az MNB-re vonatkozó paragrafusok neki is együttműködést írnak elő, éppen azért, hogy a gazdaság szekerét ne lehessen két különböző irányba húzni.
Nem véletlen, hogy hazai és külföldi elemzők a kamatemelést megrovó lépésként értékelték, amely feszültséget szít a kabinet és a jegybank között, és keresztbe tesz a kormányzati politikának. Kisstílű bosszú, amely a lakosságnak és a vállalkozásoknak egyaránt sokba kerül. Elsősorban növeli a kamatköltségeiket, vagyis drágábban juthatnak kölcsönhöz, ami már önmagában is gátolja a gazdasági kilábalást. Simor Andrásék célt tévesztettek: ma már nem a már amúgy is megtorpant infláció elleni küzdelem a feladatuk, hanem a fellendülés elősegítése. A szigorítás ráadásul zavart kelthet a pénzpiacokon, és az amúgy is ingatag nemzetközi hangulatban erre a legkevésbé sincs szükségünk. A gyenge érvekkel alátámasztott döntést követően gyengült a forint, és még többe kerül az államadósság törlesztése, hiszen növekedett a magyar államkötvények hozama is.
Úgy látszik, Simor András olyan politikai játszmát űz, amely mindegyikünk zsebére megy. A kamat megemelése egyedül a bankoknak kedvező, az MNB-kötvényeikben fialtatott pénzük ugyanis ezentúl még többet hoz a konyhára.
A jegybankár nyolcmilliós havi fizetésének leszállítása miatti sértődöttsége akár érthető is lehetne, ám semmiképp nem gyakorolhat befolyást a monetáris politikára. A bank jövő évi több tíz milliárdos veszteségeit figyelembe véve ráadásul még a kétmilliós havi bére is magas juttatásnak tűnhet sokaknak. A kicsinyes viszszavágás a monetáris tanács egészére is rossz fényt vet. Ugyanolyan hiteltelenül távozhatnak márciusban, mint ahogy kinevezésükre is sor került 2005-ben. A jegybanktörvény többször is kifogásolt módosításával ugyanis Gyurcsány Ferenc éppen azért emelte fel a testület tagjainak létszámát, hogy saját jelöltjeit juttathassa hat évre a testületbe.
A „gyurcsányista bábszínházként” emlegetett grémium és az egész jegybank hitelességét csorbítja, hogy ismét beigazolódott: az MNB egyik keresztje a bankhoz mindenféle pályáztatás nélkül leszerződtetett Braun Róbert, aki Gyurcsány Ferenc politikai főtanácsadója volt, épp abban az időszakban, amelyet a bukott kormányfő úgy jellemzett, hogy „végighazudtuk az elmúlt másfél-két évet”. Az SZDSZ volt kabinetfőnöke, aki most Simor András bizalmasa, már a választások után újundokoknak nevezte az ország vezetését, amelynek később – álszent kommunikációs fogásként – együttműködési nyilatkozatot postáztak.
Vajon nem ugyanott tartanánk, ha hivatalosan sem működnének együtt?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.