Hárommilliárd ösztöndíjra

Tarics Péter
2010. 12. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az esztergomi cigánypasztorációs nemzetközi konferencián áttekintették a nyugat- és közép-európai országok romahelyzetére vonatkozó legfontosabb kérdéseket és stratégiákat. Balog Zoltánt, a Közoktatási és Igazságügyi Minisztérium felzárkóztatásért felelős államtitkárát – a konferencia egyik főelőadóját – az új ösztöndíjprogramról kérdeztük.
– Mi a program lényege?
– Ha a kormány és a frakció javaslatát a parlament is elfogadja, jövőre mintegy hárommilliárd forint áll majd rendelkezésre arra az ösztöndíjprogramra, amely a hátrányos helyzetű gyermekek – ezen belül a romák – helyzetét javítja. Az eddigi gyakorlat ugyanis az volt, hogy az ösztöndíjat a jó tanulmányi eredményhez kötötték. S miután egyre kevesebb lett a pénz, az utóbbi időszakban ez az átlag 4,5-re emelkedett, ami roma, illetve nem roma hallgatók számára sok esetben elérhetetlen volt, s ma is az. Célunk, hogy a cigány, aki tanulni akar, tanulhasson, aki pedig nem, annak ne legyen lehetősége arra, hogy ne akarjon. Bízom abban, hogy ösztöndíjprogramunk ösztönzőleg hat a cigány diákokra.
– Ezután az oktató is beletartozik az ösztöndíjprogramba?
– Igen. Programunk azért is helytálló elképzelés, mert a tanár a diák mentoraként dolgozik. Ez azt jelenti, hogy anyagi érdekeltsége van, ami természetesen teljesítményfüggő. Az oktató tehát figyeli és segíti a diák teljesítményét. Az is nagy eredmény, ha a diák önmagához képest fejlődik, tehát ha például fél év alatt 2,1-es átlagról 2,6-os átlagot tud elérni. Itt a felzárkóztatás a lényeg, ezért is adtuk a programnak az Iskolaháló nevet; a háló megvédi a romákat attól, hogy kiessenek a rendszerből.
– Amihez hozzákapcsolódik a tehetséggondozás is…
– Természetesen, hiszen programunk fontos eleme a kitűnő teljesítményű és tehetséges hallgatók támogatása is. A többlettudást, a különlegesen tehetséges diákokat is támogatjuk ezzel a programmal.
– Cigánytanár-képzés?
– Inkább óvónő- és védőképzéssel foglalkozunk. Emellett azt reméljük, hogy sok olyan kitűnő eredménnyel érettségiző roma diák lesz majd, aki a tanári pályát választja, s így egyre több lesz a cigány tanár. Az ő munkájukat szakkollégiumi rendszerben szeretnénk támogatni az egyházak segítségével.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.