Védelem a Baltikumnak

Miközben a NATO, illetve az Egyesült Államok a kétoldalú kapcsolatok új alapra helyezéséről állapodott meg Moszkvával a szövetség Dmitrij Medvegyev elnök részvételével tartott lisszaboni csúcstalálkozóján, Lengyelország és a balti tagállamok megnyugtatására elfogadtak egy titkos katonai szükséghelyzeti tervet is az orosz fenyegetésre válaszul – derült ki a WikiLeaks által nyilvánosságra hozott dokumentumokból.

Zord Gábor László
2010. 12. 17. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok NATO-nagykövetsége az idén január 22-én küldött titkos minősítésű diplomáciai táviratot a washingtoni külügyminisztériumba arról, hogy a szövetség Lengyelország védelmére szánt, szimbolikusan Sas Őrségnek (Eagle Guardian) elnevezett katonai szükséghelyzeti terveit a katonai bizottság kibővítette a három balti országgal. A tervet James G. Stavridis amerikai tengernagy, a NATO és az Egyesült Államok európai erőinek főparancsnoka terjesztette be.
A terv régóta váratott magára. Litvánia, Észtország és Lettország 2004-es NATO-csatlakozása óta követelte, hogy a washingtoni szerződésnek a kölcsönös védelemről szóló 5. cikkelyét erősítsék meg azzal is, hogy katonai szükséghelyzeti tervet készítenek egy ellenük irányuló orosz invázió esetére. A terv késését az okozta, hogy nyugat-európai tagországok – főleg Németország – Oroszország reakciójától tartva ellenezték azt. Hogy végül mégis készült ilyen terv, és azt a múlt hónapban Lisszabonban sikerült elfogadni (nyilvánosan az „5. cikkely megerősítése” címszó alatt), annak az az oka, hogy Berlin időközben megváltoztatta az álláspontját, főként a 2008-as grúziai háborúban látott határozott orosz katonai lépések láttán.
2008 októberében a NATO védelmi minisztereinek budapesti találkozóján jórészt a színfalak mögött már felmerült a kérdés. A NATO európai erőinek akkori első embere, John Craddock vezérezredes a Reutersnek kijelentette: Oroszország grúziai behatolása arra késztette a NATO-t, hogy felülvizsgálja a tagállamok biztonságával kapcsolatos feltevéseit. A grúz– orosz háború kitörésének időpontjára utalva úgy fogalmazott, hogy „korábban több elgondolás is született évekre előre, s ezeket a feltevéseket most újra kell gondolni, tekintettel augusztus 7-re. Ezt teszszük most”. Ugyanakkor Jaap de Hoop Scheffer főtitkár kérdésünkre, miszerint zajlik-e új szükséghelyzeti tervezés a szövetségben, azt válaszolta: a NATO megalakulása óta mindig készen áll minden eshetőségre.
Bár a kiszivárogtatott diplomáciai táviratokból ez nem derül ki, a Guardian kiderítette azt is, hogy kilenc amerikai, brit, lengyel és német NATO-hadosztályt jelöltek ki hadműveleti feladatokra arra az esetre, ha agresszió érné Lengyelországot vagy a balti államokat. A tervben szerepel, hogy észak-lengyelországi és németországi kikötőkbe vezényelnek haditengerészeti rohamegységeket, illetve brit és amerikai hadihajókat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.