Elfogták Földesi-Szabót

A Nemzeti Nyomozó Iroda emberei tegnap a fővárosban elfogták az első fokon hétéves szabadságvesztésre ítélt Földesi-Szabó Lászlót, az Egymásért Egy-Másért Alapítvány volt elnökét. Az 1,2 milliárdos adócsalásért és más bűncselekmények miatt elmarasztalt egykori rendőrtisztet értesüléseink szerint abban előzték meg, hogy a Bács-Kiskun megyei rendőröknek adja fel magát.

Swendt Pál
2011. 05. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Földesi-Szabó Lászlót Kőbányán fogták el a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) célkörözési alosztályának nyomozói. Az Egymásért alapítvány korábbi vezetője tavaly december 22-én a vele szemben kihirdetett elsőfokú ítélet ismertetése alatt sétált ki a Fővárosi Bíróság épületéből. Az azóta szökésben lévő elítéltet tegnap délelőtt az utcán vették őrizetbe a rendőrség civil ruhás munkatársai.
Értesüléseink szerint Földesi-Szabó arra készült, kedden feladja magát a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányságon. Ebben akadályozták meg az NNI munkatársai, akik annak ellenére sem mérlegelhették elfogását, hogy a körözött elítélt egy másik rendőri egységgel megállapodott a jelentkezéséről.


*

Földesi-Szabó ügyvédje, Berényi András kérdésünkre nem cáfolta a feladásról szóló egyeztetést, azt azonban nem kívánta elárulni, hogy védence melyik hatósággal tárgyalt minderről. Mint mondta, ügyfele tegnap reggel autóval érkezett az országba, ám nem tudja, hogy hol rejtőzött idáig.
Szavai szerint Földesi-Szabó László azért tért vissza, hogy a másodfokú bírósági eljárásban tisztázza magát a vádak alól, nem tartja magát bűnözőnek, és csak azért távozott, mert sokkolta a hétéves szabadságvesztést megállapító ítélet.
Emlékezetes: a Földesi-Szabó és társai ügyében hozott elsőfokú, nem jogerős bírósági határozat megállapította, hogy az Egymásért alapítvány 2005 és 2007 között 8500 tonna élelmiszert hozott be az országba Ázsiából, amely után arra hivatkozva nem fizettek közterheket, hogy az áru adomány. Az élelmiszert később a Herba-csoporton keresztül mégis értékesítették, és ezzel mintegy másfél milliárd forintnyi vám, áfa és környezetvédelmi termékdíj befizetését mulasztották el. Földesi-Szabó Lászlót sikkasztás miatt is elítélte a bíróság, mivel közel egymilliárd forintot vett ki az alapítvány házipénztárából. Az Egymásért alapítványnak több, az egykor Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) néven működő polgári elhárításnál dolgozó kuratóriumi tagja volt, akiket a büntetőperben tanúként hallgattak ki. Bíróság elé állt Gyarmati György, aki 2006 és 2009 között úgy volt az alapítvány kuratóriumi tagja, hogy közben az NBH főosztályvezetőjeként is dolgozott. Kihallgatták Galambos Lajost is, aki miután 2008-ban, épp a botrány kirobbanása után távozott az NBH főigazgatói székéből, az Egymásért kuratóriumi tagja lett. Szintén tanúként nyilatkozott Simon Ibolya, a hivatal egykori jogásza, aki ugyancsak eljárt az alapítvány ügyeiben.
Földesi-Szabó Lászlót a távollétében hozott határozat szerint kedden az egyik büntetés-végrehajtási intézetben előzetes letartóztatásba helyezték, ahol kivárhatja, amíg a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla jogerősen is dönt az ügyében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.