Papírmunkára kényszerítve

Munkaidejük egyharmadát adminisztrációval töltik a háziorvosok. A betegellátás regisztrációja és a gyógyszerrendelés viszi el a legtöbb időt, de ezek mellett további csaknem hetvenféle adminisztrációs feladatot végeznek.

Munkatársunktól
2010. 12. 30. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Havonta átlagosan 122 órát töltenek adminisztrációval a háziorvosi praxisok. Ez az általában két főfoglalkozású munkatárssal működő praxisokban azt jelenti, hogy az orvos és az asszisztens munkájának harmadát az adminisztráció teszi ki – derül ki egy most készült felmérésből. A Kasszaorvosi Szervezet vizsgálata megállapította: ez naponta csaknem hat, hetente pedig 29 adminisztrációval töltött órát jelent. Nemzetgazdasági szinten évente mintegy 10 milliárd forint bérköltséggel jár ezeknek a teendőknek az elvégzése, ami a háziorvosi tevékenységre kifizetett egészségbiztosítási költségek – mintegy 70 milliárd forint – 14 százaléka. Ez az összeg nem tartalmazza az egyéb költségeket, például a papír árát vagy a postai díjakat.
Érdekes, hogy egyes háziorvosi praxisok adminisztratív terhelése között háromszoros különbség mutatkozik. Vannak olyanok, amelyek a vizsgálatban megállapított átlagérték felét, míg mások másfélszeresét töltik ezzel a tevékenységgel. Ez – a vizsgálat készítői szerint – a jó gyakorlat terjesztésének fontosságát emeli ki, ám az mélyebb vizsgálatot igényel, hogy mi is a jó gyakorlat. A praxist jellemző alapadatok – méret, ellátottak kora, településtípus, területi ellátási kötelezettség, háziorvosként eltöltött idő, irodatechnikai felszereltség, rendelési idő – ugyanis nem mutatnak összefüggést a bevallott adminisztráció mértékével. Az adminisztratív terhek legnagyobb része a betegellátási események regisztrációjából, a gyógyszerrendelésből, valamint a járóbeteg-szakellátásra történő beutalásból adódik. A betegellátási esemény rögzítése – ami átlagosan 5 és fél percet vesz igénybe – az összes adminisztrációs teher 37 százalékát, a gyógyszerrendelés – ami átlagosan 3 perc 25 másodpercig tart – 27, a járóbeteg-szakrendelésre történő beutalás pedig 6 százalékát teszi ki. A vizsgálat készítői szerint ez arra utal, hogy az adminisztratív terhek csökkentését e nagy számban előforduló tételek egyszerűsítésével lehet megoldani.
A vizsgálatban egyébként körülbelül hetvenféle teherfajtát sikerült azonosítani. A betegellátási esemény rögzítésén, a gyógyszerrendelésen, a járóbeteg-szakrendelésre történő beutaláson túl a leggyakoribb adminisztrációs terheket a következők jelentik: kötelező és nem kötelező védőoltásokkal vagy a halottvizsgálattal kapcsolatos adminisztráció, a gyermekeknél a „közösségbe mehet” igazolás kiállítása, egyéb vélemények, vagy éppen a szociális ellátásokhoz szükséges igazolások kiállítása, táppénzre vétel, előjegyzés, laborvizsgálat-kérés, minimumfeltételek nyilvántartása, az egészségbiztosító, az ÁNTSZ és egyéb szervek felé történő egyéb adminisztráció, vagy a térítésköteles ellátásokkal kapcsolatos papírmunka.
A projektben kizárólag a háziorvosi egészségügyi szakmai tevékenységhez kapcsolódó adminisztrációt vizsgálták, ezek mellett a jellemzően egyéni vállalkozás, vagy betéti társaság formájában működő szolgáltatók természetesen az adott vállalkozás működtetésével kapcsolatos általános számviteli, adózási, adminisztratív terheket is viselnek.
A számításban egy olyan egyszerűsített költségmodellt használtak, amely alapja lehet az adminisztratív teher csökkentése mérésének, hiszen jogszabályváltozás vagy az eljárások egyéb módon történő egyszerűsítése után újra megmérve a terhek nagyságát, számszerű képet kaphatunk a beavatkozás eredményéről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.