Ellentmondó nyilatkozatok és némi habozás után tegnap feljelentette a számla nélkül, jelöletlen és antibiotikumokat tartalmazó mézet áruló Pannon Honig Kft.-t Bognár Lajos, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) elnöke. Ezzel párhuzamosan az APEH és a VPOP bevonásával a cég ügyfélkörére is kiterjedő teljes körű vizsgálatot indítottak – derült ki a földművelésügyi tárca közleményéből.
Keddi cikkünkben lerántottuk a leplet a hazai mézforgalmazás újabb súlyos botrányáról, amikor munkatársunk a Pannon Honig Kft. vezetőjétől, Fazekas Gyulától – mint a későbbi vizsgálatok igazolták – antibiotikumokkal szenynyezett, jelöletlen mézet vásárolt. A számla nélküli vásárlást mutató rejtett kamerás felvétel közzétételét és a cikk megjelenését követően a területért felelős helyettes államtitkár, Bognár Lajos, Süth Miklós volt országos tiszti főorvos egykori helyettese lapunknak nem nyilatkozott, csak titkársága írásban közölte, hogy ellenőrzést tartottak a Pannon Honig gödöllői telephelyen, és lefoglalták az ott található ismeretlen helyről származó mézet, propoliszt és méhviaszt. Az elnök a Hír TV hétfői adásában még szigorú vizsgálatról beszélt, szerdán viszont a köztévében már azt hangsúlyozta, hogy az eset nem jelent élelmiszer-biztonsági kockázatot. Csütörtökön a Hír TV vendégeként ismét veszélyesnek minősítette a szabálytalanságot.
A hasonló eseteket megelőzendő Fazekas Sándor agrárminiszter csütörtökön azonnali és az egész országra kiterjedő mézellenőrzést rendelt el. A miniszter hangsúlyozta, megengedhetetlen, hogy az utóbbi időben ismeretlen eredetű, antibiotikumokkal szennyezett méz jelenjen meg a hazai piacon, ráadásul illegálisan. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a hivatal folyamatosan végzi az ellenőrzéseket a raktárakban és a kereskedelmi láncokban, és azonnal fellép a szabálytalankodókkal szemben.
Élelmiszer-biztonság. A jövőben tovább erősítik az élelmiszer-biztonságot; a méz után a lekvár és a szörp is bekerült a kétszintű élelmiszerkönyvbe. A Vidékfejlesztési Minisztérium a Magyar élelmiszerkönyv szabványrendszerének korszerűsítésekor a jelenlegi ellenőrzési rendszert kiegészíti egy önkéntesen választható második szinttel, amely a hagyományokat és a magasabb minőséget helyezi előtérbe. Ezzel a minőségiélelmiszergyártókat szeretnék segíteni. A második szintnek megfelelő lekvároknál például nem alkalmazható tartósítószer, színezék, aroma és édesítőszer. Ugyanez vonatkozik a második kategóriás, vagyis prémium minőségű szörpökre. Mindemellett a második szintnek megfelelő lekvároknak és szörpöknek az első szintű – vagyis a minimális – követelményeknél kétszeres mennyiségű gyümölcsöt kell tartalmazniuk. A különleges minőségű lekvárféléket csak üvegben, cserépben vagy porcelánban lehet forgalomba hozni.

Házasságokkal is épül a hálózat Magyar Péter és főnöke körül – videó