Név után kiált a tatai edzőtábor

Feledékenyek vagyunk. A jelenben élünk, a jelent hajszoljuk. Azzal védekezünk, hogy a napi események sodrában nem jut idő a tegnapra gondolni. A múlt nevezetes alakjait betemetni látszanak az évek. Emlékversenyek szűnnek meg, hosszú idő múlt el addig, amíg egy-egy kiváló sportemberről neveztük el nagy sportlétesítményeinket. De itt van például Tata, amely egyelőre csak edzőtábor, és nem őrzi senkinek sem a nevét. Különben is: az edzőtábor története már régen könyvet kívánt volna. Mert a kezdet valóban hősies volt. De hát kit érdekel ez ma? – kérdezhetik a könyvkiadók. Már csak az idősebbek emlékeznek arra, hogy a tábor megálmodója, „kitalálója”, majd 1955–56-ban az igazgatója egy Kocsis Mihály nevű férfiú volt, aki ezekben a napokban lenne százéves.

Kő András
2010. 12. 30. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az évforduló lehetőség arra, hogy felidézzük alakját, hiszen különös érzékkel bábáskodott sokféle esemény születésénél. A Testnevelési Főiskolát 1937-ben végezte el. Öt évvel később már könyvet írt Vállalati sport – munkástestedzés címmel, amely megjelenésekor éppoly „gyanús” volt, mint 1945 után, amikor a szerzőt a könyv miatt a Népbíróság elé idézték. Nevéhez fűződtek 1940-től kezdve a Kis-Duna-bajnokságok, és részben ezek sikerének volt köszönhető, hogy 1941 áprilisában az evezősszövetség alosztályából kinőtt az önálló Magyar Kajak-kenu Szövetség. Az egyik alapító Kocsis Mihály volt, majd egy ideig ügyvezető elnöke is. És csak zárójelben jegyezzük meg: ő indította útjára Urányi Jánost, aki Fábián Lászlóval közösen aranyérmet nyert kajak kettes tízezer méteren a melbourne-i olimpián.
Kocsis Mihály kapcsolata a sportággal 1945 után sem szakadt meg: ő volt az 1947-es első munkás kajak-kenu Eb gyakorlati megvalósítója Tatán. A háború után tíz esztendeig Csepelen folytatta rendkívül eredményes szervezőmunkáját. 1948-ban nem kis feladatot bíztak rá: az olimpiai csapat felkészítéséért felelt. A tíz aranyérmet követően ugyancsak könyvben összegezte akkori tapasztalatait. 1957 után a Testnevelési Tudományos Tanács, illetve a Testnevelési Tudományos Kutató Intézet munkatársaként jelentős szerepet vállalt az első Ötnyelvű Sportszótár szerkesztésében. Sportkarikatúra-kiállítást szervezett. 1963-tól nyugdíjazásáig a Központi Sport Iskola igazgatójaként lefektette a sportiskolai rendszer alapjait, kidolgozta az utánpótlás-nevelés elméletét és gyakorlatát. Miközben olyan kiváló edzőket „hozott helyzetbe”, mint Széchy Tamás, Gyarmati Dezső, Gallov Rezső, Csányi Raymund, Kertész Alíz, Füzesséry Gyula, Petróczy Attila – és a sor még folytatható. Kiemelkedő eredményességű versenyzőket is nevelt a magyar sport számára. A teljesség igénye nélkül az úszó Hargitay Andrást, Verrasztó Zoltánt, vagy az asztaliteniszező Magos Juditot.
Nyugdíjba vonulása után sem tudott megpihenni: élénk kapcsolatban állt a nemzetközi sportélet vezető személyiségeivel, könyvet írt Nagy Tamással Olimpiai nemzetek címmel, és szaktanácsadóként segítette a Testnevelési és Sportmúzeum munkáját. Ennek egyik utolsó eredménye volt a Sport és Irodalom című kiállítás, amelyet Mándy Iván író nyitott meg.
Kocsis Mihály azok közé tartozott, akik még ismerték a levelezés, a köszöntés, a megköszönés, az emlékezés íratlan szabályait, az illemet, a pontosságot, az adott szó erejét, a megbízhatóságot, s ebben a Nedeczky Lászlókkal volt rokon, stílust adva a sportvezető, a tanácsadó személyiségének. Egyszer így jellemezte önmagát: „Különleges ismereteim nincsenek. Legerősebb oldalam a sportban a szervezés tervezése. Speciális ismereteim a vendéglátóiparban vannak, aminek számos érintkezési felülete van a sporttal. Ezen a téren tudtam egyet s mást letenni az asztalra.” A lovagias ügyekről szólva így vallott: „Egy agresszív szakosztályintéző megengedhetetlen hangot használt velem szemben. Erre én letettem a kagylót. Újból felhívott és provokált. Mint egykori vívó versenyző bizonyára abban bizakodott, hogy apró darabokra szabdal. Miután gyáva volt, a második lerohanás után már felrepedt a fejbőre. A párbaj a Santelli-féle teremben volt. Örömömre szolgált, hogy megismerkedhettem a Maestróval.”
Kocsis Mihály születésének századik évfordulóján javasoljuk, hogy a tatai edzőtábort róla nevezzék el, akinek az élete és munkássága a kezdeti időszakban itt nyert igazi értelmet.
Kocsis Mihály Edzőtábor – ugye, jól, hangzik?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.