A ritka siker minden munkát megér

Harminc éve él az Egyesült Államokban Buzsáki György agykéregkutató, aki Freund Tamás és Somogyi Péter kutatókkal két hét múlva elsőként veheti át a dán fővárosban a nekik odaítélt Agy Díjat. – Az idegtudományban senkit nem érdekel a hírnév, a hajtóerő az, hogy a munkát kik becsülik meg – mondta lapunknak adott interjújában Buzsáki György, aki ma is magyar kutatónak vallja magát.

Vass-Gabay Dorka
2011. 04. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új alapokon. Elindultak a pályázati kifizetések, miután átalakította a kormány az innovációs politika rendszerét. Molnár Ágnes, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) államtitkára (képünkön) lapunknak elmondta: súlyos hibákkal teli pályázati rendszert vettek át, ami azonnali felülvizsgálatra szorult, ezért kénytelenek voltak a kifizetéseket leállítani. – Ma már elmondhatjuk, hogy megteremtettük az alapjait egy új, átlátható rendszernek, melyben a Nemzetgazdasági Minisztérium a Nemzeti Innovációs Hivatalon keresztül alkotja meg az új innovációs stratégiát. Az innovációs alapot a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felügyeli, az alap kezelőjeként a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget, közreműködő szervezetként az MAG Zrt.-t és az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramot (OTKA) bízta meg a minisztérium – fogalmazott az államtitkár, aki hozzátette, 3612 támogatási szerződéssel rendelkező pályázatot, és 2528 döntéssel nem rendelkező pályázatot vettek át az előző kormánytól. Az előbbiekből 1014 fizethető ki, ebből 391 projekt kifizetését a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség megkezdte 3,018 milliárd forint értékben. Az Akadémiához tartozó OTKA-pályázatokra 553 millió, az akadémiai kutatóintézeteknek pedig 470 millió forint kifizetését indították el. – A kutatás és az innováció támogatása elengedhetetlen része a fejlesztéspolitikának, ez a gazdasági növekedés egyik alapja. Ehhez azonban átlátható intézményrendszer és szabályosan működő támogatási folyamat felépítése szükséges – emelte ki az államtitkár. (V. G. D.)


– Mikor járt utoljára itthon?
– Gyakran veszek részt szakmai konferenciákon, tartok előadásokat Európában, ezért amikor tehetem, hazalátogatok. Évente kétszer, néha háromszor is Budapesten töltök pár napot. A családom nagy része is itt él, és Freund Tamással állandó munkakapcsolatban vagyunk, vele is találkozom, ha van rá lehetőség. És ha tehetem, egy kis székelykáposztát is eszem itthon.
– Két hét múlva veszi át két magyar kutatóval együtt az Agy Díjat. Mit jelent önnek ez az elismerés?
– A tudomány területén dolgozni teljes elhivatottságot igényel az embertől, mert nem ez a legjobban fizetett ágazat. Ugyanakkor az állandó küzdelem, amelynek ritkán van eredménye, mégis megéri, mert ez a leggyönyörűbb szakma. A kutatásban 10-15 évig bizonyítunk valamit, aztán sokszor kiderül, a hipotézis téves volt. Ennek a díjnak nagy a jelentősége számomra. Az idegtudománnyal foglalkozók száma kicsi, alig ötvenezren vagyunk a világon. Az idegtudományban senkit nem érdekel a hírnév, a hajtóerő az, hogy a munkát kik becsülik meg. Olyan ez, mint egy jó sportolónak a legjobbakkal versenyezni. Eszményképek vannak itt is, akik elismeréséért hajt az ember. A legjobb és legszebb eredmény az, ha az ember ezektől kapja a jutalmat.
– Ön azt vallja, hogy az idegtudomány dédapja a filozófia, és a tudomány egy olyan szegmense a világnak, amelyben a közösség hite sosem rendül meg. Milyen hatása lehet a közösségre a hazánkban nemrég kirobbant filozófusbotrány?
– Minden szakmában vannak mindenféle emberek. A tudományban ez önkiválasztódás, mert ez a terület nem túl jól díjazott, és sokat kell „gürcölni”. A kutatásban eredményt elérni sokszor egy élet munkája, és ezt elhivatottságból, és nem az extra anyagi juttatásokért teszi az ember. De mindig van egy deviáns társaság, és csalók itt is vannak. A Haveli Egyetemen egy világhírű professzorról kiderült: noha szüksége nem volt rá anyagilag, csalt. Jobbára azok csalnak, akiknek mindenük megvan. Ezek átmeneti állapotok, nem rendítik meg a közösség tudományba vetett bizalmát.
– Sok munka, kevés sikerélménnyel. Mikor volt utoljára átütő sikerben része?
– 1989-ben volt egy pillanat, mikor azt mondtuk: na, ez valami! Aztán 2004-ben és legutóbb 2008-ban. Akkor megtaláltunk valamit, amit 30 éve kerestünk. Ennek lényege, hogy a gondolatok, emlékek felidézésében semmilyen külvilági inger nem segít, be is csukhatom a szemem beszéd közben. Az idegrendszerben egy sejtcsoport elkezd működni, mint a hangszerek egy koncerten, amelyek hangzása elősegít egy újabb melódiát, és ez folyamatosan szól, ameddig akarjuk. Ez egy belső, spontán tevékenység, amely a gondolat sebességének megfelelően megy előre, és mi ennek a szubsztrátumát találtuk meg. A sejtek olyan viselkedését tudtuk kimutatni, amelyek ezeket lejátsszák, megjósolva a sejtek összeköttetései alapján, hogy egy szekundum múlva milyen irányba fog elmenni a gondolat. Tulajdonképpen előre olvassák, hogy mi fog történni.
– Hívhatjuk gondolatolvasásnak is?
– Tulajdonképpen igen. Az agyba elektródákat téve megmondható, hogy egy adott beszélgetésből másnap mire emlékszik a delikvens. Az agyi állapot alapján megmondható, hogy az idegrendszer befogadóképes-e. Egy beszélgetésnél vagy tanulásnál nem jegyez meg mindent az ember, bármennyire is szeretnénk, ugyanis az agyunk akkor fogad be információkat, ha a megfelelő állapotba jut. Olyan ez, mint amikor egy vizsgára tanulunk, és úgy érezzük, nem marad meg semmi az agyunkban. A tanulás és a felidézés más állapotban történik.
– Harminc éve él az Egyesült Államokban, sok emberrel dolgozott együtt a világ minden szegletéből. Hogy áll össze egy kutatócsoport?
– Érdekes módon a tehetséges fiatalok nem kopogtatnak az ajtón, inkább mi vadászunk rájuk. Van egy kiépített kapcsolatrendszer, amelyen belül tudjuk egymásnak ajánlani az ígéretes kutatókat. Szerintem 18 éves korára mindenki kiforr, a fiatalok tudják, mivel szeretnének foglalkozni. Hozzánk főként az egyetem elvégzése után jönnek egy-két évre, de van, aki tovább marad. Sokan érkeznek Ázsiából, Németországból, Franciaországból. Nem is az a lényeg, hogy honnan jönnek, hanem, hogy az állandóan termő tehetségekre felfigyeljünk és leszakítsuk a fáról.
– Sokan maradnak kint?
– Ez nemzetenként változik. A japánok régebben inkább hazamentek pár év után, ma már nagy részük kint marad az Államokban. A magyaroknál ez pont fordítva van, leginkább a megváltozott rendszer miatt. A Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetben ma már ugyanúgy folyik a tudományos kutatás, mint bárhol a világon. Ráadásul ma már a kutatók pályázhatnak uniós pénzekre is.
– Több évtizednyi kintlét után magyar tudós marad az ember, vagy magyar származású amerikai professzor lesz belőle?
– Talán ez is, az is. Amerika egy kedves ország, de én ott is maradtam magyarnak, amire büszke vagyok. Jó hírünk van a világban, a zene vagy a tudományok területén főként. Engem viccesen úgy hívnak, hogy a magyar maffia egyik tagja. A másik két húzóember Somogyi Péter, és persze Freund Tamás.
– Mi hiányzik a legjobban Magyarországról?
– A pesti hangulat, a Vár, az emberek. A pályám kezdetén Pécsen éltem, az is hiányzik, és minden, ami a fiatalságom volt.
– Van egy Buzsák nevű településünk…
– Igen, tudom, a lányaim jártak is arra. Gyanítom, hogy az őseim onnan származnak, de birtokaim nincsenek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.