Milliárdok jöhetnének a világhálóról

Szakértői becslések szerint évente tíz-tizenöt milliárd forintot hozhatna az államkaszszának a jelenleg illegálisan működő internetes sportfogadó és pókeroldalak megadóztatása. Eközben rohamosan emelkedik az efféle portálok száma.

Jakubász Tamás
2011. 05. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gombamód szaporodnak a külföldi érdekeltségű, de magyar nyelvű online sportfogadást, pókerezést és kaszinózást kínáló internetes oldalak. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal szerencsejáték-felügyeleti főosztályának tapasztalatai szerint manapság több ezer efféle honlap érhető el a világhálón, ám valamennyi portálról elmondható: honi tevékenységük illegális. Molnár Krisztián főosztályvezető lapunknak kifejtette, hogy idehaza kizárólag az adóhatóság engedélyével lehet online szerencsejátékot szervezni, és ilyen engedéllyel csak a Szerencsejáték Zrt. rendelkezik.
– A külföldi elnevezésű honlapok tehát engedély nélkül üzemelnek – mutatott rá a főosztályvezető, majd hozzátette, a hatósági felügyeleti jog hiánya miatt nincs pontos adat arról, hogy az internetes fogadó- és pókeroldalak mekkora forgalmat bonyolítanak le. Más szakértők ugyanakkor úgy vélik: évente több tízezer magyar polgár játszhat ezeken a honlapokon, s az érintettek egy esztendő leforgása alatt 50-100 milliárd forintot tehetnek fel tétként. A hatalmas summából azonban egyetlen fillért sem lát az államkassza, a rendszerint adóparadicsomban vagy offshore-államban bejegyzett külföldi érdekeltségű vállalkozások ugyanis nem fizetnek itthon közterhet.
A folyamat a kormányzatnak is szemet szúrt. Kérdésünkre a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) korábban azt közölte: a tárca a szerencsejáték-ipar jogszabályi hátterének átfogó felülvizsgálatát látja szükségesnek. Első lépésként kialakítják a szerencsejáték ágazati koncepcióját, amely dokumentumon már dolgoznak a NGM szakemberei. Az internetes sportfogadásról, kaszinózásról, pókerezésről szólva a minisztériumnál tudatták, háromféle megoldás kínálkozik: az online szerencsejáték-szervezés teljes tiltása, a piac liberalizálása, végül állami monopólium bevezetése. Mint megtudtuk, az ágazati koncepció részletesen elemzi majd a kérdéskört.
– Az állam komoly bevételre tehetne szert, ha – megfelelő feltételek meghatározása mellett – legálissá tenné az internetes fogadó- és pókeroldalak tevékenységét – ezt már a PwC adótanácsadó társaság adópartnere mondta lapunknak. Lőcsei Tamás számítása szerint évente tíz-tizenöt milliárd forint érkezhetne az államkasszába az online szerencsejátékból. A szakember abból indult ki, hogy egy esztendő leforgása alatt körülbelül százmilliárd forintot tehetnek fel ezeken az oldalakon a magyar polgárok, s az internetes cégek a tétek kilencven százalékát nyereményként visszaadják játékosaiknak. Így a mostanihoz hasonló adószabályokkal számolva évente két-három milliárd forint játékadót szedhetne be az állam az internetes sportfogadást, pókert és kaszinójátékokat kínáló külföldi cégektől. Ehhez az összeghez kapcsolódna a játékosoktól elvont összeg. A polgárok személyi jövedelemadót róhatnának le a világhálón elért nyereményük után, ami esztendőnként akár 9-13 milliárd forintot is hozna a költségvetésnek. – Mivel az online szerencsejáték dinamikusan növekvő iparágnak számít, így az adóbevétel is évről évre emelkedhetne – érvelt Lőcsei Tamás. A szakember ugyanakkor felelevenítette Franciaország példáját. A nyugati állam beengedte a külföldi szerencsejátékcégeket, ám mivel túl magas, ráadásul forgalomalapú adót vetett ki rájuk, s igen szigorú előírásokat vezetett be számukra, több vállalkozás továbbra is az illegális tevékenység mellett döntött. A szakember szerint a kormányzatnak figyelemmel kell lennie a kevésbé eredményes külföldi példákra.
A szerencsejáték-felügyeleti főosztály vezetője a fogyasztóvédelmi szempontok fontosságáról beszélt. Molnár Krisztián kifejtette: az internetes sportfogadás és kártya-, kaszinójátékok egyik legnagyobb veszélye a szenvedélybetegség kialakulása. A játékos ugyanis virtuális térben teszi fel pénzét, így előfordulhat, hogy nem érzékeli, pontosan mekkora összeg forog kockán. Nincsenek ugyanis a kezében zsetonok, bankjegyek. – A világhálóra ráadásul bármikor, bárhonnan kapcsolódhat a játékos, így a fogadás, kártyázás lehetősége szinte korlátlan – mutatott rá a főosztályvezető, aki szerint ezeket a veszélyforrásokat is szükséges kezelni. A főosztályvezető szerint a társadalmi károk megelőzése, elhárítása a bevételi megfontolások mellett a legfontosabb szempont.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.