Százmilliárd feletti többlet az agrárbüdzsében

Jövőre 593 milliárd forint lesz az agrár- és vidékfejlesztési támogatásokra, ami több mint húsz százalékkal, vagyis 130 milliárd forinttal haladja meg az idei forrásokat – mondta lapunknak Czerván György, a vidékfejlesztési tárca agrárgazdaságért felelős államtitkára. A szakminisztérium 33 százalékkal több pénzt biztosítana az állattenyésztésnek 2011-ben.

Dénes Zoltán
2010. 12. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Főként a vidéki foglalkoztatás növelését célozta meg a kormány, amikor összeállította az agrárköltségvetés tervezetét – nyilatkozta lapunknak Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár. Mint mondta, a nagyobb munkavégzéssel járó ágazatok, így például az állattartás kiemelt kezelését azért is fontos külön megemlíteni, mert az idei költségvetésben a szocialista kormány még jelentősen alultervezte az ágazatnak odaítélt kiadásokat. A 2010-es agrárbüdzsé 21,5 milliárd forintos hiánya miatt több támogatás kifizetését év közben fel kellett függeszteni. Az államtitkár elmondta: a jövő évi költségvetésben nemcsak a tárgyévi szükségletekre, hanem az elmaradt kifizetésekre is forrásokat biztosítottak. Ennek eredményeként a hazai támogatások mértéke a jövő évi költségvetésben 12 milliárd forinttal magasabb az idei előirányzatnál. Többek között ebből szeretnék kifizetni az elmaradt állattenyésztési támogatásokat.
Az agrár- és vidékfejlesztési támogatásokra – intézményi ráfordítások nélkül – jövőre összesen 593 milliárd forint jut. E kassza három lábon áll: a nemzeti támogatásokra összesen 63,7 milliárd forintot terveztek be. A második részhez tartoznak az uniós társfinanszírozással működő támogatások, ezek öszszege 205,5 milliárd forint. A rendszer harmadik támasztéka – ami nem szerepel a költségvetésben, de az ágazat természetesen számolhat vele – az uniós közvetlen támogatásokból tevődik össze. Ez 323,4 milliárd forint, aminek nagy része a területalapú támogatás, egy kisebb, csökkenő része pedig a piaci támogatásokból tevődik össze. Tehát az összes támogatás húsz százaléka hazai, nyolcvan százaléka pedig uniós forrás.
Fontos megjegyezni – mondta az államtitkár –, hogy uniós csatlakozásunk óta először fordul elő, hogy az előző évhez képest növekszik a nemzeti támogatás aránya. Csatlakozásunk után, a 2005. esztendőben 40 százalékos volt ez az arány, ami folyamatosan, évről évre csökkent, egészen az idei 19 százalékos szintre. Az uniós és hazai források együttes növekedése jövőre összesen 130 milliárd forinttal nagyobb támogatást jelent az ágazatnak.
A munkaigényes ágazatok érdekében jövőre átalakítják az Új Magyarország vidékfejlesztési programot is. Czerván György szerint áttekintik, milyen jogcímeket kell ismét megnyitni, illetve milyen új pályázatokat kell kiírni. Czerván emlékeztetett arra, hogy az ország idei költségvetésében 700 milliárd forintos lyuk keletkezett, a kormány pedig jövőre három százalék alá szorítja a költségvetési hiányt. Vagyis az előző kormány miatt nagyon szűk keretek között lehetett mozogni, s ezt figyelembe véve a maximumot hozta ki a tárca.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.