Mi a magyar?

Munkatársunktól
2011. 04. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az erdélyi román helynevek eredetre nézve magyar, szláv, német, oláh és ismeretlen eredetűek. A magyar eredetűek közé számítandók azok az egyébként szláv vagy ismeretlen eredetű nevek is, amelyeknek az oláh nyelvi alakjuk határozott magyar közvetítést árul el. A magyar eredetű oláh helynevek száma igen nagy, és az egész Erdély területére kiterjed. Mindenekelőtt magyar eredetű magának Erdélynek oláh neve is: Ardeal. Erdély neve a magyar Erdőelv, azaz „erdőntúl” összetételből való, és mint látni, belső-magyarországi szemléletből keletkezett. Ezt a nevet a Magyarországból érkező magyarság hozta magával Erdélybe, és tőle vette át a beszivárgó oláhság. A magyarból származik az oláh víznevek túlnyomó többsége is. Külön ki kell emelni, hogy az egy Küküllő oláh nevén kívül, amely szláv eredetű (Tarnava), Közép-Erdély valamennyi folyójának, jelentősebb patakjának az oláhban a magyarból van átvéve (a már említett Maros, Szamos, Temes stb. nevén kívül Sajó-Sieu, Lápos-Lapus, Almás-Almas, Egregy-Agris, Szilágy-Salagiu, Kapus-Capus, Nádas-Nadas, Aranyos-Aries, Sebes-Sebes, Árpás-Arpas stb. […]). Ez a tény egymaga bizonyítja, hogy nem az oláhok előzték meg a magyarságot Erdélyben, hanem megfordítva. Ami az úgynevezett szláv-oláh szimbiózist illeti, csak utalunk arra, hogy a szláv eredetű víznevek tekintélyes része magyar közvetítéssel jutott az oláhba (szláv Jelsava – magyar Ilosva – oláh Ilisua; szláv Vrbova – magyar Orbó – oláh Valea Orboului; szláv Leknica – magyar Lekence – oláh Lechinta; stb.). A helynevek közül mindazoknak a helységeknek a neve, amelyek a XV. század közepe előtt vannak említve, az alább részletezett vidékek kivételével mind a magyarból származik. Pl. Mármarossziget-Sighet, Veresmart-Veresmort, Jód-Ieud, Sajó-Sieu (Mármaros m.); Bikszád-Bicsad, Erdőd-Ardud, Meggyes-Medies (Szatmár m.); Széplak-Suplac, Kövesd-Cuiesd, Nagyvárad-Oradea (Bihar m.); Gyékényes-Gichis, Kékes-Chichis (Szolnok-Doboka m.); Nagyenyed-Aiud, Tövis-Teius, Asszonynépe-Asinip (Alsó-Fehér m.); Karán-Sebes-Caran-Sebes, Vörösmart-Veresmort (Krassó-Szörény m.) stb. stb. Magyar eredetű a Mezőség helynévanyaga egészen a magas hegyvidékig. Ugyancsak teljesen magyarok az Alföld peremének oláh helynevei. Ezenkívül néhány kisebb oláh sáv kivételével magyar jellegű a Szilágyságnak, a Sebes-Körös felső völgyének, a Hunyadi-medence középső részének, a Maros völgyének, valamint a Bánság egész északi sík vidékének az oláh helynévanyaga. Sajátságos és külön kiemelendő, hogy a szász vidékek oláh helynevei egy-két folt kivételével szintén a magyar nevek átvételei. A Székelyföld névanyagát, mivel itt számottevőbb oláhság sohasem lakott, az oláhok általában nem ismerik, s amit ismernek, azt kivétel nélkül a magyarból vették át (pl. Nyirádtő-Nirasteu, Udvarhely-Odorheiu stb.).
(Kniezsa István: Erdély földrajzi nevei. Erdély, 1940)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.