Közös fellépéssel a hackelők ellen

Bodacz Péter
2011. 04. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hackertámadás okozott fennakadást az európai infokommunikációs szakminiszterek balatonfüredi tanácskozásának sajtóregisztrációjakor, amelynek fő témája a digitális infrastruktúra biztonsága, európai védelme volt. Mint azt Neelie Kroes, az unió digitális menetrendjéért felelős biztosa a tanácskozás szünetében tartott tájékoztatón kiemelte, a tagállamoknak elemi érdekük, hogy közösen lépjenek fel a különféle digitális bűncselekményekkel szemben, ezek ugyanis nem állnak meg a határoknál. Utalva az észt elektronikus közigazgatási rendszert néhány évvel ezelőtt megbénító hackertámadásra, hangsúlyozta: komoly tapasztalatokra tettek szert, s ezek ismeretében egyértelmű, hogy a fő hangsúlyt a megelőzésre és az esetlegesen sikeresen végrehajtott támadások esetében a gyors és szakszerű hatástalanítására kell helyezni. Kiemelte: számos országban mind ez idáig nem dolgoztak ki kiberbiztonsági stratégiát, noha ez nemcsak a közös védekezés, hanem az egyéni szintű ellenállás alapja kellene hogy legyen. A kiberbűnözők elleni védekezés kiemelten fontos, hiszen a számítógépes támadások 500 millió eurós kárt okoznak az Európai Unióban – hangsúlyozta Kroes. A megelőzés érdekében számítógépes támadást kivédő szimulációs gyakorlatot tartanak az év végén az EU-ban.
Nyitrai Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációs államtitkára kiemelte, a digitális bűnözés megakadályozása érdekében élénk a párbeszéd a tagállamok között, a felkészültséget tekintve pedig európai összehasonlításban jól állunk. Ez persze nem jelenti azt, hogy hátradőlhetünk. Mint lapunk kérdésére kifejtette, a támadások visszaveréséért hazánkban az államtitkárság alá tartozó szerv felel, a pontos működési struktúrát azonban a rendszer minél hatékonyabb működése érdekében nem kívánta részletezni. Az ilyen célú állami kiadásokat sem összegszerűsítette, azt azonban hangsúlyozta, hogy elegendő forrás áll rendelkezésre.
Részint az Észtországot ért támadásra válaszul az Európai Bizottság 2009-ben alkotta meg az informatikai infrastruktúrák védelmével kapcsolatos cselekvési tervet, melynek jegyében megkezdődött az együttműködés a tagállamok, valamint a köz- és magánszféra között is. A 2012-ig felállított ütemterv szerint addigra minden tagállamnak létre kellene hoznia a számítástechnikai katasztrófaelhárító csoportokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.