Vigyék a sarlót is

2010. 12. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Soha ne mondd, hogy soha – ez a mondás jutott eszembe a Pintér Aukciósházban megtekinthető szocreál kiállítás kapcsán. A tárlat ugyanis Soha többet harmadszor címen fut, utalva az árverések protokolljára és arra a vágyunkra, hogy többé ne legyen semmilyen bolsevik diktatúra. Hogy teljes legyen a párhuzamok sora, a kormányzat a vörösiszap áldozatainak megsegítésére kívánja fordítani az aukción befolyt összeget. Így a nemzet- és emberiségszomorítókról készült idealizált, giccses festmények, szobrok hosszú évtizedekkel legyártásuk után végre jó ügyet fognak szolgálni.
Mint ismeretes, az igazságügyi tárca raktáraiban lappangtak ezek a művészi szabadságot megcsúfoló készítmények. A Magyar Nemzeti Galériában már a hetvenes években selejtraktárban voltak a szocreál szörnyelmények, Rákosi találkozása Sztálinnal és hasonlók. Talán várták, hogy lesuvickolva átvegyék méltó posztjukat miniszteriális helyiségekben, dolgozószobákban, ahonnan száműzte őket a demokratikus önkény. A porlepte diktátorok ott guggoltak a lomtárban, hogy ismét rájuk mosolyogjon a szerencse. Erre mondják, hogy az élet írja a legjobb forgatókönyveket. Ha jogutódaik maradtak volna hatalmon, most nem egy aukciós házban várnák az érdeklődőket a lenyalt Lenin-szobrok és társaik, hanem helyet követelnének illusztris állami termekben is. Ha Károlyi Mihály a mostani pirosba borult utódpártiak kedvence, miért ne vállalnák nyíltan a régi mozgalmi bálványokat? Ezek a bolsevik kísértetek itt bolyonganak közöttünk, nem csupán a jeles aukciós házban. Miért csak azt lehet kimondani, hogy soha többé fasizmust? A Soha többé bolsevizmust! felszólítás miért nem hangozhat el sosem? A rezsim, amelynek bagatellizálják a sötétségét, lihegve szolgálta ki a nagy Szovjetuniót. De ki emlékszik arra, hogy a Kádár-kor zenitjén a Jégbüfé üvege mögött marcipánból mintázták meg Vlagyimir Iljicset? Az sem volt semmi, amikor a Luxus Áruház portálja pipacsvörös kombinék és bugyik orgiájával tisztelgett november 7. előtt. Azt pedig még régebbi annalesek örökítették meg, hogy az ötvenes években egy hentesbolt kirakatában zsírból készült Sztálin-mellszobor sarkallta nagyobb fogyasztásra a dolgozókat. Vagy emlegessük fel azt az esetet, amikor a bronzöntődében egy Lenin-szobor feje behorpadt és ezt úgy orvosolták, hogy a fejére fémsapkát húztak? Amikor leleplezték, ott állt a nagy ember – fején és a kezében is egy-egy tökfödővel. Egy vidéki városunkban az ülő pozitúrában ábrázolt Lenin társat kapott egy sietősen lépő szovjet katonában. Mivel az Iván-figura kezében valamit lobogtatott, innentől csak székelő Leninnek nevezték a főtér díszességét, akinek viszik a papírt. Azt mondjuk: mindez a vészterhes múlt, aminek az átvészelésében a magyar humor is segített. Ám ha az elmúlt két ciklus a demokrácia kivirágzása volt azok szerint, akik a polgári kabinetben a demokrácia elveszejtőit látják, akkor ez a múlt mégsem vált múlttá egészen. Hiszen ha az volt a jogállam, amikor a kormány könnygázfelhőbe burkolhatta a fővárost és nyugodtan összeverhette a lakosságot, akkor ezzel nem kevesebbet állítanak, mint hogy a Rákosi– Kádár-éra a demokrácia csimborasszója volt. Jó volna tehát, ha nemcsak az ízléstelen személyi kultuszos csicsaműtárgyaknak, hanem a bolsevik rémideológiának is végkiárusítást rendeznének. Olyat, amelyen minden ordas gondolat egyszer és mindenkorra kalapács alá kerülhet. De szó szerint!
És vigyék a sarlót is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.