Litvin: Kijev számára érték a sokszínűség

Ukrajna és az ott élő nemzetiségek problémáinak megoldását is segíti az ország európai integrációja. S bár az uniós tagság egyelőre távolinak tűnik, az ukrán törvényhozás elnöke, Volodimir Litvin úgy véli, a vízummentes utazás megvalósulásával jelentős mértékben veszíthet aktualitásából a kárpátaljaiak szemében a magyar állampolgárság felvételének lehetősége. A verhovna rada elnöke budapesti tárgyalásai után nyilatkozott lapunknak.

Stier Gábor
2010. 12. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elnök úr, két évtizeddel a függetlenné válás után Ukrajna mostani vezetői még mindig nemzetállamban gondolkoznak, avagy értékként kezelik az ország nemzetiségi sokszínűségét?
– Az elmúlt húsz év legnagyobb eredménye, hogy Ukrajna önálló, szuverén államisága viszszavonhatatlan tény. Ezt a keretet most tartalommal kell megtölteni. Ami ezen belül a nemzetállamot illeti, úgy vélem, hogy ezt a meghatározást meghaladta az idő. A globalizáció – elsősorban gazdasági tekintetben – egyfajta nemzetek felettiséget hozott, s e körülményekhez igazodva kell felépítenünk a modern államot, amelynek természetes sajátja a kultúrák, hagyományok sokszínűsége. Ukrajna soknemzetiségű állam, amely adottság az országot gazdagító pozitívum.
– Innen úgy néz ki, hogy a kisebbségekhez való viszonyulást alapvetően meghatározza a történelmi múlt, hogy Ukrajna mintegy fele lényegében máig orosz ajkú. Mennyire függ a magyar kisebbség helyzete az úgynevezett orosz kérdéstől?
– Nem szeretem a nemzeti kisebbség kifejezést, hiszen mindannyian Ukrajna egyenlő polgárai vagyunk. Történelmileg úgy alakult, hogy az ország kétnyelvű és soknemzetiségű. Kell tehát egy olyan nyelv, amelyen a különböző etnikumok egymással kommunikálnak. Az orosz ezt a szerepet betöltötte, de nem köthetjük ehhez a nemzeti kultúrák fejlődését. Így meghallgatást nyernek a kárpátaljai magyarok oktatási és kulturális jellegű igényei is. S ha vannak is e téren gondok, azok a növekedés problémái.
– S nem választhatók el a magyarok lobbierejétől sem. Talán ez is magyarázza, hogy a felvételiknél a magyarok kevesebb jogot élveznek? Normálisnak tartja, hogy Kárpátalján magyar szakra még mindig ukrán nyelven kell felvételizni?
– A kárpátaljai magyarok befolyását pedig kétségkívül korlátozza a politikai megosztottság. Ha egységesek, a megyei közgyűlésben dupla annyi képviselőjük lenne, mint most, s a népesség számát nézve képesek lennének egy mandátumot szerezni a verhovna radában is. Ami a felvételit illeti, az említett eset specifikus, s igyekszünk a problémát megoldani. Általában véve azonban azt szeretnénk, hogy a jövőben a kommunikáció általános nyelve az ukrán legyen, és fontosnak tartjuk, hogy javítsuk oktatásának minőségét.
– Bár Kijev nyugodtan áll hozzá, továbbra is kényes kérdés a kettős állampolgárság ügye…
– Abból indulunk ki, hogy minden államnak joga van olyan törvényt elfogadni, amit szükségesnek lát, tiszteletben kell azonban tartani más országok törvényeit is. Az ukrán alkotmány nem ismeri el a kettős állampolgárságot, nem tiltja ugyanakkor polgárainak, hogy más állampolgárságot vegyenek fel. Ez esetben azonban le kell mondani az ukránról. Így azt javasoltam a tárgyalópartnereimnek is, hogy mérlegeljék e törvény ukrajnai érvényesítésének esetleges jogi következményeit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.