Maszek

A kommunizmus egyik utolsó bástyájának számító karibi szigetország gazdasága rövidesen összeomlik, elkerülhetetlen a rendszerváltozás – jósolja Héctor Palacios Ruíz társadalomtudós, Fidel Castro rezsimjének kérlelhetetlen, ám racionális, számokra és tényekre alapozó belső kritikusa. A kubai ellenzék legismertebb személyiségével egy havannai magánlakásban beszélgettünk.

Lukács Csaba
2010. 12. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 67 éves társadalomtudós 1980-ban távolodott el a hivatalos ideológiától (előtte a Kubai Kommunista Pártban is viselt funkciót), azóta a reformok és a változás rendíthetetlen híve. Ellenzékinek minősített tevékenysége miatt kétszer is börtönbüntetésre ítélték Havannában. Először 1994-ben tizennyolc hónapot, 1997-ben pedig huszonöt évet kapott. A börtönből 1998-ban szabadult, többek között II. János Pál pápa közbenjárásának köszönhetően. Sokáig nem hagyhatta el az országot, munkahelyéről eltávolították, folyamatosan megfigyelték. Ő alapította a Todos Unidos elnevezésű kubai ellenzéki koalíciót, a Demokratikus Szolidaritás Pártját és az átmenet nehézségeiben segíteni hivatott tudományos intézményt, a Centro de Estudios Socialest (Társadalmi Tudományok Központja). Felesége, Gisela Delgado könyvtáros alapította a férjük jogtalan bebörtönzése ellen napjainkban is rendszeresen tüntető nők csoportját, a Damas del Blancót (Fehér Ruhás Nők).


Nem sodorja magát veszélybe azzal, hogy most egy külföldi turistával beszélget, aki lehet akár újságíró is?
– Azt is mondhatnám, hogy nekem már mindegy, hiszen újat nem tudnak mutatni: nemsokára hetvenéves vagyok, és kétszer már voltam börtönben. De az talán közelebb van az igazsághoz, hogy fű alatt hatalmas változások mennek végbe nálunk is. Egyre több ember kételkedik a rendszer örökkévalóságában, győződik meg arról, hogy ami most van, az avítt, nem hatékony, és a kormány képtelen megfelelő választ adni a felmerülő problémákra. Ötvenegy esztendő eltelt a forradalom óta, a kubaiak elfáradtak. Azt gondolják, a kormány öreg, az ideológia kifújt, és képtelen jövőt biztosítani az embereknek. A kormány természetesen hatalmon akar maradni, de azt már világosan látja, hogy kénytelen változásokat, reformokat végrehajtani. Már nem érdekelt abban, hogy a békés ellenzékieket börtönbe csukja, csak azokat, akik tüntetéseket szerveznek, őket is rövid időre. Tárgyal az egyházakkal, kiengedett néhány politikai foglyot is.
– Azért engem kifejezetten zavar, hogy amint megérkezett ide, egy magánszálláshelyre, a házigazdám azonnal elkérte a személyi igazolványát, és elvitte valahová.
– A hétköznapokat érintő kellemetlenségek még megmaradtak, sőt talán sokasodtak is. A hatalom jelzi, hogy figyel ránk, „törődik” velünk – a kormánynak szofisztikált módszerei vannak az elnyomásra és a megtorlásra. Lehallgatják a telefonokat, bekamerázzák a megfigyelésre kijelölt helyeket, és akit ellenzékinek minősítenek – ahogy itt mondják: disszidenssé tesznek –, azokat még a barátaiktól is elszigetelik, utóbbiakat azzal fenyegetve, hogy kirúgják őket a munkahelyükről, ha nem szakítanak meg minden kapcsolatot a hatalom számára kényelmetlenné vált személytől. De ez engem már nem érdekel, nem félek tőlük.
– Mitől gyengült meg a hatalom?
– A gazdasági helyzet kritikus, több mint egymillió ember munkanélküli, és ez a szám hamar nőni fog. A kormányzat darabokra hullott, Fidel Castro háttérbe vonulásával nincs karizmatikus, erős vezető. Raúl gyenge, a kommunista pártnak túl sok belső konfliktusa van, és három éve már nem ülésezett. Az egészségügyi rendszer és az oktatás összeomlott, a kórházakban nincs ivóvíz, gyógyszer, nincs orvos, sarcot kell fizetned, hogy hozzájuss a megfelelő ellátáshoz. Már régóta mese az is, hogy nálunk mindenkinek joga van az ingyenes oktatáshoz: vidéken sorra zárnak be a középiskolák, mert nemcsak tanárhiány van, hanem pénz sincs a fenntartásukra. Ahol még működnek az iskolák, ott az idő harminc-negyven százalékában nem tényleges ismereteket, hanem ideológiai képzést kapnak a gyerekek. Az egyetemi oktatás is összeomlott: régen egymillió egyetemista büszke országa voltunk, most százezernél is kevesebben iratkoztak be.
– Mi a helyzet az ellenzékkel?
– Erősebbek és szervezettebbek vagyunk, mint valaha – halkan mondom, hogy talán még a kormánynál is erősebbek. Régen körülbelül négyszáz kis és gyenge csoport volt, most van hat erős politikai párt és mozgalom: a Liberális Egység (Unidad Liberal), az Átmenet Napirendje (Agenda Para la Transición), a kereszténydemokraták (Demócrata Cristiano), a Keresztény Felszabadítási Mozgalom (El Movimiento Cristiano de Liberación), a konzervatívok és a szociáldemokraták. Vannak független újságírók is, és a modern kommunikációs technikáknak köszönhetően ma gyakorlatilag lehetetlen fenntartani a teljes cenzúrát.
– Melyik a legjelentősebb erő az ellenzéki tömörülések közül?
– Szerintem jelenleg egy szellemi csoportosulás, az Aldecu (Kubai Demokratikus Szövetség) a legfontosabb ellenzéki erő. 1999-ben alakult, és alig tíz magasan képzett értelmiségi alkotja, köztük én is. Elemzéseket készítünk a gazdasági-politikai helyzetről. Legutóbb hatvan lépést javasoltunk a kormánynak, amelyeket mindenképpen meg kell lépniük, ha el akarják kerülni az ország összeomlását. Lesöpörték javaslatainkat, aztán nagy csendben bevezettek tizenhatot közülük. Szervezetünk különben demokratikus szabályok szerint működik: rotációs elven, félévente új elnök van – most épp a feleségem a soros.
– Ha már említette a feleségét, Gisela Delgadót, érdekelne, hogyan működik az ő független könyvtári hálózata.
– Ő a mátrix közepe, de már régen országos a hálózat, állandóan egyre több és több ember csatlakozik a gyerekektől a felnőtteken át a nyugdíjasokig. Már régen nem csak egy könyvtárról van szó: irodalmi versenyeket is szerveznek, máskor meg előadásokat, ahol azok a disszidensek is részt vehetnek, akik a társadalom többi, az állam által ellenőrzött szegmenséből már rég ki vannak szorítva. Az sem szokás máshol, hogy az előadás vagy film után megbeszélik a látottakat, ahol mindenki elmondhatja véleményét, ezzel is stimulálva a szabad gondolkodást. Jelenleg százhatvan könyvtár, kétezer-ötszáz olvasói csoport működik, évente körülbelül hárommillió olvasóval! Az emberek kölcsönöznek, helyben olvasnak, politikai és kulturális információkat keresnek – az sem ritka, hogy a helyi rendőr vagy párttag is betér hozzájuk, hiszen máshonnan nem jut hozzá azokhoz a könyvekhez. A hálózat célja békés, de határozott: a cenzúra megtörése és a szabadság elérése.
– Hogyan segíthet a külföld a változások siettetésében?
– Ezt a rendszert kívülről nem lehet megváltoztatni. Mi nyitottak vagyunk a kívülről érkező tanácsokra, de a döntéseket mi hozzuk meg. Talán abban segíthetnek a legjobban, ha minden létező csatornán elmondják a kubai kormánynak: a változások elkerülhetetlenek, és ezt a folyamatot e kormány már nem képes levezényelni.
– Meddig maradhat hatalmon Fidel, vagyis most már Raúl Castro kormánya?
– Szerintem legtöbb egy-másfél év van hátra a rendszerváltásig. A jelenlegi kormánynak nincs gazdasági elképzelése, illetve ami volt, az nyilvánvalóan megbukott. Nincsenek megtakarításaik sem, a pénz viszont elfogyott. Nincs visszaút, nem tudják megoldani a nehézségeket. A kubai tulajdon 95 százaléka a kezükben van, ám képtelenek ezt megfelelően menedzselni. Korábban cukorból évi nyolc-tíz millió tonnát állítottunk elő, ez volt az ország legfontosabb exportcikke, az utóbbi évben-hónapokban azonban több tucat cukorgyár, összesen legalább száz gyár volt kénytelen bezárni. Eddig évente tízmillió tonna húst állítottunk elő, most kettő is nehezen jön össze. A dohányt jelenleg nem tudják eladni a gazdasági válság miatt, és egynegyedét termelték meg annak, amennyit szoktak. A kávé nem elég a belső szükséglet fedezésére sem, behozatalra szorulunk. Ami azonban a legfontosabb: az embereknek meg kell lopniuk az államot, hogy a tizenöt dolláros havi fizetésüket kiegészítsék. Jelenleg a hatalom legnagyobb ellensége a saját polgársága – mindenki maszekolásra kényszerül, ha nem akar éhen halni. A közigazgatásban dolgozónak, a tanárnak, a szociológusnak – mindenkinek ki kell találnia valamely illegális vagy megtűrt módját az ügyeskedésnek.
– Mi az oka ennek a tragikus helyzetnek?
– Fidel elkezdett a Szovjetunióhoz hasonló gazdasági érdekközösséget építeni a térségben Mexikóval, Brazíliával, Argentínával és több kis országgal, de már a kicsik is kiléptek ebből a szövetségből, és demokráciát építenek. Mi magunkra maradtunk, és jelenleg Venezuelától függünk, Hugo Chávez kényének-kedvének kiszolgáltatva. Ők olajat adnak, mi cserébe olcsó munkaerőt, például magasan képzett doktorokat, akik éhbérért dolgoznak Venezuelában.
– Mi tennének önök, ha döntési helyzetben lennének?
– A legfontosabb a magánszféra beindítása. A kis- és közepes vállalkozásokat kellene segíteni, de ehhez előbb a magántulajdont szükséges engedélyezni és védeni. Az árakat az előállítási érték és kereslet-kínálat függvényében kellene megállapítani, nem politikai érvek alapján.
– Annak nincs realitása, hogy a kormány itt is bevezesse a kínai modellt, vagyis megmaradna az egypártrendszer, viszont gazdasági értelemben gyakorlatilag kapitalizmust kezdenének építeni?
– Itt más a helyzet, mi nem vagyunk kínaiak, itt az emberek nem olyan fegyelmezettek, mint Ázsiában. 1994-ben volt egy társadalmi robbanás, a „maleconazo”, amikor százezrek próbálták elhagyni az országot az éhség és a tarthatatlan állapotok miatt. Akkoriban szűnt meg az ex-Szovjetunió támogatása, nem voltak mezőgazdasági termékek, a boltok üresen kongtak, ezért a kormány megengedte kisvállalkozások alapítását. Közel száznegyvenezer jött létre belőlük, ám ebből most alig öt-tíz ezer működik – a hatalom azt látta, hogy a tulajdonosok túl függetlenek lettek, egyre több jogot akartak, elkezdtek önállóan gondolkodni, ezért mondvacsinált okokkal visszavonták tőlük a működési engedélyeket. Ezek után nem hiszem, hogy még egyszer megpróbálkozna a mai hatalom a kapitalizmussal, mert tisztában vannak azzal, hogy onnan nincs visszaút. Azt viszont mindenki látja, hogy már forr a víz a lábasban, és rövidesen ledobja magáról a fedőt, akár akarja ezt a párt, akár nem.
– Mit tart nélkülözhetetlennek az átmenethez?
– A legfontosabb, hogy a civil társadalom felismerje erejét, és folyamatosan kényszerítse a kormányt az emberi jogok biztosítására, illetve olyan társadalmi modellre, amely mindenki számára szabadságot biztosít. Az ellenzéknek két feltétele van, amelyből nem engedhet: a politikai foglyok azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátása és a szabad választások. Fidelnek és embereinek el kell tűnniük a hatalomból, de ők győztesként akarnak meghalni. Minden általuk engedélyezett változás csak azt a cél szolgálja, hogy meghoszszabbítsa őket a hatalomban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.