Galgóc Szent Mihály-temploma

Ludwig Emil
2011. 05. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Anonymus írja Árpád fejedelem három vezérének, Hubának, Kadocsának és Zovárdnak a harcairól, amelyeket a Nyitra környéki szlávokkal vívtak 897 és 902 között: „Soká küszködtek egymással. A magyarok nyíllal sokat megöltek a csehek és szlovánok közül, akik, amidőn látták a magyarok vakmerőségét és a nyílzáport, már nem bírták tovább és megfutamodtak. Hogy életüket mentsék, nagy rettegve bezárkóztak Nyitra városába, azon föld valamennyi népe meghódolt a magyaroknak egész a Vág folyóig. Mivel pedig Isten kegyelme járt előttük, nemcsak a lakosokat hódították meg, hanem elfoglalták egytől egyig a váraikat is, melyeknek most is Sempte, Galgóc, Trencsén, Bolondóc és Bán a nevük. Árpád örömében Nyitra és egyéb várak ispánjává tette Hubát, földet adott neki a Zsitva folyó mellett.” A honfoglaló magyar vitézek emlékét a Galgócon talált országos hírű palmettadíszes ezüst tarsolylemez őrzi a budapesti Nemzeti Múzeumban; az ősi galgóci földvár – a Vág bal parti dombhátán – a germán kvádok és markomannok földjét védte a hunoktól az V. században. Amikor a helység neve először szerepelt írásban – 1113-ban, Golguz alakban –, fegyveres királyi szolgák őrizték a népvándorlás kori erődítményt. Ez volt Szolgagyőr várispánság központja, és maradt a XIII. század végéig. (Galgóc ma 22 ezer lakosú város; 1920 után kreált szlovák neve: Hlohovec.)
Nagy csapást mért a földvár és a folyó közötti lankán kialakult településre az 1241. évi tatárjárás, az újjáépítéshez és az emberveszteség pótlására IV. Béla szászokat hívott be, akiket adómentességgel és más kiváltságokkal ruházott fel. A telepesek szabadságát hirdette Galgóc akkor keletkezett német neve, Freistadtl. A XIV. századtól négy ezüst- és négy vörös sáv, a pajzs fölött a királyi korona díszelgett a mezőváros címerében; tágas, négyszögű piacterén évente több országos és rendszeres hetivásárt tartottak. 1242-ben – Béla király anyagi támogatásával – megkezdték a lerombolt főtéri plébániatemplom renoválását, akkor még a román stílus jegyében.
Az őskori erődítmény még az Árpád-ház alkonya előtt elveszítette jelentőségét, egy 1294-ben kelt levél elpusztultként említi. Galgócot nem sokkal később – 1307 előtt – a trencséni oligarcha, Csák Máté csatolta felvidéki birodalmához. Befolyásának csökkenése után (1312) a vár tulajdonjoga és a város kegyurasága visszaszállt a koronára. I. (Nagy) Lajos királytól bizalmas embere, Hédervári Kont Miklós nádor kapta meg e jogokat, ő építette 1349 és 1369 között az új, gótikus várat a Vág fölé magasodó dombon és az ispotályt a folyó partján. A Zsigmond királyhoz hűtlenné vált Kont lovag és családja helyébe a délvidéki Garaiak és Újlakiak léptek. Garai Miklós – 1402-től 1433-ig nádor – még 1456-ban is Galgóc földesura volt, az általa vezetett bandérium szórta szét a közeli Illava melletti csatában a huszitákat 1341. november 9-én, majd ő takarította ki a cseh rablókat a Vág völgyéből. Hunyadi Mátyás uralkodása idején Újlaki Miklós, II. Ulászló alatt Újlaki Lőrinc volt a vár és a város ura, végül II. Lajos király Thurzó Elek bányagrófnak adományozta Galgócot 1523-ban.
A XVII. századi háborúk megtépázták a jómódú kereskedővárost. 1644-ben I. Rákóczi György serege és a császári hadak egyaránt fosztogatták, 1663-ban a törökök sarcolták meg, két évvel később fel is gyújtották. A Rákóczi-féle szabadságharc befejezése után az udvarhű Erdődy famíliáé lett Galgóc; gr. Erdődy György építtette a pompás barokk kastélyt 1715-ben a várhegyen. Alatta, az enyhén lejtős piactér közepén áll az impozáns templom, amely a román kori plébániai egyházból „nőtt ki” a XIV. és XVII. század között. Titulusa: Szent Mihály arkangyal. Hatalmas nyugati tornya mögött széles gótikus hajó és félnyolcszög-záródású szentély látható, a külső támpillérek jól mutatják az eredeti csúcsíves boltozat rendszerét. A háborúk során több ízben megsérült épületet reneszánsz és kora barokk formában átépítették, ám a Mátyás uralkodása végén, az 1480-as években fénykorát élt Galgóc temploma ennek dacára méltó társa a felvidéki szabad királyi városok – Szakolca, Selmec-, Körmöc- és Besztercebánya, Zólyom – reprezentatív középkori egyházainak. A legszebb látványt négyemeletes, vaskos harangtornya nyújtja: 1610-ben készült körerkély alatti szakasza középkori; a rendkívül értékes, gazdagon díszített portálé tisztán gótikus, két oldalán a négy evangélista XV. századi szobrait csodálhatjuk meg (a csúcsíves, domborműves timpanon az 1880-as években készült, ma divatos szóval: „remake”). A templom betlehemoltáráról került az Erdődyek gyűjteményébe az a körtefából faragott gótikus Madonna-szobor, amely az egyik legszebb magyarországi alkotás a maga nemében.
Közel a Szent Mihály-templom szentélyéhez a nyolcszög alaprajzú, barokk stílusú Szent Anna-kápolnát, az óváros északi szélén a középkori alapítású Szent Ferenc-rendi kolostort érdemes megtekinteni. A rendházban kapott helyet a városi múzeum. A Kont Miklós által az 1350-es években alapított és épített Szentlélek-ispotályt a folyó hídjához vezető utcában találjuk. Évtizedekig tartó, keserves romladozása után végre restaurálták 2000 és 2002 között. (A különleges műemléki értékű gótikus kórházról és kápolnáról a Magyar Nemzet 2003. április 19-i számában jelent meg írás.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.