Bajnaiék is zászlót bontottak

Több főszerkesztő és vezető újságíró vehetett részt azon a zártkörű rendezvényen, amelyet Bajnai Gordon volt kormányfő tavaly év végén létrehozott alapítványa, a Haza és Haladás rendezett tegnap egy budai hotelben.

Török László
2011. 05. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tovább nyomoznak a Gyurcsány-villa ügyében. Június 3-ig meghosszabbították a nyomozás határidejét abban a hűtlen kezelés miatt indult büntetőeljárásban, amely érinti a balatonőszödi volt Gyurcsány-villa közmű-felhasználását. A Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivőjétől megtudtuk: az ügynek még nincs gyanúsítottja. A gyanú szerint amíg Gyurcsány Ferencé volt az ingatlan, tehát 1994 és 2010 között, „lophatták” a vizet, a villanyt és a gázt a szomszéd kormányüdülőből. Ezt azonban Radnai György, a Gyurcsány-féle Altus vezérigazgatója visszautasította. (P. T.)


Az eseményre eredetileg nem hívták meg a jobboldali médiumok, így lapunk és a Hír TV, illetve a Magyar Hírlap vezetőit. Az eseményről Szollár Domokos, a Bajnai-kormány volt szóvivője tájékoztatott, aki közölte, lapunk főszerkesztőjét is szívesen látják a „sajtófogadáson”. A meghívó meg is érkezett egy órával a rendezvény kezdete előtt.
Az esemény Bajnaiék újbóli közéleti aktivizálódását jelzi, ez egyfajta zászlóbontásnak is tekinthető. Bár Bajnai Gordon tegnap úgy nyilatkozott: nem pártalapításról van szó, az alapítvány nem ellenzéki, hanem a nyilvánosságon keresztül akar hatni. Céljuk, hogy az ország előtt álló dilemmákra szakszerű, finanszírozható és alkotmányos válaszokat adjanak. A Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány – miként az közleményükből kiderül – a magyar szociális támogatási rendszer átalakításának lehetőségeit vizsgálja, a szegénységből való tartós kilábalást segítő rendszer elemeire készít javaslatokat. Eredményeiket a negyedik negyedévben összegzik. A szerveződés távol kívánja magát tartani „a napi politikai bozótharctól”.

*

A kuratórium tagjai Hegedűs Dóra és Szigetvári Viktor, Bajnai volt kabinetfőnökei, Tordai Csaba, a Miniszterelnöki Hivatal volt államtitkára, míg a felügyelőbizottságban Oszkó Péter volt pénzügy-, Balázs Péter volt külügyminiszter és Mester Zoltán volt szakállamtitkár található. Bajnai, a Wallis Zrt. volt vezérigazgatója egyéves miniszterelnöksége után egyébként nem tért vissza az üzleti életbe. A legutóbbi hír az volt, hogy ősszel két hónapra New Yorkba költözik, mert a Columbia Egyetemen fog tanítani. Alapítványa év eleje óta – információink szerint – intenzív nemzetközi kapcsolatépítésbe is kezdett.
Bajnaiék újbóli közéleti szerepvállalása az ellenzék széttagoltsága és annak fő ereje, az MSZP súlyos krízise miatt is figyelemre méltó. A volt miniszterelnök ugyanis, szemben elődjével, Gyurcsány Ferenccel, egyéves kormányzása során tudatosan kerülte a napi politikai és társadalmi konfliktusokat, kizárólag – a Nemzetközi Valutaalap útmutatásai alapján – a válságkezelésre összpontosított. Baloldali körökben sokan benne látják Orbán Viktor majdani kihívóját.
Az a körülmény ugyanakkor, hogy szervezetének zászlóbontása zárt körben történik, s egy meghatározott újságírói kör számára lekövethető, hasonlóságot mutat Gyurcsány közéleti bemutatkozásával. 2003-ban kizárólag a baloldallal szimpatizáló sajtóorgánumok munkatársai és médiaszemélyiségek vehettek részt egy nem nyilvános eseményen. Gyurcsányból később ifjúsági és sportminiszter lett, nagyszabású rendezvénnyel ünnepelte a budapesti Stefánia-palotában nyolcadik házassági évfordulóját (felesége Dobrev Klára, Apró Antal volt belügyminiszter unokája). A fogadáson kormánytagokon kívül felvonult a Népszabadság szinte teljes vezérkara, de ott volt Pintér Dezső, a TV2 volt elnöke, s Gyárfás Tamás vállalkozó is.
Gyurcsány és támogatói környezetében közben zajlanak az események. A volt miniszterelnök lelkes híve, Dániel Péter ügyvéd (aki kaszinótojással kente be a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatának közintézményekbe kifüggesztett példányait) tegnap Facebook-oldalán kommentálta Puch László MSZP-s pártigazgató Figyelőnetnek adott interjúját. Közölte, szerinte a szocialista politikus Gyurcsány-ellenes nyilatkozatainak oka az, hogy „félti nokiásdobozait”. – A Puch-, Szekeres-, Baja-, Kapolyi- és Schmuck-féléknek kellene végre eltakarodniuk a hazai közéletből – közölte Dániel, aki a Gyurcsány vezette Demokratikus Koalíció platform (DK) Pest megyei elnökségébe is pályázik. Puch azzal érdemelte ki Gyurcsányék ellenszenvét, hogy kijelentette, ha rajta múlik, a bukott kormányfő nem lehet újra meghatározó szereplője az MSZP-nek, a pártban politikai elszigetelés vár rá. A Heti Válasz mai számában pedig arról beszélt, hogy Gyurcsány 2010 előtt a „biztos vereség tudatában elmenekült, elhagyta a zászlót”, most pedig visszavenné azt.
A pártban ugyanis komoly felzúdulást eredményezett, hogy megírtuk, Demokrata Párt néven új politikai formáció jött létre, az alakulásról a Gyurcsány vezette platform vezetése is tudott és tárgyalt. Az MSZP tagságának és vezetőinek többsége most azon az állásponton van, hogy Gyurcsányék elárulták a pártot, velük szemben pedig nagyon keményen fel kell lépni.
Tegnap az MSZP platformvezetői tanácskoztak arról: átalakuljanak-e egy Orbán-ellenes gyűjtőpárttá, vagy megőrizve baloldali karakterüket, működjenek tovább. Az előbbi álláspontot a nyolc platformból egyedül a Gyurcsány vezette Demokratikus Koalíció képviselte elnöke távollétében. Gyurcsány ugyanis Egerben találkozott szimpatizánsaival. A hírek szerint ellentüntetők is várták, egy nő pedig kétszer is leköpte.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.