Franciák közé lépett a posta

Csaknem két évtizedes kérdés, hogy az óriási pénzforgalmat lebonyolító és tetemes hasznot hozó kafetéria-rendszer üzemeltetését miért „kapták meg” külföldi társaságok, miközben a hazai kezdeményezésekről keveset lehetett hallani mindeddig. Most viszont az utalvány formájú béren kívüli juttatások piacára lép a Magyar Posta; a kedvezményes adózású étkezési utalványok kibocsátása várhatóan még az idén elindul.

Bodacz Péter
2011. 05. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Piaci versenyben kell legyőznünk a versenytársakat. A siker azon múlik, hogy hány elfogadóhelyet és munkaadót sikerül bekapcsolni a hálózatba, amihez rugalmasság és versenyképes költségek kellenek – mondta lapunknak a kafetériaszolgáltatását a tervek szerint ez év végén indító Posta Paletta Zrt. vezérigazgatója. Krátky Attila tájékoztatása szerint a piaci helytálláshoz minden feltétel biztosított: az anyacég, a Magyar Posta Zrt. logisztikai adottságaira, hálózatára építve jó feltételeket tudnak ajánlani a munkaadóknak és az utalványt elfogadó helyeknek, így reményeik szerint az első teljes üzleti év, vagyis 2012 végére a piac meghatározó szereplői közé tartoznak majd. Mint kiemelte, a kistelepülésekre is kiterjedő postai hálózatnak köszönhetően gyorsan és egyszerűen hozzá lehet jutni az utalványokhoz, vagy beváltani azokat, ami előny a versenytársakkal szemben. A már kiépült infrastruktúra ugyanakkor a működési költségekben is érezteti majd a hatását, ami minden bizonnyal a szolgáltatás beárazásában is fontos szempont lesz.
Krátky Attila tájékoztatása szerint kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a hipermarketláncok mellett a kisebb üzletek is partnereik legyenek, ezzel a kistelepülések üzletei is növelhetik forgalmukat. – A következő hónapokban az elfogadóhelyekkel, illetve az utalványt vásárló vállalatokkal tárgyalunk. Számításaink szerint a jelenleg 200-300 milliárd forintos forgalmú utalványkibocsátási piacon a következő években 10-15 százalékos részesedést érhetünk el a jelenleg meghatározó szerepet játszó cégek mellett. A pontos kínálatot az határozza majd meg, hogy az állam mely utalványtípusokra ad adókedvezményt – állapította meg a 100 millió forint alaptőkével és 150 millió forint tőketartalékkal létrehozott Posta Paletta Zrt. vezérigazgatója.
A rendszer lényege, hogy kibocsátó cég a jegyért cserébe készpénzhez jut, amelyből különböző befektetéseket finanszírozhat. Az ezekből befolyó haszon mellett bevételt jelent a néhány százalékos kezelési költség is, amit az utalvány visszaváltásakor érvényesít a kibocsátó az elfogadóhellyel szemben.
A rendszer minden valószínűség szerint nem működne, ha az utalványokat nem lehetne béren kívüli juttatásként – adómentesen, vagy mérsékelt adóval terhelve – adni a dolgozóknak. Azaz a szektor működtetése végső soron az államnak kerül pénzbe, miközben becslések szerint a piac kétharmadát a francia érdekeltségű Accor Services, a Le Chéque Déjeuner és a Sodexo Pass uralja. Ez a piaci kép – potenciális hazai szereplő hiányában – az utalvány formájú béren kívüli juttatás jogszabályi hátterének 1993-as megteremtésekor alakult ki. Az pedig már csak hab a tortán, hogy az utalványforgalom számottevő részét bonyolító kiskereskedelmi üzletláncok, például a Tesco, a Cora, az Auchan, vagy a Lidl is külföldi kézben vannak. A témában egyébiránt szerettük volna megkeresni a francia cégeket tömörítő Étkezési Utalvány Forgalmazói Egyesülést, ám többszöri hívásunkra is csak egy faxkészülék tárcsajelét hallhattuk.

Brüsszeli lobbizás. Eljárást kezdeményezett a Magyar Posta az Európai Bizottságnál annak megállapítása érdekében, hogy az általa nyújtott pénzforgalmi, illetve a megbízásból végzett közvetítői szolgáltatásokat valódi versenyfeltételek között látja el – közölte a társaság kommunikációs osztálya. Ha a brüsszeli határozat a posta számára pozitív lesz, úgy az említett tevékenységekkel kapcsolatos beszerzések mentesülnek a közbeszerzési kötelezettség alól, vagyis ezeken a területeken a versenytársakéhoz hasonló rugalmas feltételekkel tevékenykedhetnek majd.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.