Könyv Grősz József néhai kalocsai érsekről

Tarics Péter
2011. 05. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap mutatták be a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán Kálmán Peregrin ferences egyháztörténész Dokumentumok Grősz József kalocsai érsek hagyatékából című könyvét, amely a kommunisták börtönét megjárt főpásztor egyház-politikai tevékenységének talán legjelentősebb időszakát tárja fel. A néhai kalocsai érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Kar egykori elnöke tevékenységét, kiállását Lakatos Andor, a kalocsai érseki levéltár igazgatója méltatta, a kötetet dr. Szabó Csaba, a bécsi Collegium Hungaricum tudományos igazgatóhelyettese mutatta be.
A könyv eddig nem ismert dokumentumokat hozott nyilvánosságra, amelyek többek között rámutatnak Mindszenty József néhai hercegprímás és Grősz József önértelmezésének különbségeire, és betekintést adnak a kalocsai érsek személyes bejegyzéseibe. Bemutatja továbbá azoknak az egyház-politikai döntéseknek a hátterét, amelyeknek eddig csak a következményeit ismerhette meg a nyilvánosság.
A kötetből az is kiderül, hogy az Opus Pacis 1957-es megalapításával a püspökök hatástalanították egy esetleges egyházszakadás pártállami kirobbantásának a veszélyét. A könyv dokumentumai egyértelműen bizonyítják, hogy 1956 és az azt követő időszak fordulópont volt a Magyar Katolikus Egyház és a kommunista rezsim viszonyában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.