Elnökségi büdzsé: évekig alultervezve

Az előző években folyamatosan alultervezett volt a magyar soros uniós elnökség felkészülésének anyagi finanszírozása – tudta meg lapunk külügyi forrásból. A Gyurcsány–Bajnai-kormányok alatt az EU-elnökség költségvetésének tervezése és kivitelezése között hihetetlen mértékű eltérések mutatkoztak.

Balogh Roland
2010. 12. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kétszázmillió forint – hivatalosan mindössze ekkora összeget tüntettek fel a 2007-es, 2008-as és 2009-es költségvetésekben a 2011. január elsejétől esedékes soros magyar uniós elnökséggel kapcsolatban. A tényleges munkához sokkalta nagyobb összegre volt szükség, amiket csak utólag, olykor év végén utaltak ki az akkori Külügyminisztérium részére.
A 2008. évi büdzsében például csak 40 millió forint volt feltüntetve erre a feladatra, ám szeptember 9-én a szaktárca – a következő évi keretből – 2,096 milliárd forintot kért az elnökséggel összefüggő kiadásokra. A kormány végül december 4-én 2,56 milliárd forintot irányzott elő a Külügyminisztérium számára a 2008. évi költségvetés általános tartalékából. A december 9-én megkapott összegből 669,9 millió forintot a külképviseletek igazgatására, míg 1,89 milliárdot fejezeti kezelés címen használtak fel, amely összeg túlnyomó része átkerült a jövő évre. Az átcsoportosítások ellenére a 2009-es büdzsében is mindösszesen 10 millió forintot jelöltek meg az elnökségi felkészülésre. Ehhez képest a tárca a 2008-ban megkapott összeg mellett még 740,9 milliót fordított az elnökségi felkészüléssel összefüggő feladatokra.
A szaktárca költségvetésének anomáliái a 2010. évben is megmaradtak. A lapunk által feltárt, az elnökségi felkészülésre szánt – ingatlaneladásból fedezni kívánt –, 2,1 milliárdos hiány mellett az előző kabinet az EU-elnökséghez nem kapcsolódó egyéb, úgynevezett külügyi alaptevékenységek finanszírozására is több mint 10 milliárd forinttal kevesebbet tervezett. A külképviseletek működéséhez elengedhetetlen eurókalkulációnál az ajánlott 272,1 helyett 245,5 forintos euróárfolyammal számoló külügyi költségvetésben 5,8 milliárd forint árfolyamveszteség termelődött. Ehhez jött még a külszolgálatban dolgozók jövedelmének új adótörvényi szuperbruttósításából eredő, 1,6 milliárdos további forráshiány is. Ráadásul a nemzetközi tagdíjakra egy forintot sem különített el az előző kormányzat, ami újabb hatmilliárd forint körüli hiányt idézett elő a szaktárca költségvetésében.
Az átadás-átvételt követően a minisztérium az uniós elnökségi felkészülés kapcsán a meglévő 6,9 milliárd forinttal tudott gazdálkodni az idei évben, ebből kellett kigazdálkodnia a nélkülözhetetlen közbeszerzéseket is. Információnk szerint egyébként az elnökséggel öszszefüggésben a magánszféra, egyes vállalatok eddig 800 millió forintnyi támogatást ajánlottak fel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.