Melbourne-i selyemsál

Ötvennégy évvel ezelőtt, november 22-én kezdődött a melbourne-i olimpia, amely a forradalom leverését követően megrázta a magyar sportot: sokan nem tértek haza, emigráltak. A játékok egyik résztvevője volt sokszoros távolugróbajnokunk, a nyolcvanegy éves Földessy Ödön, aki az utolsó pillanatban került be a csapatba, és utazhatott el Ausztráliába. Ezért is jellemző a története.

Kő András
2010. 12. 02. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy árulkodó fényképet vesz elő, amely Melbourne-ben készült: Rozsnyói Sándor, a háromezer méteres akadályfutás későbbi ezüstérmese olimpiai egyenruhában feszít, mellette Földessy Ödön nyakkendőben és melegítőben. Ismeretes, hogy a magyar csapat több tagja egyenruha nélkül szállt repülőre, és az ausztráloktól kapott öltönyt (vagy kosztümöt), amely később kedvenc ruhadarabjuk lett. A két sportember mellén a forradalom címere és a fekete gyászszalag.
– Ha Melbourne jut eszembe, felötlik egy másik kép is – mondja. – Ereszkedett le a gépünk a betonra, amikor feltűnt egy nagy feketeség. Magamban azon morfondíroztam, mi a csoda lehet ez? Kiderült, hogy ötezer magyar sziluettje volt, akik vártak minket. Nagy hatással volt rám a zászlóerdő, a felhangzó Himnusz, a fogadtatás melegsége. Az olaszok hajóval utaztak ki Melbourne-be, s a tengerészeik felállva tisztelegtek a megnyitóünnepségen, amikor a magyar küldöttség elvonult a dísztribün előtt. Ezeket a perceket nem lehet elfelejteni. A kint élő magyarok majdnem összevesztek rajtunk, hogy melyikünket hívják el vendégségbe.
Földessy Ödön röviddel az elutazás előtt került be a csapatba, miután jó néhány politikai kísérőt töröltek a névsorból, és versenyzők léptek a helyükre. Így kívánta a népakarat is. Csakhogy a kihagyott edzésnapok megbosszulták magukat. Ráadásul távolugrónk 1955 őszén mellhártyagyulladást kapott, leállt a tréningekkel, majd a gyógyszeres kezelés eredményeként felszedett öt-hat kilót, és nem vett részt a téli alapozáson sem. Az 1956 tavaszán összehívott konzílium azonban kimutatta, semmi baja, csak egy régi meszes gócot találtak…
– A történtek után már nem tudtam az lenni, aki voltam korábban – mondja lemondóan. – Kiestem a selejtezőben.
Pedig ha a realitásokat nézzük, ott lehetett volna a legjobbak között. Hiszen 1952-ben a helsinki olimpián, első magyar dobogósként, 7,30 méterrel bronzérmet szerzett. Egy évvel később négyszer ugrott 7,57-nél nagyobbat, mint amivel az amerikai Jerome Biffle nyert Helsinkiben. Háromszor javított magyar csúcsot. 1954-ben főiskolai világbajnok volt, 7,51-gyel Európa-bajnok. Melbourne-ben az amerikai Gregory Bell 7,83-mal lett aranyérmes. A jó formában lévő Földessy ismét elcsíphette volna a harmadik helyet. Az elutazás körüli huzavona, a kényszerű nymburki edzőtábor sem tett jót versenyzőinknek.
Földessy Ödön 1950 és 1959 között kilenc magyar bajnoki címet szerzett. 1956-ban is győzhetett volna, de az ismert okok miatt nem állt rajthoz. (A 4x100 méteres váltófutásban is kétszeres magyar bajnok.) Bajnoki címei közül az 1953-as siker számára a legkedvesebb, amikor Gyuricza István rekordját adta át a múltnak. Ebben az évben érte el élete legjobbját, a 7,76 métert.
– Egy Budapest–Párizs versenyen, 1955-ben a Népstadionban nagyot ugrottam, de nem akarták lemérni – emlékezik. – A közönség azonban balhézott, ilyen sincs ma már, és kénytelenek voltak lemérni. Utána aztán bemondták, hogy Földessy Ödön belépett, ugrása 7,97 volt.
Újabb kép villan elő, ezúttal 1952-ből: a Parlamentben kitüntetéseket vesznek át. Rákosi fontosnak tartja, hogy kezet fogjon minden érmessel.
– Milyen volt a kézfogása? – kérdezem.
– Puhány – mondja mosolyogva.
A helsinki bronzéremért háromezer forintot, egy ezüst cigarettás dobozt és egy rádiót kapott. (A győztesnek nyolcezer, az ezüstérmesnek ötezer forint járt.) Mennyit ért ez a pénz akkoriban? Két évvel később a rokonság egyik tagja tízezer forintért vett egy háromszobás, kertes házat Rákospalotán. Egy jó rádió 1952-ben nyolcszáz-kilencszáz forintba került. Melbourne-ből érem helyett egy kis selyemsálat őriz, amelyet egy kivándorolt családtól kapott, minden jót kívánva a karácsonyi ünnepekre és az újévre.
Melbourne magyar olimpikonjaira akkoriban rá is fértek a jó kívánságok. Hisz akár hazatértek, akár nem, a bizonytalan felé indultak el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.