Feljelentés született a méz ügyében

Munkatársunktól
2010. 12. 27. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ellentmondó nyilatkozatok és némi habozás után tegnap feljelentette a számla nélkül, jelöletlen és antibiotikumokat tartalmazó mézet áruló Pannon Honig Kft.-t Bognár Lajos, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) elnöke. Ezzel párhuzamosan az APEH és a VPOP bevonásával a cég ügyfélkörére is kiterjedő teljes körű vizsgálatot indítottak – derült ki a földművelésügyi tárca közleményéből.
Keddi cikkünkben lerántottuk a leplet a hazai mézforgalmazás újabb súlyos botrányáról, amikor munkatársunk a Pannon Honig Kft. vezetőjétől, Fazekas Gyulától – mint a későbbi vizsgálatok igazolták – antibiotikumokkal szenynyezett, jelöletlen mézet vásárolt. A számla nélküli vásárlást mutató rejtett kamerás felvétel közzétételét és a cikk megjelenését követően a területért felelős helyettes államtitkár, Bognár Lajos, Süth Miklós volt országos tiszti főorvos egykori helyettese lapunknak nem nyilatkozott, csak titkársága írásban közölte, hogy ellenőrzést tartottak a Pannon Honig gödöllői telephelyen, és lefoglalták az ott található ismeretlen helyről származó mézet, propoliszt és méhviaszt. Az elnök a Hír TV hétfői adásában még szigorú vizsgálatról beszélt, szerdán viszont a köztévében már azt hangsúlyozta, hogy az eset nem jelent élelmiszer-biztonsági kockázatot. Csütörtökön a Hír TV vendégeként ismét veszélyesnek minősítette a szabálytalanságot.
A hasonló eseteket megelőzendő Fazekas Sándor agrárminiszter csütörtökön azonnali és az egész országra kiterjedő mézellenőrzést rendelt el. A miniszter hangsúlyozta, megengedhetetlen, hogy az utóbbi időben ismeretlen eredetű, antibiotikumokkal szennyezett méz jelenjen meg a hazai piacon, ráadásul illegálisan. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a hivatal folyamatosan végzi az ellenőrzéseket a raktárakban és a kereskedelmi láncokban, és azonnal fellép a szabálytalankodókkal szemben.

Élelmiszer-biztonság. A jövőben tovább erősítik az élelmiszer-biztonságot; a méz után a lekvár és a szörp is bekerült a kétszintű élelmiszerkönyvbe. A Vidékfejlesztési Minisztérium a Magyar élelmiszerkönyv szabványrendszerének korszerűsítésekor a jelenlegi ellenőrzési rendszert kiegészíti egy önkéntesen választható második szinttel, amely a hagyományokat és a magasabb minőséget helyezi előtérbe. Ezzel a minőségiélelmiszergyártókat szeretnék segíteni. A második szintnek megfelelő lekvároknál például nem alkalmazható tartósítószer, színezék, aroma és édesítőszer. Ugyanez vonatkozik a második kategóriás, vagyis prémium minőségű szörpökre. Mindemellett a második szintnek megfelelő lekvároknak és szörpöknek az első szintű – vagyis a minimális – követelményeknél kétszeres mennyiségű gyümölcsöt kell tartalmazniuk. A különleges minőségű lekvárféléket csak üvegben, cserépben vagy porcelánban lehet forgalomba hozni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.