Móri rablás: ismét ítélet előtt

Életfogytig tartó fegyházbüntetést vagy a 30 éves feltételes szabadság mértékének emelését indítványozta tegnap az ügyész Weiszdorn Róbertre, a nyolc áldozatot követelő móri bankrablás vádlottjára. A védelem szerint a férfit társa kényszerítette a bűncselekményre, és nem bizonyítható, hogy ő lőtte le a pénzintézet biztonsági őrét.

Csibra Tibor
2010. 12. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Halmozott büntetés. Újabb évek a rendőrgyilkosnak. Fegyveres rablás, illetve annak kísérlete miatt nyolc év fegyházbüntetéssel sújtotta tegnap a Fővárosi Ítélőtábla a 2005 áprilisában rendőrgyilkosság miatt életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt Engel Zoltánt. Mindkét határozat jogerős. Ez azt jelenti, hogy a korábbi verdikt szerint kiszabott legkevesebb 33 évnyi börtön után az elítélt nem bocsátható feltételesen szabadlábra, míg újabb büntetését ki nem tölti. Emlékezetes, hogy a férfit 2003 májusában egy fővárosi villa kirablására készülve érte tetten Borsos József rendőrtiszt. A tűzpárbajban utóbbi halálos lövéseket kapott, Engel pedig olyan fokú sérülést szenvedett, amely miatt tolókocsiba kényszerült.


Újra a finiséhez érkezett a 2002-es, nyolc áldozatot követelő móri bankrablás büntetőpere. Tegnap a vád és a védelem perbeszédeivel folytatódott a hazai kriminalisztikában egyedülálló ügy tárgyalása a Fővárosi Ítélőtáblán. Ismert, hogy a tömeggyilkosságnak immár egyetlen terheltje van, miután elkövetője, Nagy László néhány hónappal elfogása után öngyilkos lett zárkájában. Társát, Weiszdorn Róbertet mint társtettest több emberen, nyereségvágyból elkövetett emberölés miatt két évvel ezelőtt életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte a Fejér Megyei Bíróság azzal, hogy legkorábban harminc év múlva bocsátható feltételes szabadságra. A vallomások és bizonyítékok szerint Weiszdorn volt az, aki a bankfiók ajtajában állva biztonsági őrnek adta ki magát, és műszaki hibára hivatkozva elküldte a vérengzés közben érkező ügyfeleket.
A Fellebbviteli Főügyészség szerint a bíróság soha nem képes egyetlen ügyben sem feltárni a teljes igazságot, de a móri bűncselekményben megdönthetetlen bizonyítékok állnak a rendelkezésére. A Fővárosi Ítélőtáblán Lassó Gábor tanácsa a bizonyítás részévé tette Nagy Lászlónak az előzetese alatt, titokban írt naplóját, amely részletesen beszámol a bankfiókban történtekről. A mészárlást Nagy a barátjának, egy Radó nevű délszláv háborús veteránnak tulajdonítja, saját verziója szerint ő maga csak a rablók sofőrje volt. Szakemberek szerint Nagy László skizofrén volt, történeteit kitalált figurákkal színesítette, ugyanakkor szinte mindent elárul naplójában a móri bankrablásról.
A Székesfehérvárott folytatott első, majd a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódó másodfokú eljárásnak az volt a célja, hogy kiderítse, az elsőként belépő Weiszdorn Róbert lőtte-e le a bankfiókban a biztonsági őrt. A másik hét ember halálát a hatóságok egyértelműen Nagy Lászlónak tulajdonítják. Az ügyészség szerint a gyilkosságok után hónapokkal talált, a Weiszdornnál lévő pisztolyból származó lőmag a bizonyítéka, hogy az őrt a vádlott lőtte le, mert azon az áldozat DNS-ét azonosították. A helyszínen összegyűjtött ujjnyomok is egyeznek a terheltével, aki – az őr megölésén kívül – beismerő vallomást tett szerepéről. A vádhatóság tényleges életfogytig tartó fegyházbüntetést, vagy az említett 30 éves kedvezmény emelését kérte a bíróságtól.
– Nincs cáfolhatatlan bizonyítéka annak, hogy Weiszdorn Róbert lőtte le az őrt, az áldozat vére másképp is a lövedékre kerülhetett – mondta el perbeszédében Lichy József ügyvéd. A védelem álláspontja, hogy a gyakorlatlan lövész Weiszdorn vagy csak Szép Csaba kezét találta el, vagy lövedékei kirepültek az ablakon. Az őr több olyan sérülést szenvedett, amelyek egyenként is halálosak voltak, de ezekről nem lehetett megállapítani, hogy melyiket ki okozta, mert a két támadó azonos kaliberű fegyvereket használt. Lichy felidézte a védencéről nyilatkozó tanúkat is, akik jellemgyengének, baleknak írták le a vádlottat. A jogász szerint Nagy László megfélemlítette és kényszerítette társát, hogy részt vegyen a rablásban. Lichy József indítványozta, hogy Weiszdornt az elsőfokú ítélettől eltérően életveszélyt okozó testi sértés, illetve nagy értékre elkövetett rablás miatt marasztalja el a bíróság, és határozott idejű büntetést szabjon ki rá.
Ítélethirdetés december 9-én várható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.