Datolyamúzeum a sivatagban

A karácsonyi asztal egyik kedvenc csemegéje a datolya. Ide, Európába messze földről érkezik, és nem is mindig a legjobb minőségben. De ha történetesen Tunéziában járunk, válogathatunk a legjobb fajták között. A világ egyetlen datolyamúzeumában történeti áttekintést is kaphatunk erről az ősi gyümölcsről.

Kő András
2010. 12. 29. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyiptomi sírok rajzai, varázskönyvek, sumer és akkád táblák bizonyítják, hogy a datolya legalább ötezer éves gyümölcs. A bibliai időkben Föníciában is nagyon elszaporodott, dzsungelszerű, dús növénytakarót alkothatott. A datolyakultusz igazi felvirágzása azonban a mohamedán vallásnak, az iszlám kultúrának köszönhető. A VII. században Arábiából indult el az a mozgalom, amely az arab és más nomád népeket megtérésre késztette. A hitelveket a Korán tartalmazza, amelyben tizennyolc utalást találunk a pálmafára. „Aki pálmát irt vagy rongál, az rövidebb életű lesz” – olvashatjuk egy helyütt. Vagy: „Negyven új pálma ültetéséért a paradicsomba jutsz.” Másutt pedig: „A pálmaöntözés hetven jó cselekedettel felér.”
Fut az egylovas hintó velünk Dél-Tunéziában, Tozeurben, a sivatag oázisában. Datolyapálma-ligetben vagyunk. Egy sivatagi őslakó így határozta meg egyszer az oázis fogalmát: „A paradicsom egy szigete a pokol kellős közepén.” Körben sivár sziklák és meddő homok, de az oázisban víz csörgedez. December van, a hőmérő higanyszála eléri a 22 fokot. A datolyapálmákat már tisztítják, az elszáradt ágakat levágják; ez az utolsó fázis a műveletek során. A termés már a piacokon, válogathatunk a jobbnál jobb fajták között. (A legjobb a deglet nour – jelentése „fény” –, tudniillik a nap felé tartva megláthatjuk a magot.)
Kevesen tudják, hogy körülbelül negyvenfajta datolyát tartanak nyilván. A fa hat év után hoz először termést. Az ápolástól függően a 14–18 fürtön ötven-hatvan kiló gyümölcs terem. Hogy meddig él a datolyafa? Egy emberöltő, nyolcvan-kilencven év jut neki. De minél öregebb a fa, annál több vizet kíván. Ami a vizet illeti: egy Ibn Chabbat nevezetű tudós ember a XIII. században olyan berendezést szerkesztett, amely eljuttatta az oázis vizét a pálmafákhoz. Ne csodálkozzunk hát azon, hogy bearanyozták a szobrát.
Az öntözés ma is kulcskérdés. Mivel azonban takarékoskodni kell a vízzel, megszabták a vízfolyás idejét. Egy hektáron hetenként 4 óra 15 percig áramlik a víz. Tozeur ezerhektáros oázisában kétszáz vízforrás négyszázezer datolyapálmát öntöz. Egyhektáros földön egyszerű parasztemberek gazdálkodnak, komolyabb bevételt a hat-nyolc hektáros terület jelent.
Külön érdekesség a datolyamúzeum, amely alighanem egyetlen a világon. Egy házaspárnak, pontosabban az olasz származású feleségnek jutott eszébe az ötlet, és tunéziai férje, Nabil Chokmani, aki egyben a múzeum igazgatója is, megvalósította az elképzelést. A pazar kiállítású helyiségekben mindent megtudhatunk erről a gyümölcsről, amely karácsony táján kedvenc csemegénk. A legfontosabb mozzanat a termesztés folyamán a megtermékenyítés, amelyet a múzeum botanikus kertjében megmutatnak nekünk. Tudvalévő, hogy van „hím” és „hölgy” pálmafa. Előbbi érthetően vadabb. Márciusban és áprilisban valamennyi leendő fürt helyén egy hajtásszerű, szeldelt levél vékony szálával összekötik a kétféle pálmafa „kalászait”, s a pollenek vándorlása szeptemberre, októberre meghozza a termést. A vadonban ezt a műveletet a bogarak végzik. A virágpor vándorlását biztosító vékony szállal nem kell törődni, mert elszárad, és a földre hull. Egyetlen „hím” pálmafa ellát kétszáz „hölgyet”. (Már az egyiptomiak és a babilóniak is megsejtették a megporzás értelmét, jelentőségét. Virágzáskor a porzós fák virágzatát összegyűjtötték, és a termős egyedek fáira helyezték.) A munkálatokat az úgynevezett hames vállalja. A hames úgy jár mezítelen lábakkal a fa törzsén, mint a balatoni homokban a gyerek. Két hektárra jut egy hames, aki a termés ötödét kapja.
A múzeum egyik szemléletes tablója elárulja, hogy a datolyapálmának négyfajta gyökere van. Az egyik által lélegzik a fa, a másik kettő fentről és a mélyből vizet szállít, a negyedik pedig a trágyát szívja magába. A datolyafa minden hasznosítható részét feldolgozzák. A kivágott példányok után alig marad hulladék: seprő, tetőfedő anyag, kötél, szőnyeg stb. kerül ki belőle. Persze csak azután, hogy két éven keresztül sóval kezelik a fát, amelynek szálai ezáltal érnek kőkeménnyé.
A múzeum laboratóriumában a datolyából nyert szirup sokféle – karamell-, csokoládé-, vaníliaízű stb. – lekvár alapanyagául szolgál. Ezekhez a termékekhez nem kevernek tartósító anyagokat. Állíthatjuk: egyik finomabb, mint a másik. Ugyanígy a datolyából készített sütemények. A legtöbb datolyát Iránban termesztik, a második helyen Pakisztán áll, Tunézia a sorban a harmadik. De a minőséget tekintve Tunézia az első.
Az oázis legalsó szintjén zöldség terem, például a paradicsom, középütt az olajfa, a gránátalmafa, a fügefa virít, felül a datolyapálma. Utóbbi megtűri maga alatt a többit. Nem véletlenül nevezik magas növénynek. Ottlétünk idején azonban már a zöldség kapott főszerepet.
A datolya nagy energiatartalmú gyümölcs. Tudták ezt a berbertörzsek is, amelyek sivatagi vándorlásaik során datolyát vittek magukkal. Mi a hintóban majszoljuk, és a Korán sorait idézzük: „Aki fiút nemz, könyvet ír, vagy pálmát ültet, annak emléke a halála után is megmarad…” Nosza, hát…

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.