Kitüntetés után bírálat Amerikából

Anne Applebaum amerikai történész és újságíró a médiatörvény elfogadása kapcsán arról írt, hogy a jelenlegi kormány határtalanul lenézi a liberális elitet és a fősodratú médiát. L. Simon László (Fidesz) szerint a nyilatkozat arról tanúskodik, hogy a szerző nem ismeri a jogszabályt.

Munkatársunktól
2011. 01. 07. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közelmúltban Magyarországon a Terror Háza Múzeum és a Mol Nyrt. Petőfi-díjával kitüntetett – az eseményen a Fidesz több vezetője is megjelent – Anne Applebaum Kelet-Európa-szakértő kifejtette, hogy Magyarországnak olyan vezetője van, aki túlságosan népszerű, és aki képes megváltoztatni országa törvényeit és alkotmányát, hogy hatalmon maradhasson mindenféle erőszak nélkül. A történész a The Washington Postban arról is írt, hogy Orbán Viktor ellenzéki éveit arra használta, hogy előkészítse a revánsot az őt nem támogató újságírók, a rá nem szavazó választók, minden korrupt és alkalmatlan ellenfele ellen. Az amerikai újságírónő úgy véli, hogy a kormány határtalanul lenézi a liberális elitet és a fősodratú médiát. – Az a hajlam, hogy ellenőrizzék, mit hallhatnak és mit írhatnak az emberek, a világnak ezen a táján a régi baloldalban s nem az új jobboldalban gyökerezik – jegyezte meg Applebaum.
– A hazai és a nemzetközi reagálások egyértelműen bizonyítják, hogy a kormánytöbbség hibázott, amikor megszavazta a parlamentben a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvényt – nyilatkozta Kormos Kata MSZP-s pártszóvivő, aki azt kérte Schmitt Pál köztársasági elnöktől, hogy ne írja alá a jogszabályt.
L. Simon László, a parlament kulturális és sajtóbizottságának elnöke szerint Applebaum cikke egyértelműen arról tanúskodik, hogy szerzője nem ismeri a jogszabályt, amit kifogásol. Hozzátette: a szakmainak tűnő, nyugati lapokban olvasható aggodalmak nagy többsége olyan helyzet ellen tiltakozik, amely nem áll fenn Magyarországon. Arról beszélt az MTI-nek, hogy a nemzetközi bírálatok sokszor az MSZP vádjait visszhangozzák. L. Simon László azt is hangsúlyozta, hogy a médiatanács csak a fokozatosság és az arányosság elve alapján szabhat ki bírságokat.
A miniszterelnök szóvivője úgy látja, az új médiatörvény az elmúlt évek gyakorlatával szemben működőképes rendszert hoz létre, amely „támogatja a tisztelet kultúráját”, védi az emberi méltóságot és a gyermekek jogait, megteremti a közmédiumok átlátható és takarékos gazdálkodásának feltételeit. Szijjártó Péter megismételte: a médiatörvény „ízig-vérig európai jogszabály”, legfontosabb pontjai mind megtalálhatók más európai uniós tagállamok médiatörvényeiben. A szóvivő ezért azt ajánlotta a szocialistáknak és az ebben az ügyben nyilatkozóknak, hogy olvassák végig a törvényt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.