Ikonok

Három arra érdemes történelmi személyiségről nevezte el tervcsomagjait a második Orbán-kormány. Májusban jelentették be a közigazgatási életpályamodellt és értékelési rendszert tartalmazó Magyary-program mellett az egészségügyet modernizáló Semmelweis-terv alapelveit. Nemcsak tervet, de teret is kapott (ismét) Széll Kálmán egykori miniszterelnök.

Pethő Tibor
2011. 05. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Deák Ferenc kedvencének tartották. Valószínűleg az is volt Széll Kálmán – hiszen nagy költőnk lányát, Vörösmarty Ilonát vette feleségül, akit Deák nevelt –, politikai karrierjét azonban nemcsak a kettejük közötti jó kapcsolatnak, hanem főleg tehetségének köszönhette. Deák pártja 1875-ben fuzionált a Tisza Kálmán vezette balközéppel, s létrejött a szilárd kormányerő, a Szabadelvű Párt. Tisza Kálmán miniszterelnöksége alatt a pénzügyminiszteri tisztséget három éven át a jogi végzettségű Vas megyei birtokos, Széll Kálmán töltötte be.
A korabeli Magyarországnak a kiegyezést követően folyamatosan meg kellett harcolnia egyenjogúságáért a Monarchián belül. A legsúlyosabb sérelemnek azt tekintették idehaza, hogy a közös hadseregnek, amely közvetlenül Ferenc József irányítása alá tartozott, német volt a vezényleti nyelve. Ezen nem sikerült változtatni az 1918-as összeomlásig. Andrássy Gyula miniszterelnök hosszú küzdelemmel vívta ki a kiegyezéskor, hogy a régi, a magyar különállást elkendőző, „összefolyó” császári-királyi formulát paritásos alapon a császári és királyi (kaiserlich und königlich) váltsa fel. Tisza Kálmán kormánya szeretett volna létrehozni önálló magyar jegybankot, addig ugyanis a közös pénz kibocsátását a bécsi székhelyű Osztrák Nemzeti Bank intézte. Hosszas tárgyalások után, elsősorban Széll miniszteri tevékenységének köszönhetően, 1878-ban az osztrák jegybank Osztrák–Magyar Bankká alakult át, igaz, magyar kormányzó először 1892-ben került az intézmény élére.
Szigorú pénzügyminiszterként Széll felemelte az adókat, ezzel helyrebillentette a költségvetés ingadozó egyensúlyát. Bosznia-Hercegovina 1878-as megszállását követően kivált a kormányból, viszszavonult rátóti birtokára, ahol kemény kézzel irányítva az ügyeket mintagazdaságot hozott létre, szarvasmarha-tenyészetével nemzetközi hírnevet szerzett. Valószínűleg ez inspirálhatta az ellene föllépő, süvölvény hírlapíró Ady Endrét, aki 1899-ben, Széll miniszterelnöksége idején keresetlen szavakkal, némileg igazságtalanul írta róla: „Ha pedig a nép képviselői elfelejtik kötelességüket, megmozdul maga a nemzet, s oda juttatja Széll Kálmánt, ahová való: a rátóti tehéngazdaságba.”
Pedig a nagypolitikába kormányfőként 1899-ben visszatérő Széll az engesztelhetetlen, soviniszta Bánffy Dezső miniszterelnöksége után megnyugvást, átmeneti „szélcsendet” hozott a hazai közéletbe. Kompromisszumteremtő egyéniségének is köszönhető, hogy néhány hét alatt sikerült elérnie a korábban obstrukcióval akadályozott javaslatok törvényerőre emelését az ellenzék támogatásával. Sőt a másik oldalon álló, Apponyi Albert vezette Nemzeti Párt is csatlakozott a kormányzó Szabadelvű Párthoz. (A fúzió nem sokkal több, mint három évig tartott, Széll Kálmán 1903-as távozása után Apponyiék ismét átmentek ellenzéki oldalra.)
Széll 1901-ben még fényes választási győzelmet aratott a szabadelvűekkel, sőt elfogadtatta a parlamenti házszabály – később megbuktatására is felhasznált – viszonylag liberális módosítását. Megkötötte az osztrákokkal a tízévente esedékes gazdasági kiegyezést, de alulmaradt a német vezényleti nyelvű közös hadseregbe való újoncozás körül kialakult politikai vitában. A szélsőbaloldali – akkor az erős nemzeti alapon álló függetlenségieket tekintették annak – ellenzék obstrukcióba kezdett, a költségvetés elfogadását is megakadályozta. Az ország új büdzsé nélkül működött egy darabig, a helyzetet tárgyalásos úton sikertelenül rendezni kívánó miniszterelnök lemondásra kényszerült. Később, a párton belüli nagy ellenfél, Tisza István puccsszerű házszabály-szigorítását követően végleg visszavonult Rátótra, ahol a világháború elején, 1915-ben halt meg.
Széll Kálmánhoz hasonlóan kitűnő szakember volt, ám kormányzati funkciót sohasem viselt Magyary Zoltán professzor. Nagyon sokáig nem is illett róla beszélni a szocializmus idején. Tragikus halálát a róla forgatott 1985-ös kiváló játékfilm, A tanítványok is csupán finoman említhette meg. A háború elől a héregi erdészházba visszavonult tudóst és feleségét, Techert Margit filozófust 1945 márciusában megkínozták a beérkező szovjet csapatok, az asszonyt megbecstelenítették, aztán közölték, még visszatérnek. Ekkor választotta az önkéntes halált a középkorú házaspár.
A nemzetközi hírű jogtudós, közigazgatási szakember a harmincas években hozta létre egyetemi tanítványi körével a Magyar Közigazgatás-tudományi Intézetet. Az egész országot aprólékosan feltérképezték, azt kutatva, hogyan lehetne változtatni a hazai elmaradott viszonyokon tudományos úton, racionális tervezéssel. Az országnak közigazgatási vezérkarra van szüksége – vallotta Magyary. Ez a felülről jövő forradalom segítette volna elő Magyarország gyors modernizációját, a nagyméretű szegénység felszámolását. Hogy eszméit a gyakorlatban is kipróbálhassa,1940-ben létrehozta az államilag támogatott tatai népfőiskolát, élére intézeti munkatársát, Benda Kálmán történészt állította. A bentlakásos tanfolyamokon párhuzamosan kívánta emelni a parasztság mezőgazdasági szaktudását és általános műveltségét. Az előadók között nemcsak az intézet munkatársai, hanem falukutatók, népi írók is szerepeltek. A paraszti öntudat erősítését szolgálta a gazdakörök életre hívása is. A főiskola működését 1944-ben rendeleti úton tiltotta be a Komárom megyei alispán.
Semmelweis Ignác, a harmadik ikon tevékenysége közismert, már a kisiskolások is fújják: ő az anyák megmentője, a gyermekágyi láz ellenszerének feltalálója. Semmelweis ugyanis pályakezdő korában felfigyelt arra egy bécsi klinikán, hogy kollégái a boncteremből sokszor egyenesen a szülészeti osztályra sietnek folytatni a munkát. Az így okozott fertőzés számtalan anya halálához vezetett. Védekezésül a klórmészoldatos kézmosást ajánlotta orvostársainak. Módszerét némelyek elfogadták, de rövid életében szinte végig küzdenie kellett felfedezése elismertetéséért. Egyébként ő végzett itthon először petefészekműtétet, s másodikként alkalmazott császármetszést.
Kevesebben tudják, hogy halálát közvetve épp az okozta, amit felfedezett. Egy gyermekágyi lázban meghalt asszony boncolásakor szerzett súlyos, évtizedekig lappangó fertőzése vezetett elmezavarához, majd a döblingi intézeti ápolók bántalmazásának köszönhetően halálához 1865-ben.
Bár Tisza Istvánról és Bethlen Istvánról nem neveztek el programot vagy tervet, a beszédekből egyértelmű, hogy a jelenlegi kormány, illetve kormányfő számára a két egykori miniszterelnök, nagykaliberű államférfi is példakép.
A szovjet börtönben 1946-ban meghalt Bethlen évtizedet átfogó, az egyharmadára töpörödött országot az összeomlástól megmentő és sikerrel konszolidáló miniszterelnöksége többször is idézett minta a jelenleg regnáló kormánynak. Orbán Viktor első hivatalviselése idején maga avatta fel elődje díszsírhelyét.
Tisza István szobrát szintén az első Fidesz-kormány alatt állították újra az eredetileg az ő nevét viselő debreceni egyetemen. Most Budapesten, a Jászai Mari téren kap emlékművet a Károlyi-féle forradalom győzelmekor meggyilkolt államférfi. Nem messze attól a helytől, ahol korábbi szobra volt. Jelenleg egyébként Károlyi Mihály bronzalakja áll nagyjából azon a helyen.
A választott példaképekben közös, hogy a sors tehetségüknél jóval kevesebbet mért ki nekik életükben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.