Változhat a jegybanki politika

Irányváltás előtt áll a magyarországi jegybanki politika, mert a kormány a parlamentre bízza a monetáris tanácsi tagok kinevezését. Ekképpen a grémiumban februárban kisebbségbe kerülhet a kamatemelést szorgalmazó Simor András jegybankelnök, a négy új tagot ugyanis a parlament fogja kinevezni.

Nagy Vajda Zsuzsa
2010. 12. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megnyílik a jegybanki politika megváltoztatása előtti út, ugyanis a kormány a parlamentre ruházza át a monetáris tanács tagjainak kinevezését. Simor Andrástól (képünkön), a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökétől a tervezett törvénymódosítással elvennék a jogosultságát, hogy a februárban távozó négy jegybankár helyére kettőt javasolhasson. Helyette a Rogán Antal által vezetett gazdasági bizottság nevezi ki a tanács új tagjait. Így a központi bank elnöke kisebbségbe kerülhet az általa irányított testületben. A monetáris tanács összetételének átalakítása utat nyit a Fidesz választási ígéretének teljesítéséhez, miszerint Orbán Viktor kormánya alapkamat-csökkentéssel járó politikát folytat majd.
*
A monetáris tanácsban Bánfi Tamás, Bihari Péter, Csáki Csaba és Neményi Judit mandátuma jár le 2011-ben, miközben Simor András, Király Júlia és Karvalits Ferenc alelnökök kinevezése 2013-ig szól.
– A kinevezési eljárás módosításával a kormány megszünteti a jegybanki anomáliák egyikét, azt, hogy a parlamentnek semmiféle beszámolási kötelezettséggel nem tartozik a központi pénzintézet – mondta a Magyar Nemzetnek Boros Imre jegybanki múltú közgazdász. Szerinte elfogadhatatlan, hogy az MNB a függetlenségére hivatkozva nem adott tájékoztatást a képviselőknek, ugyanakkor az általa termelt veszteségeket az adófizetők pénzéből kellett állni. – Az új monetáris tanácsi tagokat a mandátumukat adó bizottság jövő év tavaszától felelősségre vonhatná. Ez logikus lépés azt követően, hogy a kormány a jegybank gazdálkodásának ellenőrzésére a napokban kinevezte a felügyelőbizottság tagjait. Az ír válsághoz hasonló problémák még keletkezhetnek, előttünk vannak az eurócsatlakozás teendői, tanúi vagyunk egy gazdaságpolitikai irányváltásnak. Ilyen viszonyok között nem lehet ellenőrizhetetlen intézményre bízni a kamatpolitikát.
Boros szerint ha a bizottság korábban is számon kérhette volna a jegybanki döntéseket, akkor a válság idején nem lehetett volna 11,5 százalékra felvinni a kamatot, ahonnan – mint látjuk – nehéz elfogadható szintre csökkenteni a kulcs mértékét.
A közgazdász úgy látja, a következő két-három hónapban egy esetleges kamatemelés igen nagy károkat okozna az országnak, azzal hazánk saját magáról állítana ki „szegénységi bizonyítványt”. Európa legjobb folyó fizetésimérleg-adatait teljesíthetjük, szakmailag is megalapozatlan lenne egy ilyen határozat.

Kamatemelési találgatások. Jövő hétfői ülésén sem változtat az 5,25 százalékos jegybanki alapkamaton a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa – ez derült ki a Reuters által megkérdezett elemzői konszenzusból. Tegnapi felméréséből kiderült: a piaci elemzők többsége a jövő év végén is 5,25 százalékos alapkamatra számít. A megkérdezettek szerint az éves átlagos infláció az idén 4,8 lesz, év végére 4,2, jövőre pedig éves átlagban 3,6 százalékra csökken. Október 25-i kamatdöntő ülésén a monetáris tanács öt tagja szavazott a jegybanki alapkamat 5,25 százalékon tartására, s egy-egy javaslat volt az alapkamat 25 bázispontos emelésére, illetve csökkentésére. Az MTI emlékeztetett: a tanácstagok szerint a novemberi inflációs jelentés alapján érdemes az értékelést és a reakciókat megfogalmazni. Közben a Morgan Stanley elemzői közölték, szerintük „fele-fele aránynál nagyobb” a valószínűsége a negyed százalékpontos hétfői MNB-kamatemelésnek. (D. Z.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.