Pécs után a Szépművészetiben láthatók a Nyolcak művei

Múzeumok és emlékezet a múzeumok világnapjának idei mottója – a harminchárom évvel ezelőtt tartott első ünnepet a Múzeumok Nemzetközi Tanácsának tanácsadó testülete kezdeményezte a nemzetközi kulturális párbeszéd elősegítésének jegyében. A világnaphoz kapcsolódva a hét végén a Nemzeti Múzeumban és a Múzeumkertben megrendezik a múzeumok majálisát, de országszerte ma is több intézmény várja programmal a látogatókat.

P. Szabó Ernő
2011. 05. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Múzeumok és emlékezet. A Múzeumok Nemzetközi Tanácsa Múzeumok és emlékezet jelmondatához igazítva az idén a közgyűjteményekben folyó digitalizálás, archiválás jelentősége, fejlesztésének lehetőségei állnak a világnap központjában. A múlt emlékeinek és a jelen történéseinek dokumentálása, rögzítése, a szakma és a közönség különböző forrásokhoz való hozzáférésének biztosítása számos aktuális kérdést vet fel a szakmában – a különböző uniós pályázatoknak köszönhetően a múzeumok mára kedvező helyzetbe kerültek, miközben a gazdasági válság miatti létszámcsökkentések, leépítések, zsugorodó fenntartói támogatások, valamint az idén elfogadott megszorító intézkedések negatív hatását sem kerülhetik el. Hazánk soros uniós elnökségével összefüggésben a múzeumok nemzetközi kapcsolataira is hangsúlyt helyeztek a szervezők: a Múzeumok majálisa 2011 kiemelt vendége a lengyelországi Tarnow Regionális Múzeuma lesz. A budapesti Néprajzi Múzeum az idei mottó jegyében bemutatja a nagyközönségnek gyűjteményei nyilvános digitális adatbázisát. A látogatók ma muzeológusok segítségével ismerkedhetnek meg a tárgyak és dokumentumok archiválásának korszerű módszerével. Tizenegy órakor tárlatvezetést tartanak A magyar nép hagyományos kultúrája című állandó és a Liszt Ferenc és a „czigány zene” című időszaki kiállításokon. A múzeum boltjában ezen a napon jelentős kedvezményekkel árusítják a kiadványokat. Kiállítás nyílik ma a szentesi Koszta József Múzeumban is a százötven éve született festő eddig kiállításon nem, vagy csak nagy ritkán látott, magángyűjtők által őrzött képeiből. A Nyíregyháza–sóstói Múzeumfaluban különösen a pedagógusok és az iskoláscsoportok figyelmébe ajánlják a tárlatokat, amelyeket ma minden látogató jelképes összegért, száz forintért tekinthet meg.


Mától szeptember 12-ig látogatható a Nyolcak című kiállítás a Szépművészeti Múzeumban, ahol néhány héten belül két másik tárlat is nyílik. A Pécsről a fővárosba költöztetett művek a magyar képzőművészet egyik legkiemelkedőbb korszakának törekvéseit idézik. A Nyolcak művészcsoport tagjainak – Berény Róbert, Czigány Dezső, Czóbel Béla, Kernstok Károly, Márffy Ödön, Orbán Dezső, Pór Bertalan, Tihanyi Lajos – működése fordulópontot hozott a magyar művészet történetében; ők voltak az elsők, akiknek törekvései szervesen illeszkedtek a legmodernebb nemzetközi irányzatokhoz. Párizs igézetében nőttek fel, Matisse, a fauvizmus, majd egyre inkább Cézanne festészete hatott rájuk. Hazai szövetségeseiknek Adyt, a Nyugat folyóirat munkatársait, Bartók Bélát és Kodály Zoltánt tekintették.
A Szépművészeti Múzeum kiállítása a pécsi Európa kulturális fővárosa program egyik legkiemelkedőbb eseményeként megvalósult Nyolcak-tárlat újragondolt, a jelentősebb művekre koncentráló változata, amely kisebb muzeológiai csodának is nevezhető módon idézi meg a művészcsoport munkásságát – a Nyolcak három, 1909–1912 között rendezett kiállítását. Olyan szenzációkkal szolgál, amelyek miatt azok érdeklődésére is számíthat, akik látták a kiállítás pécsi változatát.
Nyolcvan év után hazaérkezik Ausztráliából Orbán Dezső egyik fő műve, egy 1912-ben festett női akt, bemutatják Tihanyi Lajos egy évvel korábbi női aktját, amely szintén nem szerepelt a pécsi tárlaton. A kiállítás kurátorai, akik Szalay Péter Balázs Béla-díjas filmrendezővel ötvenperces dokumentumfilmet forgattak a témáról, Párizsban, a Julien Akadémián két héttel ezelőtt fedezték fel Czóbel Béla 1904-es rajzát, amelyet az akadémia díjban is részesített. A rajz mellett az a párizsi részletet ábrázoló 1905-ös Czóbel-festmény is szerepel a Szépművészetiben, amelyet korábban csak a festő egy másik képének háttérmotívumaként ismerhettünk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.