T. Ház: jogi döntések futószalagon

Tegnap három, jogi szabályozást érintő törvényjavaslat zárószavazása volt az Országgyűlésben. A képviselők döntöttek annak a parlamenti bizottságnak a tagjairól is, amely a MÁV gazdasági helyzetéhez vezető, 2002 és 2010 közötti döntéseket vizsgálja. A kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvény módosítását az ellenzéki pártok azért kifogásolták, mert szerintük a kormány személyre szabja a nagykövetek kinevezését.

Szilágyi Richárd
2010. 12. 02. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jogalkotásról szóló törvényjavaslat minősített többséget igénylő rendelkezéseit 316 igen, 55 nem ellenében fogadta el a Ház, míg az egyszerű többséget igénylő rendelkezéseit 314 képviselő támogatta, ötvenketten nemmel szavaztak. Az előterjesztés a jogszabályok tartalmi követelményeit szabályozza: meghatározza, hogy milyen szempontokat kell áttekinteni a törvények, rendeletek hatásvizsgálatakor, s rendelkezik a nemzeti jogszabálytár létrehozásáról. A képviselők szavaztak a jogszabályok előkészítésében való társadalmi részvételről szóló javaslatról, amely januártól a társadalom legszélesebb rétegei számára adhat lehetőséget a jogszabályok előkészítése során véleménye, észrevételei kifejtésére. Az indítvány minősített és egyszerű többséget igénylő rendelkezéseit is 257 képviselő támogatta.

Migráció
Döntöttek az egyes migrációs tárgyú törvények jogharmonizációs célú módosításáról is. A javaslat a harmadik világbeli országok illegálisan tartózkodó állampolgárainak visszatérésével kapcsolatban rögzít jogharmonizációs célú szabályokat, és rendelkezik arról is, hogy Magyarországon várhatóan 2011. május 20-ig bevezetik be a biometrikus azonosító kártyát a harmadik országok állampolgárainak.

Lex Szapáry
Egyelőre nem szavaztak a kormánytisztviselők jogállásáról szóló 2010. évi LVIII. törvény módosításáról, mivel tegnap egy szocialista módosító javaslat érkezett az előterjesztéshez. Balla Mihály (Fidesz) kezdeményezése szerint a jövőben olyan kormánytisztviselő is kinevezhető lesz külképviseleti vezetőnek, aki betöltötte a 70. életévét. Az ellenzéki pártok az általános vitában azt kifogásolták a módosításban, hogy személyre szabják a jogszabályt, így a miniszterelnök gazdasági főtanácsadóját, a 72 éves Szapáry Györgyöt nevezhetik ki washingtoni nagykövetnek.

MÁV-bizottság
Az Országgyűlés tegnap – 343 igen, és két tartózkodó voks mellett – megválasztotta annak a parlamenti bizottságnak a tagjait, amely a Magyar Államvasutak (MÁV) Zrt. gazdasági helyzetéhez vezető, 2002 és 2010 közötti döntéseket vizsgálja a jövőben. A Fidesz Dancsó Józsefet, az MSZP Göndör Istvánt, a Jobbik Korondi Miklóst, a KDNP Spaller Endrét, az LMP Jávor Benedeket javasolja a testületbe, a Fidesz – amint azt tegnap megírtuk – Manninger Jenőt jelölte a bizottság elnökének. A bizottság kiemelten vizsgálja a MÁV-szerkezetátalakítással és a leánytársaságok privatizációjával összefüggő döntéseket, amelyekkel feltételezhetően mind az állam, mind a MÁV-csoport vagyona indokolatlanul csökkent.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.