Kudarc

Szabó Anna
2011. 05. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy dolgokat vittünk véghez az utóbbi több mint három évben – írta tegnapi lemondólevelében Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap szexbotrányba keveredett, jelenleg börtönben ülő volt vezérigazgatója. Függetlenül attól, hogy a bíróság bűnösnek vagy ártatlannak találja majd, DSK fenti állításával azért vitatkoznánk.
A nemzetközi pénzügyi szuperhatalom ugyanis 1944-es alapítása óta most került a legmesszebbre az eredetileg jó szándékkal megfogalmazott kezdeti céljaitól. A második világháború utáni pénzügyi rendszer újjáépítésen túl az IMF-et Bretton Woodsban azért hozták létre, hogy őrizze és segítse a globális pénzügyi rendszer egyensúlyát, az egyes tagállamok fizetőképességének fenntartását, valamint az árfolyamrendszerek stabilitását.
Az ehhez javasolt neoliberális gazdaságpolitika azonban csődöt mondott. A valutaalap receptje a gazdasági nacionalizmus háttérbe szorítása, a piacok megnyitása, a tőke, az áruk és a szolgáltatások korlátlan áramlásának biztosítása lett volna. A minél kisebb államba, a privatizáció mindenható erejébe és a piac önszabályozásába vetett hit azonban végzetesnek bizonyult.
Az IMF elmúlt közel hét évtizedének mérlege lesújtó. Miközben végig az amerikai érdekeket szolgálták, a legfőbb küldetésüket nem sikerült teljesíteni. A 2008-as globális pénzügyi válság előjelei elkerülték a valutaalap figyelmét, ezt DSK a maga részéről tavaly egy bocsánatkéréssel elintézte, mondván, tényleg nem vették észre időben a közeledő pénzügyi vészhelyzetet. Vagyis az IMF megannyi stabilitási jelentése, több száz hivatalnokuk aprólékos kutatómunkája, közgazdászcsapataik előrejelzése mind-mind tévedett. A 20 ezermilliárd dolláros tőzsdei zuhanást, az azt megelőző spekulációs hullámot, az értékpapírok innovációs forradalmát, az ingatlanbuborékokat, a fedezetlen hiteleket és a bankok felelőtlen hitelezését épp az a globális szervezet nem vette észre, amelynek elvileg a pénzügyi stabilitás felett kellett volna őrködnie.
Ami pedig az árfolyamok stabilitásának megőrzését illeti: paradox módon szinte ugyanazt az egyensúlytalanságot sikerült mára újra előállítani, amelynek legyőzésére annak idején létrehozták a szervezetet. A valuták versenye mára szabályos árfolyamháborúhoz vezetett, amelyben az exportpiacokért küzdő nagyhatalmak minden eszközt megragadnak, hogy leértékeljék saját fizetőeszközüket, így garantálva versenyképesebb árakat.
Végül az egyes országok fizetőképességének megőrzéséről. A valutaalap a megelőzés helyett szinte mindenhol későn avatkozott be, a hiteleik fejében kikövetelt feltételeik pedig a legtöbb „megsegített” országban szinte csak kárt okoztak. Chile volt a valutaalap által istenített liberalizmus kísérleti állama: az 1973-as puccs után az állam minden fontos szerepből kivonult, az oktatástól az egészségügyig, a közvagyont privatizálták, és a magántőkét vonták be az állami feladatok elvégzéséhez. A liberalizmus modellállama végül véres diktatúrává nőtte ki magát. A következő látványos kudarc Argentína volt, amely 2000-ben kénytelen volt államcsődbe menekülni a sok jó IMF-tanács betartása után. Az értéktelenné vált úgynevezett tangókötvényeken nyugdíjasok milliói veszítették el öregségükre félretett pénzüket, Argentína pedig lelépett a valutaalap útjáról. Jelenleg Görögországon a sor, ahol az IMF javasolta megszorításokat a lakosság nem fogadja el, mert már az eddigiek is még mélyebb válságba taszították az országot.
Magyarország ma a valutaalap egyik legnagyobb adósa Ukrajna, Románia, Pakisztán és a csőd szélén álló Görögország mellett.
Sokáig tart még, mire ismét lakat kerül a valutaalap budapesti irodájának ajtajára: az első Orbán-kabinet 1999-ben egyszer ezt már megtette.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.