Nagy ára van a szilveszteri luxusnak

Míg a magyarok többsége itthon, baráti körben köszönti az új évet, egy szűk réteg Francia Polinéziában költ milliókat – köreikben az egyiptomi szilveszterezés nem számít nagy élménynek.

Szabó Emese
2011. 01. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szilveszteri kiruccanások kuriózuma idén a Tahitit és Bora Borát is magába foglaló Francia Polinézia: aki itt köszönti az új évet, még a helyszíni költekezést leszámítva is csak 500-600 ezer forintból ússza meg az utat. A francia polinéziai éjféli koccintást persze csak egy egészen szűk réteg engedheti meg magának, a külföldön szilveszterezők többsége közelebbi úti célt választ magának. Mint Molnár Judittól, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének (MUISZ) szóvivőjétől megtudtuk, a leglátogatottabb célpontok alapvetően három csoportba oszthatók: az első kategóriába szilveszterkor is a síutak tartoznak, főleg ausztriai és olaszországi sítereppel – bár a tehetősebbek Svájcot és Franciaországot is bevállalják. Az utasok második csoportja inkább menekülne az európai tél elől: ők részben a rövidebb repülési úttal megközelíthető üdülőhelyeket választják, azok közül is Egyiptomot és a Vörös-tenger melletti célpontokat, például Sharm el-Sheikhket és Hurghadát – itt persze adja magát a búvárkodás. Egyiptom, mint első számú úti cél egyébként viszonylag olcsó helyszínnek számít: 120-180 ezer forintba kerül a szilveszter. Az észak-afrikai ország mellett a kontinens kedvelt célpontja még Kenya is: itt az óceánpart mellett a szafari is kihagyhatatlan új évi „elfoglaltság”. Afrika harmadik népszerű helyszíne a Kanári-szigetek, azon belül is Gran Canaria és Tenerife, ahol nagyjából 200 ezer forint körüli összegért köszönthető az új év. A magyarok harmadik – az előző kettőnél is szűkebb csoportja – már hosszabb repülőutat is bevállal: az ő kedvelt célpontjuk Thaiföld és Zanzibár, ahol a helyszíni költést leszámítva, fejenként 350-400 ezer forintos részvételi díjjal kell számolni. Akadnak persze a charterjáratok helyett menetrend szerinti géppel utazó turisták is: ők az új évet Mauritiuson, a Maldív-szigeteken vagy a Seychelle-szigeteken köszöntik, de vannak olyan magyarok is, akik Balin vagy a Karib-tenger térségében, Kubában, esetleg Mexikóban vagy Dominikán ünneplik január elsejét. Az persze magától értetődő, hogy a többség nem ül a szilveszter miatt repülőre, s a hazai időszámítás szerinti éjfélkor koccint: az ő belföldi kedvenceik a hegyvidéki szállodák és a wellness hotelek – az árak persze ezeken a helyeken is borsosak, egy négycsillagos szállodában átlagosan 70-80 ezer forintba kerül két éjszaka. Mint megtudtuk, idén már rengeteg külföldi is nálunk tölti a szilvesztert, Budapest például tele lesz, ami a válság miatt visszaesett tavalyi és tavalyelőtti forgalomcsökkenés után nagy eredménynek tekinthető.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.