(hol a boldogság )

Kristóf Attila
2011. 05. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Én nem tudom, igaza van-e annak az amerikai kutatónak, aki azt állítja, hogy az emberek hetven-nyolcvan éves korukban a legboldogabbak. Erre mit mondhatnék mást: embere válogatja. Petőfi szerint arra a kérdésre: „Hol a boldogság mostanában”, egyszerű a válasz: „Barátságos, meleg szobában”. Nyáron, negyvenfokos hőségben ezt is kétségbe kell vonnunk. Induljunk ki abból, hogy a boldogság illékony fogalom. Ugyanis csak akkor tekinthetjük valóságosnak, ha végleges, más szóval: örök.
Van boldog gyermekkor, boldog szerelem és boldog házasság. Erről leginkább akkor szoktunk beszélni, ha a házasság során egyik vagy másik fél elhalálozik. Egy olimpiai vagy wimbledoni győzelem örömnek tekinthető inkább, mint boldogságnak. A bajnok mámorában azt mondja: életemben nem voltam ilyen boldog, de aztán még hosszú-hosszú évek jönnek, s az egyszer volt diadal vigasszá változik.
De visszatérve az öregekhez: az amerikai kutató nyilván nem Magyarországon vizsgálódott, mivel akkor más eredményre jutott volna. Egyrészt kevés olyan személy van itt, aki megéli a hetven-nyolcvan esztendőt, s e kevesek között is csak nagy buzgalommal fedezhető fel a boldogság. Egyes vélemények szerint a „szép korú” ember második gyermekkorát éli, s így, mint fentebb utaltam rá, valóban boldog lehet. Arany Jánosnak van egy szép mondása: „Ősszel a falevelek visszahullanak a gyökerekhez”. Ez nem az Alzheimer-kór szimbolikus leírása, sokkal inkább azt jelenti, hogy életünk vége felé szívesen idézzük fel gyermekkorunk szép emlékeit, s azonosulunk egykor volt önmagunkkal. Persze ez nem elég a boldogsághoz.
Talán a szerelem az, amelynek virágzó ágára szívesen száll le a kék madár? Annyi biztos, hogy a szerelem nem azonos a szeretettel. A szeretet huzamos, fáradhatatlan, alázatos. A földi szerelemnek, legyen bár „hideg” vagy „meleg”, mindig velejárója a szex, ami egyúttal korunk legdivatosabb és legvitatottabb jelensége is. Úgy vesz bennünket körül, mint a levegő; a szex megkerülhetetlen. Korunk leghatékonyabb hajtóműve, a reklám, a divat, az üzleti élet motorja. Tehát az élet része, ösztönzője és teremtő egyben, de a boldogsághoz csak akkor van köze, ha az ösztönt kitartó szeretetté szublimálja.
A boldognak vélt ember általában jól érzi magát; vesegörcs közben senki sem úszik a boldogságban. A fájdalmas boldogsághoz személyes elhatározás, lelki meggyőződés kell, hit, csakis így lehettek a vértanúk lángok között vagy oroszlánok elé vetve is boldogok.
Ezüstkor, indián nyár, békés alkonyat, így reklámozzuk az élet utolsó szakaszát, ami bizony esetenként tele van betegséggel, fájdalommal, gyengeséggel. A „vén trotty” kifejezés például nem túl hízelgő. Mindaz, ami a hajlott korral jár, azzal együtt, amit az amerikai kutató a hetven–nyolcvan év közöttiek életérzéseiről állított, rám is vonatkozik. Aranyra hivatkozva: mint ősszel a levelek, viszsza-visszahullok ugyan a gyökerekhez, gyermekkorom fel-felrémlik bennem, de azt hiszem, soha életemben nem ért annyi jó és erős érzés (tele aggodalommal és szeretettel), mint mostanában. Nem tudom, ezt az állapotot minek nevezzem, annyi biztos: egy pontra irányul minden figyelmem, s egy dolog köti le az érdeklődésemet: az, amit unokáim iránt érzek.
Egy fényes tavaszi napon megnéztük a dinókat a Természettudományi Múzeumban. A mesék birodalmában jártunk, unokám mindvégig fogta és szorította a kezemet. Soha ilyen áldás nem ért. Ha ránézek, talán magamat látom benne, tovatűnt gyermeki boldogságomat? Dehogy. Olyan ő, mint egy kristálytükör, szeméből visszaragyog rám az, amit iránta érzek: a szeretet. Hogy van-e ennél nagyobb megtiszteltetés, én nem tudom…

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.