Vitás szakvélemények G. Ákosról

Súlyos, büntethetőségét is befolyásoló személyiségzavarban szenved a pécsi egyetemi lövöldöző egy szakértői jelentés szerint, amely még nem szerepel a G. Ákos ellen indított büntetőeljárás bizonyítékai között. A fiatalembert a bűncselekmény után megvizsgáló orvos szakértők szerint a vádlott viselkedését nem befolyásolta a gyógyszerek elhagyása, de arról is beszámoltak, hogy a tesztek idején hallucinált.

Csibra Tibor
2010. 12. 27. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyógyszerek és kockázatok. Öt orvos vizsgálta közvetlenül a tragédia után, illetve az IMEI-ben G. Ákost, és szerintük gyógyszereinek elhagyása nincs összefüggésben a vérengzéssel. Ugyanakkor megállapították, hogy a fiú a tesztek alatt hallucinált. Lapunk úgy értesült, hogy a hasonló szerek orvosi ellenőrzés nélküli szedése vagy épp a megvonása súlyos viselkedészavarokat okozhat a pácienseknél. Egyes gyógyszerek függőséget is eredményezhetnek, hiányuk pedig akár a beteg erőszakosságához is vezethet.


Szakértők és tanúk meghallgatásával folytatódott tegnap a pécsi egyetemi lövöldöző büntetőpere a Baranya Megyei Bíróságon, a meghallgatott elmeorvosok egy része nem tartja valószínűnek, hogy G. Ákos emlékezetkiesésben szenved, és ámokfutásának csak egyes mozzanatait tudja felidézni. Kovács Attila tanácsa 55 tanút idézett meg a szerdán kezdődött tárgyalássorozatra, közülük ötvenen jelentek meg a testület előtt. A távol maradók között vannak a vádlott szülei, apja külföldi munkájára, anyja betegségére hivatkozva mentette ki magát.
Ismeretes, tavaly november 26-án G. Ákos egykori gyógyszerészhallgató engedéllyel tartott fegyverével támadt rá csoporttársaira a pécsi egyetem biofizikai tanszékén, egy 19 éves fiút megölt, egy másikat, illetve az oktatót és a takarítónőt pedig súlyosan megsebesítette. Ezután a közeli kollégium hetedik emeletére ment, s telefonon értesítette a rendőröket a történtekről.
A vádlott Pécsett tagja volt az egyik lövészklubnak, ugyanakkor pszichés zavarai miatt kezelés alatt is állt. A tragédia előtt egy-két héttel abbahagyta a neki felírt gyógyszerek szedését. A vérengzés után röviddel elmeorvosok vizsgálták meg, majd előzetes letartóztatása alatt az Igazságügyi Elmemegfigyelő és Gyógyító Intézetben (IMEI) figyelték meg állapotát. A szakemberek egymástól függetlenül arra jutottak, hogy G. Ákos enyhe fokú személyiségzavarban szenved, s nem volt teljesen beszámítható tettének elkövetésekor. Ez azonban csak korlátozta, de nem akadályozta meg abban, hogy reálisan értékelje a bűncselekmény súlyát. Depreszsziót, érzékenységet, a környezetével szemben tanúsított bizalmatlanságot állapított meg az az orvos, aki G. Ákost 2007 nyarától kezelte, korábbi diagnózisa szerint a vádlott a skizofrénia határán volt, ezért gyógyszereket írt fel neki. A pszichiáter tegnap tanúként nyilatkozott, de már nem emlékezett arra, hogy a terhelt beszámolt-e neki üldözési mániájáról. Papp Gábor, a vádlott védője a tanúnak megjegyezte: az említett gyógyszert nem skizofrén betegek kezelésére fejlesztették ki. A pszichiáter válaszában elismerte ezt, de hozzátette, hogy ilyen páciensek kezelésére is felírják az orvosok.
A bíró ismertette azokat a nyomozati jegyzőkönyveket is, amelyek a vádlottnál tartott házkutatáskor készültek. Ezek szerint G. Ákos november 25-én, a tragédia előtti napon több olyan honlapra látogatott el, amelyek külföldi ámokfutókról, illetve sorozatgyilkosokról tudósítottak, és hosszasan olvasgatott a cigányok elleni hazai merényletekről is. Ennek azért lehet jelentősége, mert a vád szerint G. Ákos előre kitervelten követte el tettét. A terhelt azt állította, fegyverét azért vitte magával az egyetemre a bűncselekmény napján, mert a foglalkozások után lőedzésre készült. A lövészklub vezetője viszont azt állította csütörtökön, hogy nem egyeztettek találkozót a végzetes napra, sőt a telefonálás tényét is tagadta. Ennek ellentmond, hogy G. Ákos – mobiltelefonjának híváslistája szerint – aznap, órákkal a vérengzés előtt beszélt a tanúval.
A bíróság számos olyan tanút is meghallgatott a három tárgyalási nap alatt, akik a vádlott osztálytársai, barátai voltak. Ők segíthetnek feltárni G. Ákos személyiségjegyeit, hajlamait.
Kovács Attila tanácsa tegnap elrendelte, hogy a három életben maradt sértettet újra igazságügyi orvos szakértők vizsgálják meg, akik nemcsak testi sérüléseiket, hanem mentális állapotukat is felmérik. A védelem szerdán beterjesztett egy újabb szakértői véleményt, annak tanúsága szerint G. Ákos olyan súlyos mértékű személyiségzavarban szenved, amely büntethetőségét is befolyásolhatja. A bíróság az iratok tanulmányozása után dönt arról, hogy a jelentést készítő két szakembert beidézi-e a februárban folytatódó perre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.