Mozog a dominó: terítéken Portugália

Nem telt el egy nap Írország megmentésének bejelentése óta, és a befektetők érdeklődése máris az unió következő két gyenge láncszeme, Portugália és Spanyolország felé terelődött. Az íreknek dobott uniós mentőöv után kitörő lelkesedés a pénzpiacon elillant, és helyét átvette az aggodalom, mivel a célkeresztbe kerülő két mediterrán állam esetleges fizetésképtelensége kimerítené az unió biztonsági keretét. A két ország valós pénzügyi helyzete azonban jobb, mint a jelenlegi megítélésük, ezért sokan spekulációt sejtenek a pánik mögött.

Szabó Anna
2010. 12. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Könnyen visszafelé sülhet el az Európai Unió hétfőn bejelentett mentőakciója, amely csaknem százmilliárd eurónyi segítséget ígért a bankrendszer öszszeomlásával fenyegetett Írországnak. A befektetők bizalma pillanatok alatt elpárolgott, és a figyelem már az unió harmadik és negyedik legnagyobb költségvetési hiányát felhalmozó Portugáliára és Spanyolországra terelődött. Tegnap mindkét euróövezeti tagállam tagadta, hogy külső pénzügyi támaszra szorulna, ám ez csak olaj volt a tűzre, a befektetőket ugyanis arra emlékeztette, hogy Görögország és Írország is hasonló vehemenciával utasította el az uniós mentőövet egészen az utolsó pillanatig. A pánikhangulatban jelentősen romlott a portugál és a spanyol csődkockázat megítélése, nőtt a két ország államkötvényeinek kamata, és mindemellett estek a helyi tőzsdék.
Nem sokat segített a helyzeten az unió pénzügyi biztosa, Olli Rehn nyugtatónak szánt nyilatkozata sem, ezt ugyanis a piacok rossz előjelként értelmezték. Elemzők szerint egyre kisebb az esélye, hogy sikeres lehet Írország karanténba zárása és a krízis továbbgyűrűzésének megakadályozása, a piacok bizalma ugyanis az euróövezet összes pénzügyileg gyenge tagállama iránt megingott. A piaci kedélyek lehűtése céljából tegnap megszólalt a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) elnöke, Angel Gurría is, aki nyíltan védelmébe vette Portugáliát. Szavai szerint az ír bankcsődöknek semmi közük a mediterrán országhoz, és „a fertőzésnek nem szabad továbbterjednie”. A Bloomberg nemzetközi hírportálnak nyilatkozó banki elemzők szerint azonban Portugália korábban megkezdett deficitlefaragása már nem nyugtatja meg a befektetőket. A Royal Bank of Canada és a Commerzbank közgazdászai szerint Portugáliának legkésőbb a jövő év első negyedében mentőcsomagra lesz szüksége. A bizalmatlanság és az államcsődre játszó spekuláció akár önbeteljesítő is lehet: a spanyol és a portugál államkötvények kamatai épp a befektetők megingása miatt emelkednek, és ha a helyzet nem változik, tényleg nem kizárt, hogy végül mentőcsomagra szorulnak.
A tegnapi, amúgy is parázs hangulatot tovább szította, egyúttal a spekulációs félelmeket igazolta Soros György egykori cégtársa, Jim Rogers, aki szerint Írországot sorsára kellett volna hagyni, mert „az íreknek, Európának és az egész világnak is így lenne jobb”. A pénzügyi guru, aki korábban Sorossal együtt befektetési alapot hozott létre, a Russia Todaynek adott interjújában kifejtette: Görögország és Írország az uniónak csak kis része, ezért csődjük nem jelentené a közösség végét. Rogers azzal érvelt, hogy „az ír bankok az egész ország GDP-jének a 80 százalékát helyezték ki hitelként, megmentésük szinte képtelenség, és évekre romba döntené az ír gazdaságot”.

Újabb megszorítás vár a görögökre. Lehívhatja Görögország a következő, kilencmilliárd eurós részletet abból a stabilitási keretből, amit az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap még májusban állított fel. A két szervezet és az Európai Központi Bank a napokban folytatott ellenőrzést, és úgy találták, hogy Görögország teljesítette azokat a vállalásokat, amelyeket a 110 milliárd eurós hitel fejében tett. A lehívás engedélyezése ellenére a nemzetközi szervezetek képviselői arra hívták fel a figyelmet, hogy további megszorításokra lesz szükség ahhoz, hogy a görögök hozzáférhessenek a hitel következő, márciusban esedékes részletéhez. Eközben a korábban szintén kisegített Izlandról érkeztek kedvezőtlen hírek. Az unióhoz csatlakozni szándékozó állam a vártnál mélyebb receszszióba süllyed az idén és jövőre, és a várakozásoknál jóval lassabban kapaszkodik majd ki a gödörből. A szigetország a helyi bankrendszer egészét megrázó pénzügyi válság hatását csak a valutaalap kétmilliárd dolláros hitelével tudta enyhíteni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.