Ellendrukkerek

Pataky István
2011. 01. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tudják, melyik az az állam, amelynek kétszáz nappal a választások után sincs új kormánya, és a különböző nyelvű országrészek széthúzása miatt a megszűnés fenyegeti? Segítek, még mielőtt előkapnák Afrika térképét: Belgiumról van szó, az Európai Unió bürokráciájának otthont adó országról. Belgiumról, amelytől január elsején vesszük át az unió soros elnökségét. Júniusban tartották a belga választásokat, s azóta sem közeledtek jelentősen a koalíciókeresési egyeztetésekben érintett pártok álláspontjai, így a megméretésen győztes Új Flamand Szövetség és vallon partnerei egyelőre sikertelenül keresik a kompromisszumot a francia, illetve a holland ajkú országrész viszonyát régóta mérgező kérdésekre. Azaz a féléves uniós elnökség egészét egy átmeneti-ügyvezető, demokratikus felhatalmazással nem rendelkező kormány vezérelte le.
Most, néhány nappal azelőtt, hogy egy óriási szavazói támogatással megválasztott kabinet veszi át a stafétabotot a politikai csőd szélén álló Belgiumtól, hirtelen megszólaltak az aggódók. Washingtonban, Párizsban, Londonban és Berlinben újságírók féltik az uniót a sajtószabadságot lábbal tipró kelet-európai országtól. Nem tudom, több vagy kevesebb izgatott írás előzte-e meg a szétesés szélén álló Belgium uniós elnökségét, az viszont legalábbis furcsa, hogy egy médiatörvényből vonnak le messzemenő következtetéseket azok a nyugati elemzők, akik korábban nagyvonalúan nézték el békés tüntetők rendőrök általi megnyomorítását Budapest szívében. Jan Mainkát, a Magyarországon dolgozó német üzletemberek körében népszerű Budapester Zeitung alapítóját idézve: hol voltak a mai figyelmeztetők, önjelölt magyarbarátok, amikor az ország nyolc év alatt egyre mélyebbre süllyedt a korrupció és a rossz gazdálkodás mocsarába?
Igen, a sokat emlegetett médiatörvény több sebből vérzik, de elemzésnek nehéz minősíteni a jogszabály kapcsán Fehéroroszországot emlegető cikkeket. A magyar uniós elnökség küszöbén megfogalmazott támadások döntő többsége az európai baloldal irányából érkezik, s mint korábban annyiszor, ezúttal is budapesti hátszéllel indul. Otthoni ellendrukkerek nemcsak mifelénk vannak. Belgiumra visszatérve, a szélsőjobboldali Flamand Érdek pártja még a nyár elején azt szorgalmazta, hogy a brüsszeli kormányválság miatt Magyarországnak a tervezettnél korábban, már július elsején át kellene vennie az EU-elnökséget. A mi Göncz Kingánk már szeptemberben (akkor még szó sem volt médiatörvényről) a magyar kormánnyal szemben kialakult kételyekről nyilatkozott. Miként tudja ellátni az elnökséget az a kabinet, amellyel szemben bizalmatlanság alakul ki gazdaságpolitikai szempontból és az a külső megítélése, hogy nyitott a szélsőjobboldal felé, korlátozza a demokratikus intézményeket, Európa számára érthetetlen lépéseket tesz, amelyek veszélyeztetik a térség stabilitását – „tolmácsolta” akkor a nyilván éppen a budapesti szocialisták által Brüsszelben megfogalmazottakat a volt külügyminiszter.
Ne legyenek illúzióink. Ha nem a médiatörvény, akkor valamilyen más kormányzati lépés miatt startolt volna jól időzítve a bejáratott gépezet. Amit ettől még hiba lenne semmibe venni. Nem tudom, eddig hány sajtóreggelit szerveztek nagykövetségeink a médiáról szóló jogszabály ismertetése, európai összehasonlítása céljából, de arra mindenképpen számíthatnak a kommunikációs illetékesek, hogy a Duna-stratégiánál és a romák felzárkóztatásánál népszerűbb újságírói téma lehet a médiatörvény. Ettől viszont még hatékony lehet a magyar uniós elnökség. A sikerességet pedig nem kell megmagyarázni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.