Válogatott megpróbáltatásaink

Előttünk van észak – kezdhetnénk akár az égtájak memorizálására kifundált gyermekmondókával a vasárnap zárult női kézilabda Európa-bajnokságról szóló elemzésünket, hiszen az Eb-finálét Norvégia és Svédország vívta. Úgy azonban már nem folytathatnánk, hogy hátunk mögött dél, ugyanis Románia a harmadik, Montenegró a hatodik, Horvátország pedig a kilencedik helyen végzett, miközben a mieink lehorgonyoztak tizedikként. A valóságban sajnos egyre többen vannak előttünk és egyre kevesebben mögöttünk; sorolhatjuk a magyar válogatott súlyos gondjait, de ezzel csak a felszínt kapargatjuk, mert a bajok forrásáért a magyar kézilabdázás, sőt a magyar sport mélyére kell merülnünk. Aki persze a könnyebb és fájdalommentesebb látszatmegoldás híve, lendületesen elverheti a port a Lillehammerben járt tíz-egynéhány emberen.

Ballai Attila
2010. 12. 29. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eredmények. Eb-elődöntők: Norvégia–Dánia 29-19, Svédország–Románia 25-23., az 5. helyért: Franciaország–Montenegró 23-19, a 3. helyért: Románia–Dánia 16-15, döntő: Norvégia– Svédország 25-20. Az Eb végeredménye: 1. Norvégia, 2. Svédország, 3. Románia, 4. Dánia, 5. Franciaország, 6. Montenegró, … 10. Magyarország. Az Európa-bajnok kijutott a londoni olimpiára, a három érmes – a vb-címvédő oroszokhoz hasonlóan – részvételi jogot szerzett a jövő évi brazíliai világbajnokságra. Az Eb második és harmadik helyezettje az olimpiai kvalifikációs torna biztos indulójának tekinthető, bár ez az információ nem hivatalos.


A három győzelmet nem kell magyarázni. Legfeljebb annyi jegyezhető meg, hogy a szlovéneknél és az ukránoknál egyértelműen erősebbek a mieink, a végül ötödik franciáknál viszont talán csak egyetlen napon voltak jobbak, szerencsére éppen ekkor találkoztak velük.
A három vereség három külön történet. Norvégia felülmúlása a jelek szerint még jó ideig hiú ábránd marad, a 21 gólos csapás azonban történelmi mélypont. Mintha a mai sportolók nem érzékelnék, hogy vereség és vereség között is ég és föld lehet a különbség; a Fradi futballistái ezért szedhettek be két-három gól helyett hatot az Újpesttől, ez volt az oka ennek a döbbenetes 34-13-nak is, mert játékosaink a maguk részéről mínusz ötnél, hatnál lezárták a mérkőzést. Miközben erre a szituációra éppúgy igaz, mint az Eb számos egyéb pillanatára: aki hivatásszerűen űz bármilyen tevékenységet, az egy adott szint alatt nem teljesíthet. (Erről az alábbiakban egészen más megközelítésből elmélkedünk.) Ha a kamionsofőr a piros jelzés ellenére a sínre hajt a járgányával, és tömegszerencsétlenséget idéz elő, viselnie kell a következményeket, többé valószínűleg kismotort sem vezethet; de vajon e 34-13 kinek a húsába vágott bele igazán?
A hollandokkal szemben mentálisan felkészületlennek tűnt a társaság, így erősen behatárolt képességű ellenféltől kapott arcpirító pofont, a svédek ellen viszont kezdetben elegendő szellemi és lelki muníciót vonultatott fel, ám amint azt felélte, nem volt már miből táplálkoznia.
Együttesünk támadó potenciáljáról sokat elárul, hogy a lőtt gólok száma háromszor is húsz alatt maradt, a franciák feletti siker alkalmával is megállapodott 21-nél, és ilyen mutatókkal napjaink kézilabdázásában szinte képtelenség meccset nyerni. A franciák ellen azért sikerülhetett, mert az öt plusz egyesre nyitott védekezés meglepte az ellenfelet, miként átmenetileg a svédeket is. A két meccs között azonban volt egy döntő differencia: Pálinger Katalin, egyetlen világklasszisunk előbbi alkalommal még csodálatosan védett, utóbb már csak magához képest átlagosan, összességében persze még így is jól. Őt ugyanis láthatóan megtörte a norvégok által reánk mért megaláztatás – talán az is, hogy társai éppen klubtársából, Haraldsenből csináltak királyt, miközben őt odavetették áldozatul –, ettől hitét veszítette, és ami már nem volt neki, abból a többieknek sem adhatott.
Nincs szövetségi kapitány, aki hiba nélkül vezényelne végig világversenyt, ez alól Mátéfi Eszter sem kivétel. Hiszen a hollandok elleni mérkőzés előtt vagy őt is cserbenhagyta a veszélyérzete, vagy ha benne megvolt, azt nem tudta átplántálni a játékosaiba, emellett a belső posztokat bizonyára hatékonyabban is forgathatta volna olykor, mondjuk Sopronyi Anett többszöri bevetésével. Talán kritikaként fogalmazható meg az is, hogy szélsőséges esetekben is tartózkodik a szélsőséges megnyilvánulásoktól, de ez egyrészt a női edzőkre általában igaz, másrészt az időkérések „közhírré tétele” szalonképes viselkedésre kényszeríti a trénereket, ezzel kivéve egy hatékony eszközt a kezükből. Őrületes bakit azonban nem vétett Mátéfi, ami jó hír neki, de inkább rossz kézilabdázásunk egészének. Hiszen nincs egy bűnbakunk, akit fel lehetne áldozni, akinek a kiiktatásától máris azt remélhetnénk, hogy minden jóra fordul.
Görbicz Anita és Zácsik Szandra gyógyulásában és visszatérésében természetesen joggal bízunk, velük egyértelműen jelentősen erősödik a keret, de harmadik nevet már nem említhetünk. Sőt ha a tavalyi Eb-ezüstérmes junioralakulatból Zácsikon és Kovacsics Anikón kívül bárkit be kell hívni a nagyok közé, akkor ki is tűzhetjük a fehér zászlót, mert a többiek klubjaikban sem számítanak kulcsfigurának.
Az ilyenkor szokásos klisékérdést is feltehetjük: mi lesz Mátéfival? Feltehetőleg semmi különös. Egyelőre, amíg él az esély az olimpiai részvételre. A 2012. májusi londoni kvalifikációs tornára a jövő decemberi brazíliai vb-ről vezethet tovább az út, a vb-re pedig a júniusi, oda-vissza vágós selejtezőről lehet kijutni a németek ellenében. Amíg halad a csapatunk, azt valószínűleg Mátéfival az élen teheti; ha bukik, bizonyára magával rántja a kapitányt is.
Sőt az egész sportágat, hiszen 1990 óta először fordulna elő, hogy női csapatunk nélkül zajlik a vb, és 1992 óta az sem esett meg, hogy a mieink hiányában rendezzék meg az olimpiai tornát. Most ennek is, annak is reális a veszélye.
Az Eb-szereplés kapcsán született elemzések ennél tovább nemigen hatolnak, e ponton mi is megállhatnánk. Mégsem teszszük, mert mint a bevezetőben említettük, a krízis jóval általánosabb annál, mintsem hogy a válogatott vagy a sportág egésze hatékonyan kezelhesse. A szakmai válságot az egy szem 34-13-as vereség is kínos pontossággal megmutatta. Szomorúan konstatálhattuk, hogy a skandinávok elsősorban nem is a kézilabda megtanulhatatlan, hanem tanulható elemeiben járnak már-már látótávolon kívüli messzeségben előttünk. Mert ők tanulnak, helyesebben mert őket tanítják, képezik. Tudatosan, előre megtervezetten, életkoruknak megfelelően, posztok szerint differenciáltan is. Ez az oka annak, hogy a norvégok a legkevesebb születési adottságot igénylő beállós pozíciójában ontják a legtöbb tehetséget, míg mi ugyanitt folyamatos hiánnyal küszködünk. Egyetlen felzárkózási esélyünk, ha akadémiai rendszerrel vagy másképp, de központosítottan olyan elitképzést szervezünk meg, ahol a relatíve csekély mennyiség is kitermeli a minőséget. Mint a pár száz játékosból is remekül gazdálkodó izlandi férfi kézilabdázás, de hogy ne menjünk olyan messzire, említhetjük a magyar vízilabdát is, amelyben aranygenerációk sora cseperedett fel a Császár uszodában.
A nyugati és az északi modellhez ennél hosszabb és bizonytalanabb úton, teljes szemléletváltással juthatnánk csak el. Ott ugyanis életforma a sportolás, a kézilabdázás, nálunk ellenben sokkal inkább pénzkereseti forrás, azaz munka. Ez az oka annak, hogy a norvég vagy a dán játékos akkor is széles gesztusokkal ünnepli tizedik gólját, ha hússzal vezet a csapata, a magyar pedig ezt az egész „műsort” érthetetlennek, esetleg visszatetszőnek tartja. Mert a mieink – tisztelet a kivételeknek – több vagy kevesebb tehetséggel és elhivatottsággal elvégzik a munkájukat, részt vesznek az edzéseken és a meccseken, amiért jobbára nem is teljesítmény-, hanem „órabért” kapnak, és ezzel az ügy befejezettnek tekinthető. A norvégok, a dánok, de már a svédek minden gesztusáról is lerí azonban, hogy imádják és élvezik ezt a játékot. Ebből az indíttatásból rögtön világos, hogyan válhat az amúgy is szuperklasszis Heidi Lökéből szezonról szezonra egyre kiválóbb beállós. A csúcsok csúcsán járva miként lehet még biztosabb a labdafogása, hogy színesedhet a lövőrepertoárja? Úgy, hogy a kézilabdázás az élete. Ha csak a munkája lenne, bőven beérhetné már a tegnapi szintjével is.
A fent említett szemléletváltás Magyarországon ráadásul nem csak szakmai, legalább annyira anyagi kényszer. Mert a sportág nem termel annyi jövedelmet, amennyit szétoszt a belőle élőknek. A klubok többsége így egyirányú utcában halad a csőd felé. Ha már a most finalista svédekkel is példálózunk, érdemes felidézni azt az 1992-es beszélgetést, amelyet a litvániai B vb-n elért döntetlen után folytattunk velük. Azt az eredményt akkor inkább mi értékeltük sikerként, egészen addig, míg meg nem tudtuk, Svédországban hány női játékos él a kézilabdából. Mint kiderült, egyetlen, Mia Hermansson (ma már Högdahlként a norvégok másodedzője), de ő is a norvég Byasen Trondheim légiósaként. Nálunk akkoriban tucatnyi első osztályú csapat küszködött professzionálisnak hirdetett alapon. A helyzet azóta annyiban változott, hogy a svédek most már egy egész klubot (a Sävehofot) működtetnek a hivatásosok számára a mi tizenkettőnkkel szemben.
Ha az eredmények jönnének, ez a rendszer akkor is változtatásra szorulna. Hiszen az egyesületek többsége az idény elején nem szerződésekben garantált bevételeihez igazítja a büdzséjét, hanem kiadási költségvetést készít, magához csábítja a kiszemelt játékosokat, összeadja, ez mennyibe kerül neki, majd e százmilliós nagyságrendű tétel fedezetét megkísérli előteremteni. Legkésőbb tavaszra kiderül, hogy sikertelenül, az edző álnaivan széttárja a két karját, mondván, a pályán ők mindent megtettek, a nagy tervek év végére füstbe mennek, a piacképes játékosok pedig továbbállnak, engedve az újabb ígéretnek. Ahol csodálkozni fognak azon, hogy két-három hónapja megint nem kaptak fizetést, lassan elegük lesz mindenből, elsősorban a kézilabdából.
Erre az alapra nehéz sikersportágat építeni. Vagy inkább lehetetlen. Akkor is az, ha a lányok júniusban leigázzák a németeket, a brazíliai vb-n odaérnek az olimpiai selejtezőre, ezen kivívják a londoni részvétel jogát, majd az ötkarikás játékokon is erőn felül teljesítenek. Hát még, ha már valamelyik alsóbb lépcsőfokban elbotlik a társaság.
Az átalakulást akkor még nehezebb lesz levezényelni.
Viszont kötelező.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.