Field elhagyta Magyarországot

Richard Field amerikai üzletember, aki a gyöngyöspatai utaztatás kapcsán szerzett magának kétes hírnevet, elhagyta Magyarországot. A Budapest Timesnak azt mondta, szélsőjobboldali csoportok fenyegették, nem érezte magát biztonságban.

Bodacz Balázs
2011. 05. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hogy az üzletember valóban veszélyben volt vagy sem, azt nem tudni, arról ugyanis nincs hír, hogy Richard Field az állítólagos fenyegetettség miatt hatósági segítséget kért volna. Az azonban biztos, hogy kényelmetlenségek vártak volna rá, ha Magyarországon marad. Két kormánypárti képviselő, a fideszes Kocsis Máté és Németh Szilárd ugyanis nemrégiben egy parlamenti eseti bizottság felállítását kezdeményezte, amely megpróbálja majd feltárni, hogy a gyöngyöspatai cigányok húsvéti utaztatását ki és miért szervezte, kinek az érdeke volt, hogy a nemzetközi sajtó ezt menekítőakcióként tálalja, valamint ki támogatta anyagilag a félelemkeltésre alkalmas csoportokat. A bizottság munkája külön kitér majd arra, hogy pontosan mi volt Richard Field szerepe az eseményekben, illetve miért állította, hogy evakuálni kell a helyi lakosságot. Field korábban egyébként nyílt levélben közölte, nem áll szándékában megjelenni a parlament eseti bizottsága előtt.
Richard Field két évtizede él(t) hazánkban, közéleti tevékenysége az utóbbi években vált egyre markánsabbá. A „civil” kezdeményezések között elsősorban a magyarországi Vöröskereszttel való kapcsolata jelentős, legalábbis jobbkeze, Datki Szabolcs korábban ezt mondta lapunknak. (A segélyszervezet volt az, amely Gyöngyöspatáról húsvéti üdülésre szállította a roma nőket és gyerekeket.)
Field egyébként korábban 14 millió forinttal támogatta az LMP kampányát, az önkormányzati választásokra pedig a már említett Datki Szabolcs segített felkészíteni a pártot. Datki mostanában a püspökladányi időközi választásban vesz részt; szintén kampánytanácsadóként és szintén a Lehet Más a Politika érdekében. Hogy Fieldnek honnan van pénze, azt nem tudni, hiszen a fellelhető közhiteles dokumentumok szerint hazai érdekeltségei egyáltalán nem állnak fényesen. Az üzletember a Columbia Egyetemre járt, ahol – mint mondta – lenyűgözték magyarországi származású tanára, Deák István előadásai. A profeszszor nemrégiben a The New York Review of Booksban megjelent írásában méltatta az LMP-t. Korábban megírtuk, hogy egy Field nevű személyhez köthető amerikai alapítvány bőkezűen támogatja a Társaság a Szabadságjogokért nevű szervezetet, amely bizonyos szempontból az LMP bölcsőjének is tekinthető.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.