Múzeumon innen és túl

Tavaly elverte az eső a múzeumok majálisát, de ebben az évben, úgy tűnik, kárpótolja az időjárás a pórul járt múzeumokat és minket is. A hétvégén érdemes lesz elnézni Budapesten a Múzeumkertbe, de az interaktívabb programok kedvelői várostrom-szimulációban is részt vehetnek Tatán.

R. Kiss Kornélia
2011. 05. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szerdai múzeumi világnaphoz kapcsolódó majálisra érdemes odafigyelni, nemcsak azért, mert a hétvégén minden intézményt ingyen látogathatunk, hanem azért is, mert a szabadtéri kitelepülés, fesztiválhangulat megváltoztatja a múzeumokhoz való viszonyunkat, és a közvetlenségnek ebből a légköréből talán megőrizhetünk valamit arra az időre is, amikor a sötét téli délutánok viszszakergetnek minket a múzeumok falai közé. Addig is itt van nekünk a Múzeumkert, a 19. századi városrendezés sikertörténete. Közadakozásból hozták létre annak idején, hogy Budapest népének legyen egy találkozókertje a belvárosban, és ez a vívmány túlélte a történelem minden viharát, ma is szeretünk a Múzeumkertbe menni.
A hétvégén pedig biztosan ott lesz minden intézmény, amelyik számít, és mindent megtesznek, hogy megszeressük őket. Lesz számtalan játék; papírállatkától kezdve saját Munkácsy-festményig mindenféle kézművesholmit készíthetünk, telepakolják a zsebünket prospektusokkal, kísérőprogramként pedig ott vannak a neves fellépők. Az idei érdekesség a vasárnapi zárókoncert, Herczku Ágnes áll majd színpadra a Sitaram nevű indiai formációval, de lesz ír és moldvai népzene-jazz, blues-rock és kicsiknek való muzsika is a nagyszínpad felhozatalában.
Aki inkább a saját bőrén tapasztalná meg a kulturális örökséget, az a Fertő tónál ünnepelheti a környék világörökségi listára való felvételét, amiről 2003 óta minden évben megemlékeznek a Fertő-part települései Fertőrákostól egészen Sarródig.
A hétvégén csónakkal járhatjuk be a tavat, és azt is megtudhatjuk, hogyan éltek, milyen hagyományos munkaeszközöket használtak ott élő eleink. A tatai várban pedig mától kezdve tart a Tatai Patara törökkori történelmi fesztivál, amely nemcsak a várat 1597-ben visszafoglaló ostromot, hanem az egész reneszánsz gasztronómiai, zenei és divatvilágot újrajátssza a hagyományos háromnapos fesztiválon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.