Vadásznak ránk a vírusok

I N F O R M A T I K A<br /><br />Tartják lépéselőnyüket a kiberbűnözők, akik folyamatosan vetik be az újabb és újabb kártevőket, terjesztési technikákat – derül ki a VirusBuster internetes adatvédelmi cég tanulmányából, amely szerint a kormányzati, közösségi és pénzügyi portálok kapják a legtöbb támadást.

Bodacz Péter
2010. 12. 15. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Komoly biztonsági kockázatot hordoz magában a mobiltelefonok és az internetre kapcsolódó eszközök rohamos terjedése, valamint a közösségi portálok térhódítása, hiszen e területeken a leggyakoribb az online bűnözés – derül ki a VirusBuster infokommunikációs biztonsági társaság legutóbbi jelentéséből. Az összefoglaló több tanulmányt, köztük a Cisco egyik friss felmérését is idézi, amely szerint a kockázatok egyik fő forrása, hogy a dolgozók fele, a céges rendszabályokra fittyet hányva, a munkahelyén is belép az online közösségi oldalakra. Több mint negyedük – 27 százalékuk – saját maga módosította számítógépén a biztonsági beállításokat, hogy hozzáférjen ezekhez a hálózatokhoz. Miként a jelentésben olvasható, ha egy online szolgáltatásnak világszerte félmilliárd látogatója van, természetes, hogy a bűnözők előszeretettel veszik célba az ilyen oldalakat. A VirusBuster a Trustwave nevű cég felmérésére hivatkozva kiemeli azt is, hogy az internethasználók elővigyázatlanul bánnak személyes adataikkal és jelszavaikkal. Sokan szinte mindenhol ugyanazt a belépési azonosítót használják, ami ráadásul olyan adat – például háziállatuk neve vagy születési dátumuk –, amelyik a közösségi portálokon is szerepelhet, ott is hozzáférhető.
A társaság szerint a kiberbűnözők számára legnépszerűbb célpont a kormányzati szektor, amely a támadások 20 százalékát vonzotta magához. A második helyen – 15 százalékkal – a közösségi portálok és más web 2.0-s cégek állnak, míg a listán a bronzérmet a pénzintézetek szerezték meg a támadások 12 százalékával. Aggasztó adat, hogy a jelek szerint a cégek nem képesek megfelelően megvédeni magukat, gyakorta még eseménykezelő vagy naplózóeszközük sincs.
Elsősorban gazdasági szempontból figyelemre méltó hír, hogy megjelent a Stuxnet névre keresztelt kórokozó, amely a világ első, ipari folyamatirányító számítógépekre specializált kártevője. A VirusBuster által idézett szakértők szerint a féregnek különös képessége van arra, hogy a Siemens által fejlesztett ipari folyamatirányító alkalmazásokat megfertőzze. Az ügy komolyságát jelzi, hogy a Stuxnet okozta támadássorozatról elemzést tett közzé az Európai Hálózat- és Információbiztonsági Ügynökség, amely szerint ennek komoly kihatása van a nemzeti információs rendszerek további védelmére is. Mindezek fényében nem meglepő, hogy az információs biztonsággal foglalkozó iparág a globális gazdasági válság közepette is növelni tudta bevételét.
A Gartner nevű informatikai cég számításai szerint idén a szektor több mint 16,5 milliárd dolláros, 11,3 százalékos növekedést ért el a 2009-es esztendő eredményeihez képest. 2008 és 2009 között 7 százalékkal bővült a biztonsági szoftverpiac. Az ágazat legnagyobb szeletét idén is a fogyasztói szoftverpiac adja 4,2 milliárd dolláros várható árbevétellel. A dobogó második helyére a kutatók szerint a vállalati végpontvédelem kerül. E szektorban az év végéig 3 milliárd dolláros forgalomra számítanak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.