Húsz év a vadászati kultúra szolgálatában

Huszadik születésnapját ünnepli idén a Vadászati Kulturális Egyesület, amely a rendszerváltozás körüli zavaros időkben arra vállalkozott, hogy összefogja mindazokat a művészeket, pedagógusokat, egyéb szakértőket és laikusokat, akik hazánk vadászati kultúrája iránt érdeklődnek, és hajlandók tenni is annak ápolása érdekében.

Nagy Áron
2011. 05. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kicsit naivan talán, de mi úgy gondoljuk, hogy a vadászat a kultúra bölcsője – veti föl Oláh Csaba, miközben látja gyanakvásunkat. A Vadászati Kulturális Egyesület (VKE) elnöke lendületes magyarázatba kezd az ősemberről, a maga korában spirituális, de mára már művészi jelentőséggel bíró fegyverekről, barlangrajzokról, míg az érvek súlya alatt meg nem hajlunk: tényleg van benne valami.
A VKE üde színfolt a vadászati szervezetek között, nemcsak hazánkban, hanem szerte a világban: bár több csoport is foglalkozik a szakma kulturális örökségének ápolásával, nem találunk még egy olyan társulatot, amely kizárólag ilyen feladatokra szerveződött volna, s nagy számban fogadná be a laikusokat, civileket.
Oláh Csaba röviddel a rendszerváltozást követő, 1991-es megalakulás után lépett be az egyesületbe, s mint mondja, az alapító atyák számára sosem volt kérdés: ismeretterjesztő munkájuk azokat célozza, akik számára a vadász csupán lelketlen mészáros. A VKE elnöke szerint a felnőtt embereket már nehéz ráébreszteni arra, hogy az erdészek és vadászok munkája miért hasznos. A gyerekek viszont még nyitottak, éppen ezért keresik velük a kapcsolatot.
– Irodalmi és gyermekrajzpályázatokat hirdetünk, rendhagyó természetismeret-órákat tartunk általános iskolákban, illetve ifjúsági táborokat rendezünk – sorolja a programokat Oláh Csaba.
A Vadászati Kulturális Egyesület munkája természetesen nem korlátozódik a gyermekprogramokra. Szervezete különböző tagozatokból, körökből, klubokból épül fel: a Profi Klub a hivatásos vadászokat, a Diána Kör pedig a vadászó hölgyeket és vadászfeleségeket hozza össze.
Az irodalmártagozat érdeme például, hogy a 20. születésnap alkalmából idén megjelenhet Videcz Ferenc hidasi tanár és vadászíró Öreg tölgy meséi című könyve. A képzőművész-tagozat rendszeresen hirdet pályázatokat, s a beérkezett műveket, miután a zsűri elbírálta, olyan patinás helyeken állítja ki az egyesület, mint a várpalotai vár, a keszthelyi hintómúzeum vagy a fővárosi Vajdahunyadvár. Szót kell ejteni még a VKE-n belül működő Magyar Vadászkürt Egyletről is, amelynek tagjai elmaradhatatlan szereplői az úgynevezett Hubertus-miséknek (Szent Hubertus a vadászok oltalmazója), s a vaddisznóhajtás pillanatait felidéző műsoruk már CD-n is megjelent.
– Egyesületünk törekszik arra, hogy elismerje azoknak a munkáját, akik valamilyen módon hozzájárulnak a vadászati kultúra ismertségének növekedéséhez, hagyományaink megőrzéséhez – folytatja Oláh Csaba. Mint megtudjuk, 1993-ban alapították a Hubertus-keresztet, amely a vadásztársadalom „legdemokratikusabb kitüntetése”. Különböző fokozatait széles körben osztják azoknak a hivatásosoknak és civileknek, akik a vadászatért, a vadgazdálkodásért és a vadászati kultúráért tettek, de díjaznak művészeket és az egyesületért tevékenykedőket is.
Mindezek azonban semmit sem érnek nyilvánosság és közösségi programok nélkül: az egyesület ezért már a megalakulását követő évben létrehozta a magyar vadászok zászlaját, amely alatt összegyűlhetnek a hazai vadásztársadalom tagjai és az érdeklődők. Szintén 1992-ben indult útjára az egyesület magazinja, a Magyar Vadászlap.

Vadászünnep. Vasárnap a nádasdladányi Nádasdy-kastély ad otthont az idei vadászati kultúra napjának, amely egyben Fejér megyei vadásznap is. A programok reggel nyolckor kezdődnek; egyebek mellett főzőverseny, vadászkürtös vendégfogadó térzene, Szent Hubertus-mise és kutyabemutató, valamint színpadi programok, kiállítások várják a vendégeket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.