Osztrák felháborodás

Politikai indíttatásúnak tartja a védence elleni hajtóvadászatot a WikiLeaks internetes portál nemzetközileg körözött alapítójának, Julian Assange-nak az ügyvédje. Mark Stephens a BBC-nek tegnap adott interjúban úgy fogalmazott, hogy aggasztják az ügy háttérében meghúzódó, szemlátomást politikai indítékok.

Hírösszefoglaló
2010. 12. 15. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Svédország kérésére pénteken új nemzetközi letartóztatási parancsot adott ki az Interpol Julian Assange ellen nemi erőszak, továbbá szexuális zaklatás elkövetésének gyanújával. Néhány nappal előtte a titkos iratok közzétételére szakosodott WikiLeaks több százezer bizalmas amerikai diplomáciai iratot hozott nyilvánosságra több tekintélyes napilap közvetítésével.
Norbert Darabos osztrák védelmi miniszter magyarázatot vár a bécsi amerikai nagykövettől olyan bizalmas amerikai jelentések kapcsán, amelyeket a Der Spiegel német magazin tett közzé a hét végén. A jelentések szerint az amerikai diplomaták az osztrák kancellárnak és a védelmi miniszternek a külpolitikával szembeni közönyt róttak fel, az osztrák külügyminiszternek azt, hogy a gazdasági érdekekre összpontosít. Az egyik jelentés megállapítása szerint összességében szakadék tátong aközött a kép között, amit Ausztria saját, a világban betöltött szerepéről alkot, valamint a tényleges, egyre szerényebb teljesítménye között.
A WikiLeaks által minap közzétett, azzal kapcsolatos jelentésekről, amelyek szerint Hillary Clinton amerikai külügyminiszter információgyűjtésre utasította a Budapesten dolgozó amerikai diplomatákat, az MTI megkérdezte a Washingtonban tartózkodó Németh Zsolt külügyi államtitkárt. Arra a kérdésre, hogy a kiszivárogtatások milyen módon érintik a kétoldalú viszonyt, az államtitkár reményét fejezte ki, hogy ezek hatása talán el fogja kerülni a magyar–amerikai kapcsolatokat, de rámutatott, hogy a probléma teljes mélységét ma még nem látni. Németh Zsolt egyúttal kijelentette, elképzelhető, hogy Hillary Clinton is részt tud venni a magyar EU-elnökség alatt Budapesten megrendezendő keleti partnerségi csúcstalálkozón. Az államtitkár elmondta, hogy a csúcstalálkozó egybeesik a nemzetközi Tom Lantos Intézet megnyitásával.
Legutóbbi blogbejegyzésében Gyurcsány Ferenc megörökíti, hogyan és miért veszett össze April Foley-val, az Egyesült Államok előző budapesti nagykövetével. A volt miniszterelnök szerint Foley roszszallását fejezte ki amiatt, hogy Magyarország újabb gázvezeték (Déli Áramlat) építéséről kívánt megállapodni Oroszországgal. „Ő megrendelést próbált adni. Majdnem utasítást. (…) Mi tagadás, kikértem magamnak ezt a hangot az ország nevében” – írja Gyurcsány.
Vezércikk a 7. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.