II. Erzsébet történelmi látogatása Írországban

Eamon Gilmore – William Hague
2011. 05. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Őfelsége II. Erzsébet brit királynő és ő királyi felsége, Edinburgh hercege e hét folyamán hivatalos látogatást tesznek Írországban. Ez történelmi jelentőséggel bír a brit–ír kapcsolatokban. A két szigetország politikai viszonyait átrendező ír függetlenség 1921-es kikiáltása óta most kerül sor először állami látogatásra.
A találkozót szimbolikus módon nem sokkal Mary McAleese ír köztársasági elnök megbízatásának lejárta előtt tartották. Az első észak-írországi születésű ír államfő a „hidak felépítését” jelölte ki elnöksége témájának. Bár a két államfő már több alkalommal is találkozott egymással, e látogatás mégis különleges alkalom, amely az átalakult kétoldalú kapcsolatokat tükrözi.
A vizit kapcsolataink mélységét és szorosságát ünnepli. Az Egyesült Királyság lakosságának több mint hatmillió tagja ír, vagy ír felmenői vannak, ezenkívül évente körülbelül hárommillió brit látogat Írországba.
A brit és az ír történelem szálai elkerülhetetlenül összefonódnak. A nemzeteink közti kapcsolatokat túl sokáig övezte konfliktusok sora, megosztottság, bizalmatlanság és gyanakvás. Ma azonban büszkék vagyunk baráti, jószomszédi, partneri viszonyunkra és egyenlőségünkre. Az északír békefolyamat, amely a kölcsönös tiszteleten alapul, kiemelt jelentőségű szerepet töltött be mind a ma érvényesülő partneri kapcsolatok kialakításában, mind pedig a népeink közötti megbékélés folyamatában.
Ez a munka több mint negyed százada kezdődött és még ma is zajlik. A megbékélés fáradságos munka. Az 1998-as nagypénteki egyezmény fordulópont volt a két ország történetében: rendelkezett bizonyos hatalmi jogkörök átruházásáról Észak-Írország számára, és megteremtette az Ír Köztársaság és Észak-Írország, valamint az Ír Köztársaság és Nagy-Britannia közti kapcsolatok kereteit.
A múlt hét folyamán – minden különösebb hírverés nélkül – újabb történelmi jelentőségű mérföldkőhöz értünk, amikor a választások eredményeképpen az északír nemzetgyűlés erős felhatalmazást kapott a választóktól a béke és a stabilitás további erősítésére. A közös történelem kapcsolataink alapköve. Nem lehet célunk a múlt elkendőzése. Ennek jegyében a királynő látogatása során megemlékezik az ír állam alapításáról a dublini Garden of Remembrance-ben, valamint részt vesz az I. világháború ír áldozataira emlékező ünnepségen. E programok mind a közös múltat idézik.
Írország és az Egyesült Királyság számára a látogatás nem csupán a békefolyamat egyik mérföldkövét jelenti, hanem új kezdetet is. Csak most kezdhetünk hozzá igazán az országaink közti kapcsolatokban rejlő lehetőségek kiaknázásához.
Már most is nagyon sok hasonlóság volt köztünk. A gazdasági és kulturális kapcsolatok minden eddiginél erősebbek. Az országaink közti kereskedelem és turizmus mindkét gazdaság fontos eleme. Hetente körülbelül egymilliárd font értékű üzlet zajlik Írország és Nagy-Britannia között, míg évente közel hárommillió brit turista látogat Írországba, és hasonló számú ír utazik Nagy-Britanniába. A királynő látogatása során maga is megismerkedik Írország néhány fő látványosságával; többek között megtekinti a Trinity College-ban kiállított Book of Kellst és ellátogat a Tipperary megyében lévő Rock of Cashelhez.
Szoros együttműködésben dolgozunk azon, hogy választ adjunk korunk nagy kihívásaira. Az elmúlt évek gazdasági és pénzügyi zavarai felhívták a figyelmet a fellendülést, valamint a növekedést és munkahelyteremtést célzó határozott kormányfellépés fontosságára. E célkitűzés érvényesülését az Európai Unió szintjén is határozottan elő kívánjuk segíteni. A nemzetközi fejlesztés és konfliktuskezelés támogatása mellett kölcsönönösen elköteleztük magunkat. Az észak-írországi béketeremtési folyamatban elért kivételes eredményeink – egy maroknyi kisebbség akciói ellenére – pozitív üzenetet közvetítenek azok számára, akik a világ oly sok területén szentelik erőfeszítéseiket a béketeremtés türelmet igénylő munkájának.
A gazdasági, politikai és kulturális kapcsolatok ma jobban összekötnek bennünket, mint történelmünk folyamán bármikor. A mostani látogatás lehetőséget nyújt arra, hogy a jövőben még szorosabbra fűzzük szigetországaink együttműködésen, bizalmon és barátságon alapuló kapcsolatait.

A szerzőpáros az ír miniszterelnök-helyettes
és a brit külügyminiszter

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.