Hazánk energiahelyzete

Fáy Árpád
2011. 05. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jövőre lejár a paksi atomerőmű 1-es blokkjának engedélyezett üzemideje. Ha bezárják, az ország elveszti villamosenergia-termelésének tíz százalékát. Miből fogjuk ezt pótolni? Két megoldás van: a további üzemelés engedélyezése vagy importálás.
Az engedélyezés nem csak adminisztratív kérdés. Az üzemidő-hosszabbítás azt jelenti, hogy a korábban veszélyesnek tartott műszaki körülményeket most veszélytelennek kell minősíteni. Megtehetjük-e ezt? Milyen változtatások szükségesek ehhez? Komoly lelkiismereti kérdés ez a szakembereknek, a magyar parlament tagjainak és az életünk alakításáért felelősséget érző politikusoknak is. A korábban készült tanulmányok a hosszabbítást lehetségesnek tartották. Az a véleményem, hogy ezeket újra át kellene gondolni. Ha szakembereink találnak olyan műszaki megoldásokat, amelyek fokozzák a családjaik és a mi biztonságunkat is, akkor ezekre semmiféle költséget nem szabad sajnálni még az ország mai gazdasági helyzetében sem.
A másik megoldás, az energia importálása műszakilag lehetséges, de elég költséges. Mindenesetre az 1-es blokk munkálatainak idejére átmenetileg bizonyára importra fogunk szorulni, vagy fokozni kell a fosszilis tüzelőanyagokat hasznosító erőműveink termelését, ami növeli az ország szén-dioxid-kibocsátását.
Felmerül a gondolat, hogy szélenergiával pótoljuk a kieső energiát. Azonban a szélturbinák drágák. A létesítési költségeikre nyolc-tíz éves megtérülést ígérnek, de csak akkor, ha az energia árát a kötelezően előírt, nagyon magas átvételi áron számoljuk. Továbbá szélcsendes időben nem szolgáltatnak energiát. Amíg csak pár száz szélturbina üzemel országunkban, ez nem okoz nagy gondot, de ha az 1-es blokk miatt kieső energiát kívánnánk pótolni, akkor valamilyen energiatárolást kellene megvalósítani a szélcsendes időben jelentkező igény fedezésére, például egy szivattyús energiatározó erőművet építeni. Ha ezt is hozzászámítjuk a költségekhez, akkor a szélenergiás pótlás irreálisan drága. Műszakilag lehetséges alternatíva lenne napelemek alkalmazása is. Azonban ez jelenleg még a szélenergiánál is drágább. Ideális kutatási terület lenne ez hazánknak, mert annyira rá vagyunk szorulva, és a megfelelő szakemberek is rendelkezésre állnak. Azonban hosszú idő, amíg egy ilyen kutatás hasznosítható eredményekre vezet, tehát jelenlegi gondjainkon nem segít. A geotermikus energia kiaknázása újabban abba a nehézségbe ütközik, hogy az Európai Unió szabályozása előírja, a kémiailag erősen aktív vizet a lehűlése után a Föld mélyébe vissza kell sajtolni, és ez jelentősen megnöveli a költségeket. Különben a hazai meleg vizek hőfoka 100 Celsius alatti, ezért fűtésre alkalmasak, de villamosenergia-termelésre nem.
Végül az energiatakarékosságot kell említeni. Ha sikerül villamosenergia-fogyasztásunkat csak néhány százalékkal csökkenteni, akkor kevesebb importra fogunk szorulni. Eddig is sok szó esett a takarékosságról, de most már a körmünkre égett, meg kell valósítanunk. Az emelkedő energiaárak erre várhatóan rá is fognak szorítani. Otthoni tevékenységünk átszervezésével is csökkenthetjük a fogyasztásunkat: például fölöslegesen égő lámpák kikapcsolása, takarékos égők beszerzése, éjjelre a tévé és a számítógép teljes kikapcsolása, energiatakarékos háztartási gépek vétele, nyáron a lakásokba beszerelt klímaberendezések működési idejének csökkentése stb. Így a saját számlánk csökkentése egyúttal az országos gondot is enyhíti. Ezenkívül természetesen elvárjuk, hogy a nagyfogyasztók is csökkentsék a fogyasztásukat.

A szerző nyugdíjas mérnök

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.