Garamszentgyörgy temploma

Ludwig Emil
2010. 12. 27. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyon meg kell becsülnünk, ha egy műemlék templomunk a román korban épült, és még ma is áll. Megnézhető és bemutatható. A régi épület értéke pont ellenkezője a közmondásos ritka forint, sűrű fillérnek, hiszen minden épített emlékünk, amelyik túlélt majd egy évezredet a huzatos Kárpát-medencében, ritkaság. Aranypénznél is többet ér.
Géza nagyfejedelem uralkodásától, a X. század végétől az Árpád-ház alkonyáig – a XIII. század végéig – építettek magyar földön templomokat, kolostorokat, királyi és főpapi palotákat az ókori félköríves stílus jegyében (maga a szó eredetileg a roman, azaz római származéka). A legutolsó román kori kváderkövek, boltozótéglák is több mint hét évszázada kerültek a helyükre. Később, békeidőben az adott kor anyagi és szellemi igényei, ízlése szerint átalakították, bővítették vagy lebontották a divatjamúlt, „kinőtt” épületeket, amúgy a tatár perzselte fel, török rombolta le, vallon zsoldos, kuruc, labanc, muszka ágyúzta tönkre; német aknák, amerikai bombák, szovjet tankok és tanácsi határozatok pusztították el java részüket. A magyarországi román kor elpusztult emlékeinek aránya a megmaradtakhoz képest fordítottja a nyugati országokénak: francia, spanyol és olasz földön járva minden településen megtaláljuk a régi templomot, nálunk jó, ha minden tizedik-huszadik falura jut egy középkori túlélő. Ezért még egy-egy XI–XV. századi épületrész – torony, diadalív, pillér, kapu, ablak – is becses emlékünk, hiszen régi világunk szemtanúja.
Garamszentgyörgy temploma szinte ismeretlennek számít harangtornyának emeletein a jellegzetes román kori, osztott ikerablakokkal. Hazai szakirodalom nem említi, szlovákul az 1967 és 1969 között kiadott műemlékjegyzék közöl róla adatokat. Kovács László és Görföl Jenő 2009-ben Dunaszerdahelyen megjelent templomkalauza szűkszavúan, inkább a fotói által ismerteti.
Az 1920-ban elszakított Bars vármegye Lévai járásában, Párkánytól 40 kilométerre északra található település hivatalos szlovák neve: Jur nad Hronom. Kilencszáznegyven lakosából ötszáznál több a szlovák, magyarnak 391-en vallották magukat a legutóbbi népszámláláskor. Az Esztergomot a régi Petenddel (Szentbenedekkel) és a bányavárosokkal öszszekötő fontos út mentén, a Garam bal partján fekvő Szentgyörgy neve 1276-ban bukkan fel az írott históriában. „Domini And de S. Gorgio”, azaz a Szentgyörgybe való András úr Árpád-házi Margit szentté avatási jegyzőkönyvében szerepel tanúként, szegénynek (pauper) és szabadnak (liber) vallja magát, feleségét is annak nevezi. A falu az esztergomi érsekség birtoka, elöljáróját egy 1292. évi levél említi. Csák Máté uralma alatt, 1312-ben Sárói Bede foglalta el az egyházi birtokot. Szentgyörgy papja az 1332. évi tizedjegyzék szerint 12 garas dézsmát fizetett kétmárkányi jövedelme után. Neve 1424-ben – mint a vármegyén belül 1855-ig fennálló, négy települést magába foglaló nemesi szék központja – Comitatus Zenthgywrgh alakban olvasható hivatalos iraton. Bandériumuk 1526-ban Szalkay érsek zászlaja alatt harcolt Mohácsnál. A töröknek 1543-tól adóztak, a megszállók 1558-ban és 1599-ben mégis feldúlták a települést; a békétlenséget a reformáció megjelenése és üldözése egyaránt táplálta. 1601-ben 51 háztartást és egy vízimalmot írtak össze Szentgyörgyön. A Rákóczi-féle szabadságharc után lassan rendeződtek a felekezeti és gazdasági viszonyok, a XVIII. század végén – II. József 1781. évi türelmi rendelete után négy évvel – templomot építhettek a protestánsok, a községben híres ló- és marhatenyésztés folyt.
Garamszentgyörgy 1920-ban Csehszlovákiához került, 1938 után újra magyar terület lett, lakóit 1945 után erőszakos lakosságcsere sújtotta.
A település nyugati szélén található templom a XIII. század első felében, még a tatárjárás előtti években épült Szent György tiszteletére. Egyhajós, félköríves szentélyű, déli bejárattal, falazott nyugati kegyúri karzattal. A fölé magasodó torony a homlokzatba simul, ikerablakainak kőoszlopait finom faragások díszítik. A XV. század második felében átalakították, a munkálatok befejezését egy kőtáblába gótikus számjegyekkel vésett 1499-es felirat jelzi. „Az idő során sokat rontottak rajta” – olvashatjuk a XIX. század végi faluismertetőben, eredeti alaprajzát és formáját azonban megtartotta. Egészen 1937-ig, amikor az épület középkori hajóját megbontották, és egy jókora, délnek fordított új templomot – hajót, szentélyt, sekrestyét – építettek hozzá. Mögötte rejtőzködik a tölcsérablakos, eredeti román stílusú szentély.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.