Visszafelé a lejtőről: bővül a kiskereskedelem

Megfordult a tendencia, s immár harmadik hónapja növekszik a kereskedelmi forgalom hazánkban. Szeptemberben közel egy százalékkal több áru talált gazdára, mint egy évvel korábban.

Hajdú Péter
2010. 12. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A harmadik negyedév adatai egyértelműen azt mutatják, hogy megfordult a trend, növekszik a kereskedelmi forgalom – elemezte a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb jelentését Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Ezzel úgy tűnik, megszakadt az az évek óta tartó negatív tendencia, amely különösen a tavalyi esztendő második felében erősödött fel. Szeptemberben 654 milliárd, az első kilenc hónapban pedig 5385 milliárd forint értékű áru talált gazdára: tavaly szeptemberhez képest minimális növekedést mutatnak a számok, s az első három negyedévben is csökkent a lemaradás, hiszen csak 2,9 százalékkal marad el a forgalom 2009 első kilenc hónapjától. Az élelmiszer-kereskedelem forgalma szeptemberben 1,3 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbi értékesítést, de az előző hónap adatait is meghaladta. Ennek köszönhetően az első kilenc hónapban is közel egyszázalékos bővülésről számolhat be a szektor.
Vámos György örömtelinek nevezte, hogy az üzemanyag-értékesítés kivételével minden fontos területen növekedésnek indult a forgalom. Ez megerősíti az előző két hónapban már látható tendenciákat, ezért is nagy az esély, hogy tartós folyamatról van szó. – Bár szerénynek tűnik az élelmiszer-kereskedelem növekedése, ám ha figyelembe vesszük, hogy évi 3000 milliárdos ágazatról van szó, akkor nagyobb jelentőséget tulajdoníthatunk az előrelépésnek – hangsúlyozta a főtitkár. Szintén a kilábalás irányába mutat, hogy a harmadik negyedévben a tartós fogyasztási cikkek forgalma négy, a gépjármű-értékesítés pedig 11,3 százalékkal bővült. Bár ez utóbbinál figyelembe kell venni azt is, hogy a tavalyi év tragikus volt az ágazatban. A területi adatok szerint továbbra is a közép-magyarországi régió áll az élen: a második negyedéves teljes forgalomnak több mint harmada ide koncentrálódott. A maradék hat régió 9–12 százalékos arányban részesedik az értékesítésből.
Az év hátralévő részéről Vámos György elmondta, a sokéves tapasztalat szerint az október és a november adatai megegyeznek a kilencedik hónappal, s ebben az évben is erre számít. A december, illetve a karácsonyi bevásárlás viszont teljes bizonyossággal nagyobb lesz a tavalyinál. Egyrészt a biztató július–augusztusi adatokból erre lehet következtetni, másrészt az emberek hozzáállása változott meg. Szinte mindenki előtt világos, hogy miként alakul jövő évi keresete, s miután az adórendszer változásai miatt sokaknál több marad, mint az idén, karácsonykor is bátrabban költekeznek.
Az Eurostat szerint az unió 27 tagországában átlagosan 1,3 százalékkal emelkedett a szeptemberi kereskedelmi forgalom az előző év hasonló időszakához képest. A ranglistát Lengyelország vezeti, ahol csaknem 10 százalékkal több áru talált gazdára. A sereghajtó Spanyolország: itt csaknem öt százalékkal esett vissza az értékesítés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.