Bragai imádság a döntő előtt

Lisszabon szórakozik, Porto dolgozik, Braga imádkozik – a portugál szentenciát nem a labdarúgás, még kevésbé az Európa-liga mai fináléja (20.45, Dublin, tv: Story4) ihlette, de akár arra is ráillik. Hiszen a fővárosi Benfica valóban elszórakozta a Braga elleni elődöntőt, amelynek győztese ma aztán tényleg fohászkodhat, mert riválisa, a Porto a 33 éves Mourinho-utód tréner, Andre Villas-Boas remek munkájának köszönhetően a kontinens egyik legjobb formában lévő alakulata.

Munkatársunktól
2011. 05. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a viadal neve az 1958-as debütálás óta többször változott – 1971-ig Vásárvárosok Kupája, onnantól 2009-ig UEFA-kupa, ma már Európa-liga (EL) –, keresztelhették akármire a második számú labdarúgó kontinentális klubtornát, az még soha nem fordult elő, hogy a fináléban két portugál csapat küzdött volna meg egymással. Egészen máig. Négyszer olasz, háromszor spanyol, egyszer-egyszer angol és német belharcban kelt el a trófea. Négyszer magyar klub is egészen a végjátékig sorompóban állt; a Ferencváros 1965-ben nyert, ugyanő 1968-ban, az Újpest 1969-ben, a Videoton pedig 1985-ben veszített. A legemlékezetesebb, vagy legalábbis legőrületesebb döntő tíz éve zajlott, amikor a Liverpool aranygóllal verte 5-4-re az Alavést, a Porto egy ízben, 2003-ban diadalmaskodott, a Braga viszont még a serleg közelében sem járt soha.
A két fél az európai porondon még nem találkozott egymással, a hazai színtéren viszont már 131-szer, és 22 döntetlen mellett a Porto 92 győzelmével szinte agyonnyomja a 17-szer nyertes Bragát. Könynyen előfordulhat, hogy a következő 131 összecsapás mérlege hasonlóan kiegyensúlyozatlan lesz, de egyetlen mérkőzésen, azaz ma bármi történhet. Tulajdonképpen ez az első számú reményforrása Domingos Pacienciának, a Braga edzőjének is, aki játékosként több mint egy évtizedet húzott le a Portóban. Mai együttese a BL-ből „ereszkedett le” az EL-be, ahol viszont a Liverpoolt, a Dinamo Kijevet, és mint már utaltunk rá, a Benficát is elbúcsúztatta. A Porto ugyancsak több erődemonstrációt tartott: csoportjából veretlenül, mindössze egy döntetlennel masírozott tovább, az egyenes kieséses szakasz legkritikusabb párharcában idegenben lőtt gólokkal evickélt túl a Sevillán, majd kettős sikerrel intézte el a CSZKA Moszkvát, kétszer ötöt vágott a Szpartak Moszkvának, és az elődöntőt is egymeccses programmá redukálta, 5-1-re letörölte a Villarrealt. Kolumbiai csatára, Falcao tizenhat találatával máris megjavította a kupa eddigi gólcsúcsát – az eddigit Jürgen Klinsmann tartotta 15-tel –, Andre Villas-Boas pedig minden idők legfiatalabb trénereként döntene rekordot, ha 33 évesen és 213 naposan európai diadalra vezetné együttesét. José Mourinho egykori asszisztense korának és klubja esélyeinek megfelelő hevességgel jelentette ki: „Nem változtatunk a játékstílusunkon, szerda este is akarjuk majd birtokolni a labdát, és lehetőségeket szeretnénk kialakítani. Inkább becsülettel veszítünk, mint meghazudtoljuk önmagunkat. Egy európai kupafinálénak a szép futballról kell szólnia, nem lehet unalmas.”
Úgyhogy a Braga-hívek valóban imádkozhatnak 110 ezres lélekszámú városuk majd 300 templomának valamelyikében. Aztán útra kelhetnek, mert bár a két finalista stadionja mintegy ötven kilométerre fekszik egymástól, az Európa-liga-serlegért jó 1300 kilométert kell repülniük, egészen Dublinig.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.