Hamvas-fürt díj a borkedvelőktől

Magát szerényen „csak” egyszerű magyar embernek vallja, aki a magyar borásztradíciókon nevelkedve a generációs értékteremtés folytatója. Megpróbál minél több ismeretet szerezni, hogy egyre ízletesebb borokat készíthessen – és hogy teszi! Aki kóstolta már borait, áradozik Kaló Imre tehetségéről. A szomolyai borászt a közelmúltban Hamvas-fürt díjjal, egyfajta alternatív „Év borásza” címmel tüntették ki.

Velkei Tamás
2011. 01. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mihály Gábor szobrászművész és Molnár Pál újságíró alapította öt évvel ezelőtt a Hamvas-fürt díjat. Az elismerést a borkedvelő közönség minden esztendőben annak ítéli, aki a „Szent Korona örök tartományaiban művészi szintre emeli a bor készítését”. Az idei győztes Kaló Imre díjazása azért is érdekes, mert a főfoglalkozásban erdészként dolgozó vincellér borait az üzletek polcain egyelőre még hiába keresnénk.
– Pár év múlva elkészülhetnek az „első fecskék”, amelyek már az emberek sokaságához is eljuthatnak majd – fogad szomolyai otthonában a díjazott. – Jelenleg huszonnégy fajta szőlővel foglalkozom, huszonkét évjárat van mögöttem, az átlagnál több jó bor áll a pincémben. De a természet arra tanított, legyek türelemmel addig, amíg annyi tudást halmozok fel, ami elég alap ahhoz, hogy a házasításokban magas szintet érjek el. A lányom nemsokára elvégzi az élelmiszer-ipari egyetemet, és segítségére lehet közös családi vállalkozásunknak marketing-, adó- és kereskedelmi ügyekben – kecsegteti híveit és a borkedvelő közönséget Kaló Imre.
Ezek azonban még a távoli tervek, idén – ez is jelzi a házigazda különleges habitusát – más kötötte le energiáit: „borkápolnát” és „bortemplomot” építtetett. A hozzá betérő vendégek részére kialakított, gyönyörű cserépkályhával melegített teremből kilépve lépcsőn érünk le a borkápolnába. – Ahhoz, hogy a termőhelyhez méltó bor szülessen, egy olyan kísérletet vállaltam be, mint senki más, pénzért ugyanis nem tud megszületni a legjobb bor, csak úgy, hogy lélekben, fejben rákapcsolódtam a természet gyökerére – visszahangozza ars poeticáját a pince. A kápolna tufájába vájt borszarkofágokban saját legjobb nedűit kívánja elhelyezni a Kaló Imre. – Itt lesz majd Attila kőszobra – mutat lelkesen egy most még üresen álló pontra. A műalkotást Jámbor Zsigmond szobrászművész készíti, az ő érdeme a pince kialakítása is.
– Nagy küzdelem volt az idei év – eleveníti fel az esztendő történéseit –, sok embernek semmi nem termett. Ez volt az a szezon, amikor nem csak úgy csettintésre érett be a gyümölcs, ráadásul a tavalyi esztendő soha nem látott nagy minőséget hozott. Az eső idén tönkretett mindent. De a Kárpát-medence éppen arról híres, hogy mindig van vénasszonyok nyara, ritka, amikor nincs, meg kellett várni idén is, hogy bort készíthessünk a szőlőből – mesél a termésről.
Átlépünk a bortemplomba; a helyiség kvázi szentélyében egy magyar Szent Korona sziluettjét vájta a szobrász a pince falába. Mellette a sarokban helyezkedik majd el Szent István szobra egy trónon, a terem átellenben fekvő sarkába pedig Szent László alakja kerül. – Saját erőmből építettem fel mindazt, amire mások milliárdokat költenek el, és készítenek olyan borokat, amelyek kevés szőlőt láttak; miközben soha nem látott módon áramlik be az országba a külföldi bor is. Csoda? Az osztrákoknál már több a szőlőterület, mint nálunk. Egy alpesi országban… – zsörtölődik kissé, miközben templomában kalauzol.
A terem közepén álló oszlopon a csodaszarvas legendája elevenedik meg, Hunor és Magor képmása díszíti a pillér tövét. Az oszlopfőn tölgylevelek és szőlőfürtök utalnak Kaló Imre erdész és borász mivoltára, a támasz előtt egy Balaton-felvidékről származó, több mint kétezer éves, hatalmas kőtábla fekszik – a baráti ajándék egy, a római korban használt szőlőprés része volt. Az „oltárként” funkcionáló kőlapot négy fekvő oroszlán tartja, a falakon kialakított tíz vakablakba egyenként kétszáz üveg bor fér, ezekbe kerülnek a Kárpát-medencében jelenleg fellelhető legjobb borok. Mindezt hitel és támogatás nélkül építette fel az idei Hamvas-fürt díjazottja, családtagjai, barátai segítségével.
A teremből kőbe faragott lépcsősor vezet a régi pinceágakba, ahol borral kínál a házigazda. – A szőlő a legintelligensebb kultúrnövény, amely az ember tudása által válik borrá, és évekig eltartható folyékony táplálékká. A bor gyógyszer, engem is ez éltet – mondja. – Mégis, míg valaha a harmadikok voltunk a világ bortermelői között, ma a huszonnyolcadik helyen szerénykedünk.
Kissé szomorkásan teszi hozzá, hogy a történelmi Magyarországon még Európa második legnagyobb szőlői termettek nagyjából hétszázezer hektáron, és még a második világháborút követően is megmaradt egyharmada, amiből az ország lakosságának tíz százaléka élt.
– A nagyüzemi gazdálkodás során sokat romlott a szőlő minősége, és megkezdődött a „labortechnika”. Nézzük csak meg, hányféle adalékanyagot tesznek a borba. A tavalyi ominózus glicerines botrány csak egy kiragadott eset volt a sok közül, ráadásul nem is mérvadó, hiszen a glicerin természetes úton is része a szőlőnek, bornak. 1996 óta Magyarországon nem lehet használni – a többi európai országban igen –, de ha ez az anyag nem alkalmazható, mást se keverjenek a borba! Cukrot, sűrítményt, savat, vitaminokat, íz- és színfokozókat, chipset (pörkölt faforgács, amellyel a nagy fémtartályokban a barrique hordós érlelést imitálják – a szerk.), amik tonnaszámra érkeznek az országba. Mesterséges anyagokkal nem lehet helyettesíteni a természet értékeit! – figyelmeztet a borász, aki szerint egyértelmű, hogy igazán jó, a termőhelyhez méltó borok manapság már csak a kézműves pincékben születnek.
– Nem fél, hogy megkövezi a borásztársadalom?
– Lehet a jót kövezni mindaddig, míg az utolsót is agyon nem kövezik. Az, aki a bűn útján él, soha nem fog teremteni, mindig csak elvesz. Akik eddig bűnben éltek, nem fognak holnaptól megváltozni. Nekem viszont az az evidencia, hogy tisztelem a másikat, és ha már segíteni nem tudom, az a minimum, hogy nem ártok neki – szögezi le. Hozzáteszi: Magyarország felemelkedésének záloga a szőlő- és borkultúra újraéledése, hatására az emberek is megváltozhatnak.
Közben 2009-es kékfrankost tölt. Borának illata, mint érett meggy és vanília keveréke, észrevétlen csúszik le a torkon, egyik korty kéri a másikat.
Hitvallásának ismeretében nem meglepő, ha azt tervezi: a közeljövőben televíziós borkóstoltató műsort indítana, amin keresztül közérthető formában, a bor segítségével mutatná be a magyar kultúra vívmányainak együttesét. – A műsorban a magyar népi művészetet, a gasztronómiát népszerűsíteném – mondja mosolyogva, miközben egy tavalyi, aranysárga szürkebaráttal kínál. Fenséges az íze.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.