Búcsú a fogyasztói csoportoktól

Bodacz Péter
2011. 05. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden jel szerint meg vannak számlálva a fogyasztói csoportok hónapjai, legalábbis erre lehet következtetni a parlament fogyasztóvédelmi bizottságának tegnapi ülésén elhangzottakból. Mint azt Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára kifejtette, a tárca vizsgálja a szigorú korlátozás lehetőségét is, ám inkább a Nyugat-Európában honos tiltást látják célszerűnek. Az államtitkár szerint az NGM olyan jogszabály-módosításon dolgozik, amely a már létező fogyasztói csoportokat erősen szabályozott keretek között hagyná kifutni, újabbak azonban a döntések hatályba lépése után nem indulhatnának. A gazdasági minisztérium tapasztalatai szerint egyébiránt a fogyasztói csoportok működése akkor erősödik fel, ha a kereskedelemi banki hitelezés valamilyen oknál fogva sokak számára elérhetetlen.
Az NGM álláspontja lényegében megegyezik a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF), valamint a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) véleményével.
– A fogyasztói csoportok hirdetései rendszerint hitelezésről szólnak, még ha a hitel szót kerülik is. Jelenleg azért nehéz fellépni ellenük, mert a csoportszervezők nem folytatnak pénzügyi tevékenységet, a szervezők nem adnak pénzt senkinek, hanem csak a csoporttagok – emelte ki a PSZÁF elnöke. Szász Károly üdvözölte az NGM szándékát, hangsúlyozva: nem vezetne eredményre az enyhébb szankcionálás, ezért a büntető törvénykönyv módosítása lehet a megoldás.
A fogyasztók változatos megtévesztése mellett a pénzügyi kultúra hiányát emelte ki a Kispál Edit, a FEOSZ szóvivője. Mint mondta, az ügyfelek nem azzal keresik fel a fogyasztói csoportot, hogy tévét akarnak venni, hanem azzal, hogy a bankhiteleiket rendeznék. A szóbeli tájékoztatók alkalmával nem kapnak pontos felvilágosítást arról a – rossz anyagi helyzetük miatt – jelentkezők, hogy a rendszeres befizetés mellett a várt összeget akár évekkel később kaphatják meg.
A tanácskozásra meghívást kapott a Fogyasztói Csoportok Országos Egyesülete is. Bognár Péter elnök szerint ez olyan pénzügyi tevékenység, amely annak ellenére nincs szabályozva, hogy több tízezer embert érint. A szervezet vezetője természetesen nem a fogyasztói csoportok betiltásában, hanem a biztonságot szavatoló szabályozásában látja a megoldást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.