Különleges tételsor a BÁV aukcióján

Mária Terézia kézjegyét viseli a BÁV Bizományi Kereskedőház és Záloghitel Zrt. díszes, bőrkötéses, nagy királyi pecséttel ellátott alapítólevele. Aligha jutna eszébe bárkinek is, hogy a cég gyűjteményének becses darabját aukcióra vigye. Igaz, a 2007 májusában megnyitott BÁV Aukciósház legközelebbi, háromnapos árverésén nélküle is gazdag tételsorra licitálhatnak az érdeklődők.

P. Szabó Ernő
2011. 05. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gazdag kínálattal várja az érdeklődőket a BÁV Aukciósház május 24-től 26-ig tartó, 58. művészeti aukciója. Összesen 854 műtárgy, köztük mintegy 300 ékszer, csaknem 200 festmény, háromszáznál is több ezüst-, kerámia- és üvegtárgy, bútor, szobor, szőnyeg kerül kalapács alá, összesen 180 millió forintos kikiáltási áron. Minden alkotás látható az árverést megelőző kiállításon, most vasárnapig a BÁV Aukciósház kiállítótermében.
Az első nap ezúttal is a márkás óráké és az ékszereké lesz, amelyek között a legszebb és egyben legdrágább tárgy egy 4,6 karátos briliánssal díszített női gyűrű. A második napon a festménykínálat gazdagabb a szokottnál, és átfogóan reprezentálja az elmúlt 300 év stíluskorszakait. A nyugat-európai, osztrák, német, holland, francia és angol festők műveinek látványos választéka mellett neves magyar művészek munkái is nagy számban megtalálhatók. Közülük is kiemelkedik Kádár Béla lírai hangvételű, fiatal nőt ábrázoló festménye, amely a katalógus címlapjára is felkerült. Az alkotás a művész legnépszerűbb és legdekoratívabb korszakából, az 1930-as évekből származik. A kínálat talán legizgalmasabb műve Márffy Ödön egy most felbukkant, pipás férfit ábrázoló portréja. A legmagasabb, 12 millió forintos kikiáltási áron induló festmény igazi kuriózum: Farkas István Balatongyöröki részlet című, számos reprodukcióból ismert alkotása.
A harmadik napon műtárgyak kerülnek kalapács alá: a XVII. századtól a múlt század derekáig készült dísztárgyak stílusa a barokktól a klasszicista, empire darabokon át a szecesszióig és az art decóig terjed. Az aukció legrégebbi, máig megragadó műtárgya a Rimaszombaton 1650 körül készült, tűzaranyozott barokk ezüstserleg, amely a felvidéki ötvösség kiemelkedő darabja. Ez egyben a legmagasabb kikiáltási áron, 2,8 millió forintról induló műtárgy. A rendkívül dekoratív Zsolnay kerámiák széles kínálata jellemzi az aukciót, köztük egy bacchanáliajelenetet ábrázoló, nagyméretű díszváza, amely az 1902-es torinói világkiállításra készült.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.